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DIGEST 

Clause in an invitation for bids for a fixed-price 
construction contract that limits the allowable percentage of 
profit on certain change orders is inconsistent with the 
Federal Acquisition Regulation (FAR), 48 C.F.R. C 15.901(c), 
which prohibits administrative profit ceilings that are less 
than any applicable statutory ceilings. 

Lecher Construction Company protests the inclusion of a 
supplemental changes clause in invitation for bids (IFR) 
NO. 570-68-86, issued by the Veterans Administration Medical 
Center, Fresno, California, for a fixed-price construction 
contract. The protester contends that the clause, which 
limits allowable profit in contract price increases result- 
ina from change orders, is inconsistent with applicable 
procurement regulations and guidelines. We sustain the 
protest. 

Lecher initially protested to the agency. Following the VA's 
denial of its protest, the firm protested to our office on 
June 18, 1986. At bid opening on June 24, the VA received 
three bids, including Lecher's low base bid. 

The sol-icitation clause at issue supplements the "Changes" 
clause prescribed by the Federal Acquisition Regulation 
(FAR), 48 C.F.R. S 52.243.4 (1985), which governs changes in 
the work under fixed-price construction contracts ordered by 
contracting officers. The VA clause addresses adjustments to 
the contract price as follows: 

"(d) Allowances not to exceed 10 percent each for 
overhead and profit for the party performing the work 
will be based on the value of labor, material, and use 
of construction equipment required to accomplish the 
change. As the value of the change increases, a 
declining scale will be used in negotiating the per- 
centage of overhead and profit. Allowable percentages 
on changes will not exceed the following: 10 percent 



overhead and 10 percent profit on the first 
$20,000; 7-l/2 percent overhead and 7-l/2 percent 
profit on the next $30,000; 5 percent overhead and 
5 percent profit on balance over $50,000. Profit 
shall be computed by multiplying the profit per- 
cmentage by the sum of the direct costs and 
computed overhead costs." 

48 C.F.R. S 852.236-88(b) (1985). 

Lecher argues that tnis clause is inconsistent with the 
prohibitions on profit ceilings contained in the FAR, 48 
C.F.R. S 15.901(c), and Office of Federal Procurement Policy, 
Policy Letter 80-7, "Policies for Establishing the Profit or 
Fee Prenegotiation Oblective," 45 Fed. Reg. 82,594 (1980). 
We need only address the consistency of the VA clause with 
the FAR, since Policy Letter 80-7 was developed with the 
intention of incorporation in the FAR when it was promul- 
gated, 44 Fed. Reg. 12,225 (19791, and by its own terms 
expired upon issuance of the FAR on September 19, 1983. 
45 Fed. Reg. 82,595 (1980). 

Subpart 15.9 of FAR, entitled "Profit," prescribes policies 
for establishing the profit or fee portion of the qovern- 
ment's prenegotiation objective. It applies to price nego- 
tiations based on cost analysis. The FAR recognizes that 
"negotiation of extremely low profits, use of historical 
averages, or automatic application of predetermined per- 
centages to total estimated costs do not provide proper 
motivation for optimum contract performance." 48 C.F.R. 
15.901(c). Accordingly, except for statutory ceilings on 
profits, agencies may not "(1) establish administrative 
ceilings or (2) create administrative procedures that could 
be represented to contractors as de facto ceilings" when 
conducting price negotiations based on cost analysis. Id. 
The FAR requires use of a "structured profit approach" for 
agencies that make sizable noncompetitive awards, and it 
lists factors to be used in developing a structured approach 
and in analyzing profit, whether or not a structured approach 
is used. These factors include contractor effort, contract 
cost risk, and capital investment. 48 C.F.R. SS 15.902; 
15.903;' 15.905-l. 

In response to the protest, the VA suggests that the FAR 
prohibition on profit ceilings may apply only to negotiation 
of basic contract prices, and not to negotiation of changes 
in the prices of fixed-price contracts, as here. FAR subpart 
15.9 applies to price negotiations based upon cost analysis, 
48 C.F.R. S 15.900(b), and such negotiations are conaucted 
with respect to modifications as well as basic contracts. 
48'C.F.R. S 15.800. While one provision of subpart 15.9 

Page 2 B-224357 



allows contracting officers to use the basic contract profit 
rate when negotiating the prices of many changes or modifica- 
tions, we find no general exceptron from the prohiDition on 
profit ceilings for such negotiations. 48 C.F.R. 
s 15.903(f). Thus, althouqn contractors are only entitled to 
reasonable profits for increasea work under change orders, 
see Kecd Industries, Inc., Armed Services board of Contract 
Appeals, No. 18,730, May 8, 1974, reprinted in 74-2 BCA 
11 10,710 (CCH 19741, agencies may not predetermine acceptable 
profit levels through administration ceilings without obtain- 
ing a devration from the FAR in accoraance with 48 C.F.R. 
subpart 1.4. 

The VA also argues that the United States Court of Appeals 
for the Federal Circuit has upheld the challenged clause in a 
aecision addressing the portion restricting recovery of over- 
head costs, Sante Pe Enyineers, Inc. v. United States, 
No. 85-2682 (Fed. Cir. Apr. 18, 1986). That unreported 
decision concerned only interpretation of the lanyuage of the 
VA clause in connection with overhead costs incurred during a 
aelay, and is irrelevant to the issues raised in this 
protest. 

Finally, the VA claims that its clause constitutes a 
"structured approach" permittea by FAR, 48 C.F.R. S 15.902. 
We find no merit in this contention. VA's approach is 
clearly an administrative profit ceiling basea solely upon 
the contractor's cost of performance. It is not a "struc- 
tured approach," which is a method for determlnlny tne 
government's prenegotiation profit oblectlve based upon the 
contractor's risk, effort, cost-control and other past accom- 
plishments, socioeconomic programs, capital investment, and 
other factors prescribea by FAA, 48 C.F.K. 9 15.905-l. 

We conclude that the VA clause is inconsistent with FAK, 
48 C.F.R. S 15.901(c), and we are recommending that the VA 
follow tne procedures required for deviatlny from the FAR in 
48 C.F.R. subpart 1.4 or revise tne IFH so that its clause’ 
governing the establishment of prices for change oraers is 
consistent with the applicable procurement regulation. 

The protest is sustained. 

Comptroll& Ge/neral 
of the United States 
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