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DIGEST 

1. Where performance of mine subsidence surveys does not 
require architectural and engineering (A-E) services and is 
independent of any A-E project, competitive procurement 
procedures may be used in lieu of selection method prescribed 
in the Brooks Act, 40 U.S.C. § 541 et seq. (1982). 

DECISION 

Mounts Engineering (Mounts) protests the method of procuring 
services under three solicitations, SO368012, SO368010 and 
SO368011, issued by the Department of Interior's Bureau of 
Mines (Bureau) for subsidence monitoring at several mine 
sites in West Virginia. 

The protest is denied. 

All three solicitations called for a surveyor and crew to 
conduct surveys and to provide the Bureau with the resultant 
data which the Bureau will use to develop or update tech- 
niques for the prediction of surface ground movements over 
underground coal mining activities. Mounts contends that 
this work is incidental to and related to architectural and 
engineering (A-E) services and as such it must be procured 
through the special procedures prescribed in the Brooks Act, 
40 U.S.C. § 541 et seq. 119821, for the procurement of A-E 
services. 

Mounts initially alleges that under West Virginia law, this 
type of work is included within the practice of professional 
engineering. Mounts also contends that the Bureau's tech- 
nical project officers conducting the investigation and eval- 
uating the results are engineers and geologists and if this 
evaluation were performed by a contractor, the contractor 
would have to be selected using Brooks Act procedures. It 



contends therefore that the surveying services are incidental 
to A-E services. Further, Mounts states that the Bureau has 
been procuring these services under Brooks Act procedures for 
the last 2 years. 

. 
The Bureau argues that the decision to use competitive rather 
than Brooks Act procedures is supported by decisions of this 
Office such as Ninneman Engineering--Reconsideration, 
B-184770, Mar. 9, 1977, 77-1 C.P.D. l[ 171. In that decision 
we held that where a survey is independent of an A-E project, 
the survey may properly be procured under competitive 
statutes and regulations. The Bureau states that the survey- 
ing services are not being procured as a part of any A-E 
project and no incidental A-E contract exists or is 
contemplated. 

The issues raised in this protest are similar to those raised 
in Umpqua Surveying Company, B-199348, Dec. 15, 1980, 80-2 
C.P.D. l[ 429, in which we restated the rule in Ninneman 
Engineering--Reconsideration, B-184770, supra: as follows: 

II Brooks [Act] procedures apply whenever 
(i)‘&e controlling iu;ildiction requires an A-E 
firm to meet a particular degree of professional 
capability in order to perform the desired serv- 
ices, or (2) the services 'logically or justi- 
f iably’ may be performed by a professional A-E firm 
or its employees and are 'incidental' to 'pro- 
fessional' A-E services, which clearly must be 
procured by the Brooks [Act] method." 

In Umpqua we held that Brooks Act procedures need not be used 
since the solicitation required only that the contractor have 
a land surveyor licensed in Oregon, and the Oregon licensing 
requirements for land surveyors were separate and distinct 
from licensing requirements for architects and engineers. 
Here, Mounts has conceded that West Virginia provides for a 
separate licensing of land surveyors from that of architects 
and engineers. Mounts, however, contends that surveying is a 
part of engineering. The criterion to be applied, however, 
is whether the state requires an A-E firm to perform the 
services required. Ump&a Surveying Company,-B-199348, 
Dec. 15, 1980, supra. There is no showing that West Virginia 
requires that A-E firms perform these surveying services. 

Although an A-E firm could perform the services here, the 
surveying services are not a part of any A-E project and 
therefore they are not incidental to professional A-E 
services which must be procured by the Brooks Act method. 
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The fact that Bureau engineers evaluate the contractors work 
has no bearing on the method of procurement since the 
services are simply not a part of any A-E project. 

Finally, with respect to Mounts allegation that for the last 
2 years the'se services have been procured using Brooks Act 
procedures, the Bureau notes that of the last nine surveying 
procurements, seven have been procured using normal competi- 
tive procedures and two using Brooks Act procedures. 
Moreover, each procurement must be judged separately taking 
into account the individual circumstances of the work to be 
done in each case. Association of Soil and Foundation 
Engineers, B-199970, June 8, 1981, 81-1 C.P.D. v 455. 

The protest is denied. 

k I-la&n 32: 
General Counsel 
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