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DIGEST 

The employee's wife, who resided at the new duty station 
and was not involved in the employee's change of station, 
traveled to the old duty station for the purpose of driving 
the employee's car to the new duty station since the employee 
was driving a rental truck to transport his household qoods. 
There is no entitlement to mileage and per diem for his 
wife's travel since her residence was at the new duty station 
and she was not officially relocating or performing permanent 
chanqe-of-station travel, and thus was not a person entitled 
to travel at Government expense. Also, mileage may not be 
paid as a cost of transporting the automobile because there 
is no statute specifically authorizing transportation of the 
automobile within the continental united States at Government 
expense. 

DECISION 

This decision is in response to a request for an opinion 
on whether an employee may be paid mileage and reimbursed 
expenses for the transportation of his privately owned 
automobile incident to a change of duty station. The 
automobile was driven by the employee's wife who was not 
relocating in connection with the change of station.- v 
The employee is not entitled to the claimed mileage and 
expenses. 

Mr. Thomas R. Stover transferred from San Francisco, 
California, to Kansas City, Missouri, in February 1986. 
He was authorized to move under the commuted rate system 
and he rented a truck to transport his household goods, 
which he drove from San Francisco to Kansas City. His wife, 

l/ The Assistant Secretary for Administration and 
Management, Department of Labor, requested our decision. 



who resided in Kansas City, traveled to San Francisco and 
then drove his automobile from San Francisco to Kansas City. 
Although Mr. Stover had been authorized mileage for use of 
his privately owned automobile as well as per diem to travel 
from San Francisco to Kansas City, he received only per diem 
since he drove the rented truck instead. 

The Department of Labor denied the claim for per diem and 
mileage for Mr. Stover's wife, because the privately owned 
automobile was not used in authorized relocation travel 
from San Francisco to the new duty station in Kansas City. 
She was not officially involved in that relocation, since 
she had never accompanied Mr. Stover in his earlier transfer 
to San Francisco but had maintained a residence in Kansas 
City. The Department of Labor considered her travel expense 
to Kansas City to be the cost of transporting the automobile, 
an expense which could not be reimbursed under statute or 
regulation. 

DISCUSSION 

Mr. stover's automobile was not used for permanent 
change-of-station travel for himself or for a dependent 
who was entitled to travel at Government expense. In 
connection with a transfer, the use of a privately owned - 
vehicle is deemed advantageous to the Government so as 
to justify mileage reimbursement only "[wlhen an employee 
with or without an immediate family * * * uses a privately- 
owned automobile for permanent change of station travel." 
See Federal Travel Regulations, para. 2-2.3 (Supp. 1, 
September 28, 1981), incorp. by ref., 41 C.F.R. S 101-7.003 
(1985). We have held that an employee traveling with his 
family to the new duty station in a-rented truck, trans- 
porting his household goods and towing his privately owned 
automobile, is not entitled to mileage for the towed automo- 
bile. Eldon E. Strine, B-183974, November 14, 1973. One of 
the reasons for the disallowance of the claim in that case 
was failure to satisfy the requirement in,FTR para. 2-3.3 
that the vehicle be actually used "for permanent change 
of station travel." Mr. Stover was the only individual 
authorized to travel and, reqardless of what alternative 
arrangements he might have made, the automobile was not 
used for his travel. There is no basis to pay mileage and 
per diem for his wife, since she did not accompany him when 
he was transferred to San Francisco and, therefore, he is not 
entitled to Government payment of her transportation costs 
when he was transferred back to Kansas City, As a result 
there is no basis for paying mileage with respect to the 
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transportation of the vehicle because it was not used to 
transport anyone who was entitled to transportation at 
Government expense. 

It is important to note that for the purposes of this case, 
the relocation involves only one individual, the employee. 
He moved his household goods under the commuted rate system. 
Since he opted to drive the rental truck himself, his trans- 
portation to his new station was accomplished by this means. 
Whether he hired an individual to drive his car or secured 
this service free of charge has no bearing on his entitle- 
ment since as a matter of fact he did not operate or ride 
in his privately owned vehicle to his new station. We have 
repeatedly held that when the privately owned vehicle is not 
actually used for the transportation of the employee or his 
dependents (his wife, although a dependent, was not entitled 
to payment of transportation costs from San Francisco to 
Kansas City), reimbursement on a mileage basis is not author- 
ized. See Matter of Huai Su, B-215701, December 3, 1984; 
Matter of Gary E. Pike, B-209727, July 12, 1983; B-176224, 
July 27, 1972; and B-172235, August 10, 1971. 

Further, payment of the mileage as an expense to transport 
the automobile is not permissible. Section 5727(a) of 
title 5, United States Code, provides that an authorization 
in a statute or regulation to transport the personal effects 
of an employee at Government expense is not, unless specifi- 
cally authorized by statute, an authorization to transport 
an automobile. We are unaware of any statute specifically 
authorizing the shipment of Mr. Stover's automobile at 
Government expense between San Francisco and Kansas City. 
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