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DIGEST 

Upon voluntary separation from a permanent GS-13, step 4, 
position, employee was appointed without break in service to 
a GM-14 full-time temporary position with another agency. 
Record shows his separation after temporary appointment was 
involuntary, and he is therefore entitled to severance pay. 
Once eligibility to receive severance pay has been found, the 
amount due must be computed in accordance with the formula 
prescribed at 5 U.S.C. S 5595(c) and 5 C.F.R. .§ 550.704. 
This formula provides that while the employee's entitlement- 
is determined upon the termination of the temporary position, 
the amount of the severance pay fund is computed based on 
employee's basic rate at the time of the separation from the 
permanent position, in this case GS-13, step 4. 

c DECISION 

This decision is in response to a letter from Gail L. Lively, 
Acting Deputy Director, Personnel and Training, for the U.S. 
Department of Housing and Urban Development (HUD), requesting 
an advance decision on behalf of Mr. Robert G. Joyce, a 
former employee of HUD, regarding his severance pay entitle- 
ment and the rate to be used to compute severance pay. we 
conclude that once eligibility to receive severance pay has 
been found, as it has in this case, the amount of severance 
pay due must be computed in accordance with the formula 
prescribed at 5 U.S.C. S 5595(c) and 5 C.F.R. 
S 550.704(b)(4)(ii), which requires that Mr. Joyce's 
severance pay fund must be computed based upon the rate in 
effect at the time of his separation from his last permanent 
appointment. 

BACKGROUND 

While employed by the Office of Personnel Management (OPM), 
Mr. Joyce was downgraded from GS-13, step 4, to GS-7 because 
of a reduction-in-force. Without a break in service, 
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he voluntarily terminated his permanent appointment with OPM 
to accept a temporary appointment as a GM-14 with HUD. Sub- 
sequently, he was involuntarily separated from his temporary 
appointment. 

The certifying officer reports that HUD determined that 
Mr. Joyce was entitled to severance pay based upon the 
$47,392 rate for GM-14 in effect at the time Mr. Joyce was 
involuntarily separated from that agency's temporary 
appointment on February 28, 1986. However, OPM advised HUD 
later that, although Mr. Joyce was entitled to severance pay 
as a result of his separation on February 28, 1986, the 
severance pay fund must be based upon the $38,422 rate for 
GS-13, step 4, in effect at the time Mr. Joyce separated from 
his last permanent appointment with OPM. This is the posi- 
tion from which Mr. Joyce was separated on April 16, 1983, 
when he accepted the temporary appointment with HUD. 

CERTIFYING OFFICER'S CONTENTION 

The certifving officer contends that Mr. Joyce's severance 
pay fund should be computed based upon the $47,392 rate in 
effect immediately prior to his involuntary separation from" 
his temporary appointment with HUD on February 28, 1986. In 
support of her contention, the certifying officer reasons 
that accordinq to 5 U.S.C. S 5595(b)(l), the separation which 
establishes severance pay entitlement must be an involuntary 
action. Of the two above separations, only the second one, 
the separation from the temporary appointment, was an invol- 
untary action. Also, 5 U.S.C. 5 5595(c)(l), which provides a 
formula for computing severance pay, states that the fund 
must be computed based upon "the rate received immediately 
before separation." Thus, the certifying officer concludes, 
if the action that entitled Mr. Joyce to severance pay was 
his involuntary separation from his temporary appointment, 
then his fund should be computed based upon the higher rate 
of s47,392. That rate was in effect at the time of his 
involuntary separation from his temporary appointment and was 
the rate he received immediately before his final separation. 

ANALYSIS AND CONCLUSION 

Mr. Joyce's entitlement to severance pay arises under 
5 U.S.C. S 5594(a)(2)(ii) (1982). This provision generally 
excludes temporary employees from severance pay eligibility 
but makes an exception for temporary employees "so appointed 
for full-time employment without a break in service of 
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more than 3 days following service under an appointment 
without time limitation * * *." See, in this reqard, 
Sullivan v. united States, 4 Cl. Ct.-70 (1983), affld, 742 
F.2d 628 (Fed. Cir. 1984): Franklin L. Musser, B-213346, 
March 3, 1986. 

The OPM has issued regulations governing the receipt of 
severance pay under its statutory authority to specifically 
prescribe such regulations, 5 U.S.C. S 5595(b) (1982), and 
has defined the rate received immediately before separation 
for employees who receive severance pay under 5 U.S.C. 
S 5595(a)(2)(ii). Thus, 5 C.F.R. 5 550.704(b)(4)(ii) (1986) 
provides as follows: 

"If an employee retains entitlement to 
severance pay under section 5595(a)(2)(ii) of 
that title, 'basic pay at the rate received 
immediately before separation' under section 
5595(c) of that title is that basic rate 
received immediately before the termination 
of the appointment without time limitation." 

'A+ find that this regulatory provision represents a valid - 
exercise of administrative discretion by the agency 
designated to provide for payment of severance pay. The 
regulation is facially clear and controls Mr. Joyce's 
severance pay computation entitlement. 

The rationale behind applying the rate received immediately 
before the termination of the appointment without time 
limitation is simple and fair. The application permits an 
employee under notice of involuntary separation to accept 
a lower-paid temporary appointment, if available, with the 
assurance that it will not reduce the amount of severance pay 
upon separation from the service at the termination of the 
temporary appointment. B-162646, December 6, 1969. It is 
unfortunate that Mr. Joyce’s situation is opposite to this 
since he accepted a temporary appointment at a higher grade 
than the retained grade he held under his permanent 
appointment. However, he would have been entitled to such 
protection had the circumstances been reversed. 

Accordingly, Mr. Joyce's severance pay should be computed 
using his basic pay at the time of his separation from OPM, 
that is, $38,422. 

)$&/*~- 
Comptrolle'i General 
of the United States 
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