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DIGEST 

A transferred Government employee attempted to purchase a 
house in connection with her permanent change-of-station 
move. Because the employee had recently been discharged in 
bankruptcy, however, title to the property was placed solely 
in the name of a friend in order to satisfy the requirements 
of a mortgage lender. The employee may not be reimbursed 
real estate .expenses since title to the property.purchas.ed 

I was nc,: -in' her name solely, in her name and the name oE an 
immediate family.member jointly', or solely in the name of an 
immediate family member, as required by the applicable 
statute and regulations. The fact that the employee later 
married the friend in whose name title was vested, and the 
fact that the employee made financial contributions towards 
the purchase, are irrelevant for purposes of determining 
whether the employee has met the title requirements. 

DECISION 

This is in response to a request for an advance decision 
submitted by Josephine Montoya, Authorized Certifying 
Officer, Department of the Interior, Bureau of Indian 
Affairs, as to the propriety of paying a voucher for costs 
incurred in the purchase of a house in connection with a 
permanent change of station. We conclude that the voucher 
may not be approved for payment. 

BACKGROUND 

This matter concerns an employee of the Department of the 
Interior who was transferred from Seattle, Washington, to 
Washington, D.C., and who reported to her new duty station on 
August 7, 1983. In connection with this permanent change-of- 
station transfer, the employee was authorized travel and 

, . 



transportation expenses, including the costs associated with 
the sale of her Seattle home and the purchase of a new home 
at her new duty station. l/ The agency reimbursed the 
employee for the costs of selling her old home but denied her 
reimbursement for the costs associated with the purchase of a 
new home on the grounds that she failed to meet the title 
requirements specified in paragraph 2-6.1~ of the Federal 
Travel Regulations (FTR). Paragraph 2-6.1~ of the FTR 
specifies that in order for an employee to be reimbursed for 
the costs incurred in connection with the sale or purchase of 
a home at the old or new duty station: 

"[t]he title to the residence * * * at the old or 
new official station * * * is in the name of the 
employee alone, or in the joint names of the em- 
ployee and one or more members of his/her immediate 
family, or solely in the name of one or more mem- 
bers of his/her immediate family." 

Because the employee had been through bankruptcy proceedings 
shortly before she attempted to purchase a new home in * 

. . Annapolis, Maryland, +he was informed by a mortgage company.. 
.m .that her name could not appear on the mortga$e nor could 

title to the property be vested in her. Consequently, the 
mortgage was assumed by and the deed to the property was 
drawn in the name of a personal acquaintance of the em- 
ployee. The employee indicates that at the time of the 
transaction, she and her acquaintance had been living 
together for some time and that, some time after the closing 
on the house, they were married. 

Additionally, the employee indicates that on February 1, 
1985, she and her acquaintance entered into a "premarital 
agreement." This was 7 days before closing on the house on 
February 8, 1985. This "premarital agreement" purports to 
render them "tenants in common" with respect to the residence 
purchased. 

ISSUES 

The employee raises several arguments which she feels 
demonstrate that the agency acted erroneously in denying her 

I/ The authority for reimbursing an employee for the costs 
associated with real estate transactions in connection with a 
permanent change of station is 5 U.S.C. S 5724a(a)(4) and 
Part 6 of Chapter 2 of the Federal Travel Regulations 
incorp. by ref., 41 C.F.R. S 101-7.003. 
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reimbursement for the costs incurred in purchasing this new 
residence. First, she suggests that, since her name appeared 
on the land-sale contract for the purchase of the new home, 
she was liable upon the contract. She considers this evi- 
dence of her proprietary interest in the property and her 
liability to pay for the property. Second, she suggests 
that by virtue oE her financial contribution to the purchase 
price, she has an interest in the property. Third, she 
suggests that the "premarital agreement" made her and her 
acquaintance "tenants in common" under the law of the State 
of Maryland and as such they are "equal owners" of the 
property, notwithstanding the fact that the deed to the 
property recites only the acquaintance's name as grantee. 
Finally, she contends that she and her acquaintance "lived as 
husband and wife since September of 1983” and that despite 
the lack of a formal marriage at the time of closing he was a 
“member of her immediate family" as that term is defined in 
the regulations. 

ANALYSIS AND CONCLUSION . 
. . :. W ith respect to.the.employee's first argument; it '5 a funda- . 

mental rule of property law that, upon proper. execution and 
delivery of a- deed, the contract for sale merges into and 
does not survive the deed. Under this principle, liability 
under the contract is discharged. This principle is the law 
in the State of Maryland. Erlewine v. Happ, 39 Md. App. 106, 
383 A.2d 82 (1978); Millison v. Fruchtman, 214 Md. 515, 136 

Hence, * .- A.2d 240 (1957). in the transactlon in question a 
deed was both properly executed and delivered, and the 

.previously executed land-sale contract did not vest title to 
the property in the employee, nor could she be held liable 
upon the contract following the conveyance of title to her 
acquaintance by deed. 

As to the employee's second argument, although she has made a 
financial contribution to the purchase price of the house, 
this contribution did not vest her with title to the prop- 
erty. The record shows that the deed recites only the name 
of her acquaintance as grantee. Therefore, title to the 
property is vested solely in him. Moreover, we have pre- 
viously held that, for purposes of FTR para. 2-6.lc, the fact 
of financial contribution is of no consequence where title to 
the property is not vested in the required party or parties. 
Patrick G. Collins, B-220829, February 28, 1986. 

AS to the employee's third argument, the execution of the 
tipremarital agreement" did not act to vest title to the 
property in her. The original deed conveyed the property to 
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her acquaintance as the sole grantee, and the "premarital 
agreement" otherwise failed to convey legal title in the 
property to the employee. Under the statutory law of the 
State of Maryland, II* * * no estate of inheritance or 
freehold * * * or deed may pass or take effect unless the 
deed granting it is executed and recorded." MD. CODE ANN. 
s 3-101. We are informed by the employee that the "pre- 
marital agreement" executed between her and her acquaintance 
has not been recorded as is required by Maryland law. This 
being the case, the employee is vested with no legal title to 
the property by virtue of the "premarital agreement" and her 
acquaintance is the record holder of title. See e.g. 
Kingsley v. Makay, 253 Md. 24, 251 A.2d 585 (l969), 
Bourke v. Krick, 304 F.2d 501 (4th Cir. 1962). 

Finally, as to the employee's argument that she and her 
acc.:aintance had been living as husband and wife since 1983, 
thus qualifying him as a member of her immediate family as 
defined in FTR para. 2-l .4d ,z/ we cannot agree. Neither the 
State of Washington nor the State of Maryland recognizes a 
common-law marriage contracted and consummated.within the . - ‘state. In'Re G'allagher's Estate, 213'P.2d 621 (WaSh. .1950); l 

Maryland Commission on Human Relatiohs v. Greenbelt Homes, 
Inc., 300 Md. 75, 475 A.2d 1192, 1197 (1984). Therefore, 
they did not have a legally recognized husband and wife 
relationship until some time following the settlement upon 
the house. In sum, the acquaintance cannot be said to have 
been the spouse of the employee either at the time she 
reported for duty at her new duty station or at the time of 
settlement upon the house and he does not otherwise qualify 
as a member of her immediate family under FTR para. 
2-1.4(d). Moreover, the fact of their subsequent marriage 
is of no consequence. See Patrick G. Collins, B-220289, 
supra. 

In the final analysis, title to the property was vested ex- 
clusively in someone who was not a member of the employee's 
immediate family at the time she reported to her new duty 
station. We have consistently held that where title to real 
estate is not vested in the required party or parties, 

2/ Paragraph 2-1.4d of the FTR defines immediate family 
member to include one's spouse, dependent children who are 
unmarried and under the age of 21, dependent parents and 
dependent brothers or sisters who are a member of the 
employee's household at the time he or she reports to the new 
duty station. 
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expenses associated with the sale or purchase of real estate 
in connection with a permanent change-of-station transfer 
cannot be reimbursed. See, e.g., Patrick G- Ca 
B-220289, supra; Carl A. Gidlund, 60 COI 
B-197781, Septemt 
March 25, 1981; Reverend Richard A. Houlahah, B-192583, 
March 14, 1979. Accordingly, the voucher presented for 

--- -- --Illins, 
np. Gen. 141 (1980): 

her 8, 1982: Adele K. Kauth. B-197929. 

decision may not be approved for payment. - 

+Comptro~ler General - 
of the TJnited States 
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