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DIGEST 

The Joint Travel Regulations may be amended to authorize pay- 
ment of overseas station allowances authorized by 37 rJ.S.C. 
9 405 to members with dependents after the date a change in 
homeport of the vessel or staEf or mobile unit to which they 
are assigned or are being transferred has been officially 
announced. Allowances may be paid even though travel of 
dependents occurs before the effective date of the vessel's 
or unit's change of homeport. 45 Comp. Gen. 689 (1966); 
43 Comp. Gen. 505 (1964) overruled. 

DECISION 

This responds to a request for our decision as to whether 
Volume 1 of the Joint Travel Regulations (1 JTR) may be 
changed to permit the payment of overseas station allowances 
when the homeports of vessels are changed from the contiguous 
United States to overseas locations and the members' depend- 
ents arrive at the overseas station prior to the effective 
date of the homeport change.- '/ The provisi ons of 1 JTR may 
be changed to authorize the payment of overseas station 
allowances under these circumstances. 

BACKGROUND 

The Assistant Secretary of the Army indicates that payment 
of the allowances in question is prohibited by principles set 
forth in two of our decisions";;.pS Comp. Gen. 689.(1966) and 
43 Comp. Gen. 505 (1964). These decisions held,"that the tem- 
porary lodging allowance and other overseas station allow- 
ances authorized by 37 U.S.C. 5 405 (Supp. III, 1985) are not 
payable until vessels’ change-of-homeport orders become 

l/ The request was made by the Assistant Secretary of the 
&my (Manpower and Reserve Affairs) on behalf of the Per 
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee. 
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effective. According to the Assistant Secretary, this often 
occurs 3 or 4 months after the dependents arrive overseas. 
The Assistant Secretary says that the rule presents a burden- 
some financial problem for members who find it difficult to 
pay the substantial costs of hotel-type accommodations and 
restaurant meals for their dependents during the period 
between arrival of the dependents and the effective date of 
the homeport change. 

The proposed changes would permit payment of the temporary 
lodging allowance and other overseas station allowances, if 
appropriate, after the dependents arrive at the new homeport 
for members ordered on a permanent change of station to a 
vessel or staff or mobile unit that has an announced but not 
yet effective homeport change to an overseas homeport.2/ 
Payment is also proposed for members on permanent duty-in a 
vessel after the homeport change to an overseas homeport is 
announced. 

The Assistant Secretary states that the principles estab- 
lished in the two cited decisions defeat members' plans 
that would otherwise provide some relief from relocation 
problems. He points out that service members and their 

. dependents can use permanent-change-of-station entitlements 
before the effective date of a homeport change. Thus, travel 
and transportation allowances are available to dependents who 
relocate to the new homeport during the period between the 
announced homeport change and its effective date. Also, 
based on 60 Comp. Gen. 561 (1981), paragraph M4156 of 1 JTR 
(cases 12 and 16) even permits members to travel for the 
purpose of assisting their dependents in making travel and 
transportation arrangements. 

The Assistant Secretary contends that to postpone payment of 
the station allowances for several months after arrival of 
dependents at the vessel's new overseas homeport until the 
effective date of the vessel's orders creates a serious gap 
in a statutory plan intended to relieve members of undue 
financial burdens: 

"Since overseas station allowances are, like de- 
pendent travel, household goods transportation, 
and POV transportation, related to permanent 
changes of station, it would appear logical not to 
stop (in reality) the use of three entitlements 
and the service member's ability to help with a 

*/ Subsequently we will refer only to vessels, although 
That term should be read to include other mobile units which 
have homeports. 
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move by limiting one entitlement to use only on or 
after the effective date of orders. In the case 
of members serving in ships or with staffs or mo- 
bile units when the homeport change is announced, 
they must frequently travel with the unit when it 
relocates thereby further complicating the mem- 
ber's ability to actually assist with the house- 
hold relocation. The inability of service members 
to pay out-of-pocket, the expenses normally 
covered by TLA [Temporary Lodging Allowance] and 
other station allowances can prevent well-planned 
moves. (I note that on inter-overseas PCA moves, 
JTR par. M4301-9b permits the payment of station 
allowances (including TLA) on arrival of depend- 
ents if that arrival is after the issue date of 
the PCA order). 

"This problem is not isolated. As ships undergo 
homeport changes following reqular overhaul or 
construction from the continental United States to 
overseas homeports, the crew members assigned to 
or ordered to the vessel face this problem. 

"Normally, the change to an overseas homeport from 
a continental United States homeport occurs two or 
more times per year. Permitting the payment of 
station allowances on behalf of a member and/or 
dependents upon arrival at the promulgated over- 
seas homeport but aEter the issuance date of PCS 
orders or promulgation date of a homeport change 
would be a logical continuation of the provision 
JTR par. M4301-9b and would alleviate a signifi- 
cant and recurring problem." 

DISCUSSION 

The pertinent part of 37 U.S.C. S 405(a) is: 

"Without regard to the monetary limitations of this 
title, the Secretaries concerned may authorize the 
payment of a per diem, considering all elements of 
the cost of living to members of the uniformed ser- 
vices under their jurisdiction and their depend- 
ents, including the cost of quarters, subsistence, 
and other necessary incidental expenses, to such a 
member who is on duty outside of the United States 
or in Hawaii or Alaska, whether or not he is in a 
travel status. * * *'* 

We refused in 45 Comp. Gen. 689 to approve amendments to 
the regulations to authorize payment of the allowances upon 
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arrival of dependents or members overseas prior to the effec- 
tive date of orders changing the vessel's homeport. The 
holding was based on the rule established in 43 Comp. 
Gen. 505; where we viewed the allowances as permanent station 
allowances and determined that the change oE homeport consti- 
tuted the permanent change of station and that the overseas 
allowances could not be paid until the permanent station 
overseas has become effective. 

Having reconsidered our prior decisions, we now agree that 
the JTR's may be amended to provide for payment of overseas 
station allowances to commence once a homeport change has 
been announced. As described above, the Assistant Secretary 
has presented compelling practical reasons in support of such 
an approach. Moreover, contrary to the implication of our 
decision in 45 Comp. Gen. 689, we find nothing in the statute 
to limit the exercise of discretion to amend the JTR's for 
this purpose. 

Under 37 U.S.C. 5 405(a), the overseas station allowance 
is available to the dependents of a member "who is on duty 
outside of the United States or in Hawaii or Alaska." We 
have consistently held that the permanent duty station of 
a member assigned to a vessel is the vessel itself. The 
vessel's homeport is regarded as a duty station for adminis- 
trative convenience in applying the travel and transportation 
entitlements of the member's dependents, as well as the 
overseas station allowances. See, e.g., 45 Comp. Gen. 689, 
supra, at 692. Since use of thehomeport for purposes of de- 
pendent allowances is a matter of administrative discretion, 
we believe that it may be applied with some flexibility. 

In sum, while the effective date of a homeport change may 
have significance from an administrative standpoint, it need 
not limit the availability of overseas station allowances 
under 37 U.S.C. 5 405. Such a result is not required by the 
statutory language, and it can result in inefficiencies which 
were obviously not contemplated when 37 U.S.C. 5 405 was 
enacted. We hold, therefore, that with respect to these 
entitlements, the Joint Travel Regulations may be changed to 
provide that such entitlements may commence once the depend- 
ents have relocated, as authorized, to the designated new 
homeport outside the United States even though the specified 
effective date for change in homeport has not arrived. 
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