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DIGEST 

Bid is properly rejected where the solicitation required a 
bid bond of 20 percent oE the total bid and the bid bond was 
substantially below that amount and was not equal %o or 
greater than the difference between the price stated in the 
bid and the next higher acceptable bid, notwithstanding that 
the deficiency may have resulted from the bidder's good faith 
reliance on its erroneous understanding of the bonding . 
requirement. 
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DECISION 

Electrical Systems Engineering Co. (ESEC) protests the 
rejection of its bid as nonresponsive under invitation for 
bids (IFB) No. N62578-86-B-6008, issued by the Navy for 
electrical substations. 

We deny the protest. 

The IF8 contained the following clause: 

"Bonds (APR 1984) - FAR 28-100 

(a) A Bid Bond in the sum of twenty 
percent of the bid shall be forwarded with 
the bid. The successful bidder will be 
required to furnish a performance bond, in 
quadruplicate, in the sum of 100 percent 
of the contract price within ten (10) days 
after receipt of award or other notice to 
proceed." 



Subsequently, an amendment reduced the amount of the requirea 
performance bond from the "sum of 100 percent of the contract 
price" to the "sum of 100 percent of the contract price of 
one (1) each of line item 0001 and the entire quantity of 
line items 0004AA through 0004AJ." The amenament did not 
change the first sentence of the clause regarding the bid 
bond. 

The Navy re]ected ESEC's bid of $3,707,716.00 for a total 
of 17 substations as nonresponsive because its bid bond 
contained a penal sum of $54,669.60, substantially below 
the required 20 percent of the bid ($741,543).1/ No award 
has been made. 

ESEC contends that the solicitation was ambiguous with 
respect to the bonding requirement and that the firm reason- 
ably concluded that the amended solicitation required a bia 
bond of only 20 percent of the amount of the performance 
bond. The protester argues that generally bia bonds are 
required to be only 20 percent of a performance bond so 
that when the Navy issued an amendment which reauced the 
performance bond, ESEC assumed that the bid bond amount 
also was reducea. l 

ESEC further contends that the Navy improperly rejectea 
its bid since the solicitation clause requiring the bonds 
did not inform bidaers that an insufficlrnt bid bond would 
be cause for relectlon of a bid. In this respect, the 
protester notes that there was no regulatory requirement 
for bid or performance bonds under this nonconstruction 
solicitation and argues that since the solicitation dia 
not specifically state that bids would be rejected because of 
an inadequate bid bond, its bid shoula not have been rejected 
as nonresponsive. 

The protester also says that its failure to meet the bid bond 
requirement had no effect on price, quantity, quality or 
delivery so that the deficiency should be waived as a minor 
informality, or corrected as a mistake in bid since awara to 
any other firm will result in a higher price. 

l/ The solicitation callea for a base quantity of 10 
substations plus additive line items for up to 7 substations 
depending on the available funding. 
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We disagree with ESEC's view that the amended solicitation 
was ambiguous as to the required amount of the bid bond. 
The solicitation as originally issued stated in a note on 
the bid schedule and in section L-9 that a bid bond in the 
amount of 20 percent of the "total bia price" was requirea. 
The amendment which the protester contends rendered the 
solicitation ambiguous adaed nothing to the bid bona require- 
ment but only changed the amount of the performance bona 
required by section L-9.2/ 

We also believe that it was clear from the face of the 
solicitation that an insufficient bid bond was the cause for 
reJection of a bid. As the protester points out, the solici- 
tation did not include the standard clause regaraing bid 
bonds. Nonetheless, the solicitation clause requiring the 
bonds citea the Federal Acquisition Regulation (FAR), 48 
C.F.R. Subpart 28.1 (1985), which at 48 C.F.R. S 28.101-4 
says that except in circumstances that do not exist in this 
case, failure to comply with a solicitation requirement for a 
bid guarantee requires reJection of the bid. In any event, 
we have long held that ordinarily a bid bona requirement 
involves a matter of responsiveness, Design Engineers, 
B-214658, Apr. 10, 1984, 84-l CPD II 408, and that the con- ' 
tracting officer is required to reject any bid that does not 
provide a sufficient bid bond. H.C. Transportation Co., 
Inc., B-219600, Aug. 21, 1985, 85-2 CPD 'II 207. 

Although ESEC may have offered an insufficient bid bond in 
good faith reliance on its interpretation of the solicita- 
tlon as with other matters relating to the responsiveness of 
a bia the determination as to whether a bid bona is accept- 
able must be based solely on the bid documents themselves as 
they appear at bid opening. Hydro-Dredge Corp., B-2144(38, 
Apr. 9, 1984, 84-1 CPD II 400. A nonresponsive bid may not be 
corrected, and it does not matter whether the failure to com- 
ply with the requirements of the solicitation was due to 
inadvertance, mistake or otherwise. 
Contractors, 

Desert Dry Waterproofing 
B-219996, Sept. 4, 1985, 85-2 CPD ll 268. 

2/ Although the protester maintains that bid bonds are 
usually only 20 percent of the requirea performance bond, 
the regulation cited by the protester, Federal Acquisition 
Regulation, 48 C.F.R. S 28.101-2 (1985), in fact states 
that a bid guarantee should be at least 20 percent of the 
bid price. 
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Further, it does not matter that acceptance of ESEC's bid 
would save money, since the public interest in strictly 
maintaining the competitive seaiea bidding proceaures out- 
weighs any pecuniary advantage which the government might 
gain in a particular case by a violation of those proce- 
dures. AVS Inc., B-218205, Mar. 14, 1985, 85-l CPD ll 328. 

ESEC’s noncompliance with the bid bond requirement cannot be 
waived, except unaer tne proceaure set out in FAR, 48 C.F.R. 
28.101-4(b), which permits waiver of a noncompliant bid bond 
if the amount of the bond is less than requrrea but equal to 
or greater than the difference between the bid price and the 
next higher acceptable bid. ESEC's bid was $3,707,716. The 
next highest bid was $160,504 more. Since ESEC's bid bona 
was only $54,669.60, it did not qualify for a waiver.- 3/ 

Finally, since we have founa no violation of applicable 
statutes or regulations, the protester is not entitled to 
its bid preparation costs or the cost of pursuing a protest 
with this Office. DSP Technology, Inc., B-220593, Jan. 28, 
1986, 86-l CPD 11 96. 

The protest is denled. a 

&,H&znk 
General Counsel 

3/ The difference between the bids is based on the bid prices 
Tar 17 substations. If, however, fewer than 17 substations 
are awarded and the difference between the bid prices becomes 
less than 854,669.60, tne agency must consider waiving tne 
noncompliant bond. 
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