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DIGEST: 

Severance pay statute, 5 U.S.C. 0 5595, is 
intended to provide a cushion for federal 
employees who are unexpectedly terminated 
from their positions, but not for those 
employees who had an expectation of 
separation at the time of their appoint- 
ments. Consistent with this intent, a 
regulation, 5 C.F.R. $ 550.704(b)(4)(iii), 
which denies severance pay to employees of 
agencies scheduled to expire within 
5 years of the employee's date of appoint- 
ment is valid as applied to agencies which 
perform an inherently temporary mission 
and have not been extended. However, the 
regulation cannot properly be applied to 
the United States Commission on Civil 
Rights, which, while literally covered by 
the regulation, had been in continuous 
existence for over 20 years at the time 
the employees seeking severence pay were 
appointed. Such employees are within the 
zone of protection intended by the statute 
since they cannot reasonably be viewed as 

' having an expectation of separation at the 
time they were appointed. Frances 
(Goldberg) Zucker, B-188819, February 8, 
1978, distinguished. 

This decision is in response to claims for severance 
pay submitted to our Claims Group by two former employees 
of the United States Commission on Civil Rights, 
Ms. Sylvia J. Eastman and Ms. Anne H. Meadows. For the 
reasons stated hereafter, we conclude that the claimants 
are eligible for severance pay. 

BACKGROUND 

On November 16, 1983, Ms. Eastman and Ms. Meadows 
resigned from their positions with the Civil Rights 
Commission, "in lieu of other involuntary action," incident 
to the projected expiration and shut-down of the Commission 
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on November 30, 1983. At the time of their resignations, 
Ms. Eastman had served with the Commission for 4 years and 
9 months and Ms. Meadows had served for 4 years and 
1 month. 

Shortly before their resignations they had been 
informally advised of their entitlement to severance pay. 
On November 23, 1983, however, they were officially 
informed that they were ineligible for severance pay 
because of 5 C.F.R. 6 550.704(b)(4)(iii). This regulation 
precludes severance pay for employees of agencies which are 
scheduled to terminate within 5 years of the date of the 
employee's appointment and which have not been extended 
beyond 5 years of such date by the time of the employee's 
separation. 

Among their other contentions, the claimants assert 
that the regulation is illegal because it imposes a condi- 
tion upon eligibility for severance pay beyond those set 
forth in or contemplated by the severance pay statute. In 
the alternative, they maintain that the regulation is 
inapplicable to the Civil Rights Commission, which had been 
in continuous existence for well over 20 years at the time 
of their resignations, by virtue of a series of congres- 
sional reauthorizations. Their argument on this point is 
that the regulation was designed to make employees of 
certain temporary agencies ineligible for severance pay but 
that the Civil Rights Commission cannot reasonably be 
considered a temporary agency for this purpose. 

DECISION 

Consistent with a prior decision of our Office, we 
believe that the severance pay statute affords sufficient 
administrative discretion to support a regulation which 
excludes from severance pay coverage employees of clearly 
temporary agencies. Nevertheless, we agree with the 
claimants that the Civil Rights Commission is not such an 
agency and, therefore, the regulation cannot properly be 
applied to the Commission. 

The statute governing severance pay is 5 U.S.C. 6 5595 
(1982). Subsection 5595(b) provides: 

"Under regulations prescribed by the 
President or such officer or agency as he 
may designate, an employee who-- 
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"(1) has been employed currently 
for a continuous period of at least 
12 months; and 

"(2) is involuntarily separated 
from the service, not by removal for 
cause on charges of misconduct, delin- 
quency 8 or inefficiency; 

is entitled to be paid severance pay in 
regular pay periods by the agency from 
which separated.' 

While the term "employee" is defined generally in 
subsection 5595(a)(2) to mean an individual who is employed 
in or under an agency, this subsection goes on to qualify 
the definition of "employee" by excluding a number of 
classes of individuals from coverage. One of these 
exclusions is 5 U.S.C. S 5595(a)(2)(ii), which provides 
that the definition of "employee" does not include: 

"an employee serving under an 
appointment with a definite time 
limitation, except one so appointed for 
full-time employment without a break in 
service of,more than 3 days following 
service under an appointment without time 
limitation * * *." 

The President delegated to the Civil Service Commis- 
sion, now the Office of Personnel Management (OPM), author- 
ity to prescribe regulations implementing 5 U.S.C. S 5595. 
One provision of these implementing regulations, and the 
provision at issue here, 
(1986),l/ which states: 

is 5 C.F.R. S 550.704(b)(4)(iii) 

"An employee is considered to be 
serving under an appointment with a 
definite time limitation for purposes of 
section 5595(a)(2)(ii) of [title 51 when 
(a) he accepts an appointment without time 
limitation in an agency which is scheduled 

l/ The language of this provision has remained unchanged 
at all times relevant to the present case. 
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by law or Executive order to be terminated 
within 5 years of the date of his appoint- 
ment, and (b) the scheduled date of 
termination for the agency has not been 
extended beyond 5 years of the date of 
appointment at the time of the employee's 
separation." 

As noted previously, the claimants in the present case 
first contend that the above-quoted regulation is illegal 
because it imposes an unauthorized condition on eligibility 
for severance pay. They maintain that while 5 U.S.C. 
6 55595(a)(2)(ii) limits severance pay coverage for tempo- 
rary employees, it affords no basis to exclude permanent 
employees of temporary agencies. 

We considered this issue in our decision Frances 
(Goldberg) Zucker, B-188819, February 8, 1978, and sus- 
tained the legality of 5 C.F.R. 5 550.704(b)(4)(iii). The 
Zucker decision addressed a claim for severance pay by an 
employee of the American Revolution Bicentennial Adminis- 
tration. Our decision quoted from and relied heavily upon 
a justification for the regulation provided by the Director 
of the then Civil Service Commission as follows: 

"Severance pay is viewed as a cushion for 
employees unexpectedly terminated from 
their positions because of changing program 
demands or increases in efficiency result- 
ing in reduced need for the employees' 
services. When Congress passed PL 89-201 
authorizing severance pay, they provided 
that certain employees, among them 
employees serving in appointments with a 
definite time limitation, would not be 
eligible for-severance pay because at the 
time of appointment there was an expecta- 
tion of separation. Under its delegated 
authority, and in line with the intent of 
the law, the Commission expanded this 
concept to exclude from eligibility for 
severance pay those employees who accepted 
appointment in an agency which was sched- 
uled to terminate within five years from 
the date of the employee's appointment 

-4- 



B-21 7050 

(5 C.F.R. S 550.704(b)(4)(iii)). In 
approving this change in the severance pay 
regulation it was noted at the time that in 
substance there is no difference between an 
employee accepting an appointment under 
such circumstances in an agency with a 
definite termination date and an employee 
accepting an appointment with a definite 
time limitation--both employees know when 
they accept their appointment that they 
will be separated by a certain date.' 
(Emphasis in original.) 

In Zucker we found no reason to disagree with the 
justification for 5 C.F.R. S 550.704(b)(4)(iii) advanced by 
the Civil Service Commission. We pointed out in the 
context of the facts of that case: 

"At the time the employee accepted an 
appointment with ARBA [the American 
Revolution Bicentennial Administration], 
April 21, 1975, the activity had a termina- 
tion date established by statute of less 
than 5 years, June 30, 1977. The very 
nature of the ARBA connoted an activity 
with a limited function and life span. 
Since the employee was aware at the time of 
her appointment of the temporary nature of 
the activity, separation should not be 
unexpected. The fact that separation may 
occur sooner than anticipated or that the 
employee may not have been informed of her 
ineligibility for severance pay, does not 
change the requirement of the law and 
regulation. * * * . 

"* * * To authorize severance pay in 
such a case would 'violate the spirit of the 
law and the regulation that severance pay 
be provided only for employees who are 
terminated unexpectedly, and would negate 
the intent of Congress in excepting 
employees with appointments of limited 
duration from the provisions of the law.' 
(Emphasis supplied.) 
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The Civil Service Commission's justification for 5 C.F.R. 
6 550.704(b)(4)(iii) and our acceptance of that justifica- 
tion in Zucker thus are based on the rationale that 
employees of certain temporary agencies, as defined in the 
regulation, have an nexpectation of separation." There- 
fore, their status is analogous to temporary employees who 
were excluded by 5 U.S.C. 6 5595(a)(2)(ii) from coverage 
based on a congressional intent to provide severance pay as 
a cushion only for employees suffering unexpected 
termination. 

As we held in Zucker, this rationale is reasonable in 
the case of an agency such as the American Revolution 
Bicentennial Administration which had an inherently tempo- 
rary mission, performed that mission, and then ceased to 
exist. But can it be sustained in the case of the Civil 
Rights Commission, which does not have an inherently tempo- 
rary mission and which has been extended by Congress many 
times? 

The Commission was originally established by Part I of 
the Civil Rights Act of 1957, Pub. L. No. 85-315 (Septem- 
ber 9, 1957), 71 Stat. 634. Section 104 of the Act, 
71 Stat. 635, charged the Commission with (1) investigating 
allegations that United States citizens were being denied 
the right to vote by reason of their color, race, religion 
or national origin: (2) studying and collecting information 
concerning legal developments constituting a denial of 
equal protection: and (3) appraising federal laws and 
policies with respect to equal protection. Section 104 of 
the 1957 Act required the Commission to submit a final I 
report not later than 2 years from the date of enactment of 
that Act, and further provided that the Commission “shall 
cease to exist" 60 days after the submission of its final 
report. 

Congress amended the Commission's statutory charter a 
number of times after 1957. These amendments not only 
consistently extended the Commission's life but also 
expanded its functions on several occasions.;?/ When the 

2/ See generally 42 U.S.C. $ 1975c (1982) and the notes 
of amendments following it for a summary of the 
evolution of section 104 of the 1957 Act. 
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claimants in this case were hired by the Commission, it had 
been in continuous existence for about 22 years, having 
been extended by Congress 7 times (1959, 1961, 1963, 1964, 
1967, 1972 and 1978). Section 104 of the Act, as amended 
in 1978, required the Commission to submit its final report 
by the last day of the fiscal year ending on September 30, 
1983, and provided that the Commission would cease to exist 
60 days after that date. 
(1982).2/ 

See 42 U.S.C. S 1975c(c) and (d) 

The claimants in this case are covered by the literal 
terms of 5 C.F.R. S 550.704(b)(4)(iii) since, at the time 
they accepted their appointments, the Civil Rights Commis- 
sion was scheduled to terminate within 5 years and since 
the Commission was not extended beyond 5 years of that date 
at the time the claimants left. Given the background 
of the Commission as discussed above, however, the real 
issue is whether this regulation may be applied to the 
Commission consistent with the purpose and intent of the 
severance pay statute. As the Claims Court observed in a 
recent decision addressing the severance pay statute: 

"* * * the long-standing consistent 
interpretation of a statute manifested by 
regulations promulgated by the agency 
charged with implementing it is due 
significant deference. * * * But this 
axiom is tempered by the admonition that a 
regulation which is clearly incompatible 
with the statute under which is was 
ostensibly promulgated must give way. 
* * *" Sullivan v. United States, 4 Ct. 
Cl. 70, 73 (1983), aff'd, 742 F.2d 628 
(Fed. Cir. 1984). 

y On November 30, 1983, the "United States Commission 
on Civil Rights Act of 1983” was enacted. Pub. L. 
No. 98-183 (November 30, 1983), 97 Stat. 1301, 
42 U.S.C. SS 1975-1975f (Supp. II, 1984). This Act 
reconstituted the Commission with a 6-year life 
span. Section 6 of the Act, 42 U.S.C. S 1975d(a)(2) 
(SW?. II 8 1984), preserved the status and continu- 
ity of service of Commission employees, with the 
exception of the former staff director and former 
Commission members. 
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We sought the views of OPM on this issue, but we were 
unable to obtain a response. Given the absence of any 
elaboration by OPM, we must decide the issue based on the 
rationale for the regulation provided to us in connection 
with the Zucker decision. In this regard, we do not think 
it is plausible to treat the claimants in this case as 
having an expectation of separation at the time they joined 
the Civil Rights Commission. Instead, the background and 
evolution of the Commission require a conclusion that the 
claimants reasonably could have expected the Commission's 
authorization to be extended beyond its termination date at 
the time of their appointments. Thus, we believe that they 
are within the category of employees which Congress 
intended to protect under the severance pay statute. 

Absent a response from OPM to our inquiry, we do not 
know whether OPM would apply 5 C.F.R. 5 550.704(b)(4)(iii) 
to the Civil Rights Commission and, if so, how it would 
justify that result in terms of its stated rationale for 
the regulation or the intent of the severance pay statute. 
In any event, without a compelling justification by OPM, we 
must hold that 5 C.F.R. 6 550.704(b)(Q)(iii) cannot be 
applied to divest the claimants here of severance pay. 
Accordingly, their claims should be granted if otherwise 
correct. 

Comptroller G&era1 
of the United States 
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