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DIGEST 

1. An Air Force chaplain with no dependents assigned to 
family-type housing rather than to bachelor quarters upon a 
permanent change-of-station transfer is not entitled to a 
dislocation allowance, notwithstanding his belief that his 
assignment to family housing caused him to incur miscellane- 
ous relocation expenses that should be reimbursed through 
payment of the allowance. The governing provisions of stat- 
ute authorize payment of a dislocation allowance to trans-- 
ferred service members without dependents only if they are 
not assigned to government living quarters of any type at 
their new duty station. 

2. The Joint Travel Regulations may not be revised to autho- 
rize the payment of a dislocation allowance to service 
couples, without dependents, assigned to government family 
quarters upon a permanent change-of-station transfer. Under 
the applicable statutes two active duty service members who 
are married cannot claim one another as dependents for allow- 
ance purposes. Therefore, both must be considered members 
without dependents and neither is entitled to a dislocation 
allowance when assigned to government quarters upon a 
permanent change-of-station transfer. 

DECISION 

This action is in response to a request for an advance deci- 
sion regarding the propriety of paying a dislocation allow- 
ance to Colonel William F. Mattimore, an Air Force chaplain 
without dependents, who was assigned military family housing 
rather than bachelor quarters upon his permanent change-of- 
station transfer in August 1985 to Hanscom Air Force Base 



(AFB), Massachusetts. l/ In addition, the Per Diem, Travel 
and Transportation Aliowance Committee presents the related 
general question of whether the Joint Travel Regulations may 
be revised to authorize the payment of a dislocation allow- 
ance to bachelor service members and service couples without 
dependents assigned to government family housing rather than 
to bachelor quarters upon a permanent change-of-station 
transfer. We are unable to conclude that Colonel Mattimore 
is entitled to payment or that the regulations may properly 
be so revised, since the governing provisions of statute pre- 
clude payment of a dislocation allowance to service members 
who have no dependents and who are assigned to government 
housing upon a permanent change-of-station transfer regard- 
less of whether the assignment is to accommodations 
designated as family or bachelor quarters. 

BACKGROUND 

payment of a dislocation allowance to members of the uni- 
formed services is generally authorized under section 407 of 
title 37, United States Code, when a permanent change of sta- 
tion requires the disestablishment of a household in one 
place and the reestablishment of the household in another 
place. The purpose of the dislocation allowance is to pro-- 
vide service members with reimbursement for incidental 
expenses normally incurred in connection with the relocation 
of their households upon a permanent change of station. The 
dislocation allowance is paid in a fixed amount, however, and 
is not intended to be a reimbursement of actual, itemized 
miscellaneous relocation expenses incurred. See, generally, 
Major Richard C. Hulit, USMC (Retired), B-215096, Novem- 
ber 21, 1984. The statute generally authorizes the allowance 
for all service members with dependents when the dependents 
are relocated as the result of a permanent change-of-station 
transfer, but provision is also made for payment to a member 
"without dependents, who is transferred to a permanent sta- 
tion where he is not assigned to quarters of the United 
States." 37 1J.S.C. S 407(a). 

under permanent change-of-station orders Colonel William F. 
Mattimore, a bachelor chaplain, moved from Offutt AFB, 
Nebraska, to Hanscom AFB, Massachusetts, in August 1985. He 
was not assigned to bachelor quarters at Hanscom AFB but was 

l/ The request for an advance decision was made by 
lieutenant Colonel John W. Hasselquist, Comptroller and 
Director of Accounting and Finance, Hanscom AFB, 
Massachusetts. His request was approved by the Per Diem, 
Travel and Transportation Allowance Committee and has 
been assigned PDTATAC Control No. 86-3. 
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instead authorized assignment of on-base military family 
housing to enhance his ability to perform his professional 
and pastoral duties. He submitted a voucher claiming payment 
of a dislocation allowance to the Accounting and Finance 
office at Hanscom AFB after he moved into his new living 
quarters there. In support of his claim he expressed the 
belief that he had incurred the same relocation expenses as 
are normally incurred by other personnel with dependents who 
are assigned military family housing. 

In forwarding Colonel Mattimore's claim voucher for an 
advance decision concerning the propriety of approving it for 
payment, the responsible Air Force officials note that pro- 
visions of the Joint Travel Regulations which implement 
37 U.S.C. S 407 authorize payment of the dislocation allow- 
ance to transferred service members who have no dependents 
only in situations when they are not assigned to government 
quarters at their new duty station. The officials state 
that, "Normally, this means a single military member who is 
not assigned unaccompanied bachelor-type Government quar- 
ters,ll and they suggest that the situation is unclear under 
the current regulations "when a single member is assigned 
Government married quarters." 

In addition, the Per Diem, Travel and Transportation Allow-- 
ante Committee questions whether the Joint Travel Regulations 
may be clarified or revised to authorize in express terms the 
payment of a dislocation allowance to bachelor service mem- 
bers and service couples without dependents when they are 
assigned to government family quarters upon a permanent 
change-of-station transfer. Concerning service couples, the 
Committee notes that when two active duty service members 
without dependents marry, they may not claim one another as a 
dependent for military allowance purposes because of the 
operation of 37 U.S.C. S 420, and consequently the regula- 
tions currently provide no express authority for payment of 
dislocation allowances to them when they are assigned to 
either bachelor- or family-type government quarters upon a 
permanent change-of-station transfer. The Committee also 
suggests that a perception of inequity may arise when service 
members without dependents are assigned to government family 
housing without an entitlement to a dislocation allowance, 
but their next-door neighbors receive the allowance because 
they have dependents in their households. 

ANALYSIS AND CONCLUSION 

Payment of a dislocation allowance to service members who 
have dependents and who are ordered to make a permanent 
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change-of-station transfer was first authorized by the 
Congress in the Career Incentive Act of 1955.2/ The legis- 
lative history of that AC t contains the following statement 
concerning the purpose of the new allowance: 

"The reason for the authorization for the disloca- 
tion allowance is the variety of nonreimbursable 
costs which are incurred in connection with the 
move of dependents on a permanent change of sta- 
tion. Such costs include the loss of deposit in 
rent on old quarters, the selling and depreciation 
of household goods, excess cost of food and lodging 
immediately prior to leaving the old station and 
after arriving at the new assignment, abandonment 
of unmarketable but completely depreciated house- 
hold equipment which requires replacement at the 
new station and the purchase of new automobile 
tags."?/ 

Although service members who have no dependents may incur 
some of these same additional miscellaneous expenses when 
making a permanent change-of-station move, the original 1955 
legislation made no provision for payment of a dislocation 
allowance to them. 

In 1967 the Congress amended 37 U.S.C. S 407 to authorize 
payment of a dislocation allowance to service members without 
dependents, but as indicated, the Congress restricted payment 
to those transferred to a permanent duty station where they 
are "not assigned to quarters of the United States."4/ The 
history of the amending legislation contains the foliowing 
explanation concerning its purpose: 

u* * * the dislocation allowance is presently 
authorized only for a member whose dependents make 
an authorized move. However, a member without 
dependents incurs the same general type of addi- 
tional expenses when he is not furnished Government 
quarters at the new station as does a member with 

2/ Public Law 20, 5 2(12), 84th 31, 1955, 
ch. 

Cong., March 
20, 69 Stat. 18, 21. 

3/ S. Rep. NO. 125, 84th Cong., 1st Sess., reprinted in i955 - U.S. Code 
Cong. 

& Ad. News 1839, 1855. 

4/ Public Law 90-207, S l(4), December 16, 1967, 81 Stat. 
649, 651. 
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dependents. It is thus believed that the original 
intent of the dislocation allowance will be better 
served if the proposed legislation is enacted to 
provide an * * * allowance * * * for a member with- 
out dependents where Government quarters are not 
furnished at the new station."?/ 

It thus appears that the Congress intended that the disloca- 
tion allowance be paid to service members without dependents 
only when they are not assigned government quarters at a new 
duty station. It may be that service members without depend- 
ents incur some of the miscellaneous relocation expenses 
which the dislocation allowance was designed to cover even 
when they are furnished with government quarters at a new 
permanent duty station. It may also be that they generally 
incur such expenses in greater amounts if they are furnished 
with family housing rather than with bachelor quarters at the 
new duty station, although the record before us does not 
demonstrate that this is so. We do not find these considera- 
tions relevant to the resolution of the issues presented 
here, however, since it is clear that the Congress did not 
intend under the provisions of 37 U.S.C. S 407 currently in 
effect to authorize a dislocation allowance in any amount to 
service members without dependents who are assigned to “quar- 
ters of the United States," in any circumstances, regardlesc 
of whether those quarters are designated as bachelor- or 
family-type housing. 

Accordingly, since Colonel Mattimore had no dependents we 
cannot allow payment on his claim, and the voucher presented 
for decision may not be approved for payment and will be. 
retained here. 

In addition, as the Committee indicates, 37 U.S.C. S 420 
prohibits service members married to service members from 
claiming each other as dependents for allowance purposes. 
Thus, we are unable to conclude that the Joint Travel 
Regulations may be amended in the manner suggested to 
authorize payment of a dislocation allowance to service 
couples who have no other dependents when they are assigned 

of the United States 

5/ S. Rep. No. 808, 90th Cong., 1st Sess., reprinted in 1967 U.S. Code - 
Cong. 

& Ad. News 
2316, 

2324. 

5 B-221938 




