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MATTER OF: Refreshments at Awards Ceremony 

DIGEST: If an agency determines that a reception with 
refreshments, as provided in the Federal Personnel 
Manual, would materially enhance the effectiveness 
of an awards ceremony conducted under authority of 
the Government Employees' Incentive Awards Act, 
the cost of those refreshments may be considered a 
"necessary expense" for purposes of 5 U.S.C. 
s 4503. As such, the cost may be charged to 
operating appropriations without regard to "recep- 
tion and representation" limits. B-114827, 
Oct. 2, 1974, modified. 

The Director, Division of Finance, Social Security 
Administration (SSA), Department of Health and Human Services, 
has asked whether the cost of refreshments at SSA's annual 
awards ceremony may be paid from operating appropriations, or 
whether it is subject to the statutory ceiling on SSA's 
"official reception and representation" account. Restated, 
the question is whether there is any legal objection to the 
Office of Personnel Management's (0P.M) statement in the 
Federal Per.sonnel Manual that "light refreshments" may be pro- 
vided under the authority of the Government Employees' Incen- 
tive Awards Act. 1/ We hold that OPM is correct and that the 
expense may be charged to operating appropriations without 
regard to the "reception and representation" ceiling. In so 
holding, we welcome the opportunity to clarify an apparent 
inconsistency in our decisions. 

It is explained that each October, SSA holds an awards 
ceremony at its headquarters in Woodlawn, Maryland, at which 
various awards are presented to SSA employees from around the 
nation. The ceremony includes refreshments in the form of a 
"buffet luncheon." SSA receives its operating appropriations 
in the form of an annual lump-sum "Limitation on Administra- 
tive Expenses" (LAE), SSA's equivalent of a "Salaries and 

l/ Federal Personnel Manual, chapter 451, subchapter 2, 
para. 2-2~ (Inst. 265, Aug. 14, 1981). ("[IIt would be 
appropriate to provide light refreshments at nominal cost 
under authority of [the Incentive Awards Act].) 



B-223319 

Expenses" appropriation. Typically, a small sum ($5,000 for 
fiscal year 1986) out of the LAE is made available for 
"official reception and representation.' 

It has been established through numerous decisions of 
this Office that, with limited exceptions not relevant here, 
appropriated funds may not be used to provide free food to 
Government employees. E.g., 65 Comp. Gen. 16 (1985); 
47 Comp. Gen. 657 (1968). The rationale behind these deci- 
sions is quite simple. Feeding oneself is a personal expense 
which a Government employee is expected to bear from his or 
her salary. Thus, free food, classified in some of the deci- 
sions under the umbrella term "entertainment," normally cannot 
be justified as a "necessary expense" under an appropriation. 
This rule, like most, is premised on the absence of statutory 
authority to the contrary. The issue here is whether the 
Incentive Awards Act provides this authority. 

The Government Employees' Incentive Awards Act is found 
at 5 U.S.C. SS 4501-06. Of relevance here, 5 U.S.C. S 4503 
authorizes an agency head to "pay a cash award to, and incur 
necessary expense for the honorary recognition of" employees 
who meet general criteria specified in the statute.2/ We 
have found no legislative history to guide us as to-the 
intended scope of the term "necessary expense" in 5 U.S.C. 
s 4503. A 1967 congressional review of the implementation of 
the statute said: 

"There is very little legislative history 
concerning the Government Employees' Incentive 
Awards Act and there was apparently little, if 
any, controversy over passage of the act in 
1954. Since the act was passed, the Congress 

2/ Although the Incentive Awards Act does not apply to the 
uniformed services, somewhat similar authority exists, 
including the identical "necessary expense" language, in 
10 U.S.C. S 1124 with respect to members of the armed 
forces. Accordingly, this decision applies equally to 
10 U.S.C. S 1124. 
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has given very little guidance for implementa- 
tion of the legislation except that which is 
included in the specific language of the act 
itself."?/ 

In B-167835, Nov. 18, 1969, we concluded that the Incen- 
tive Awards Act authorized the National Aeronautics and Space 
Administration to pay for part of the cost of a banquet honor- 
ing the Apollo 11 astronauts, at which the President was to 
present the Medal of Freedom to the astronauts. However, a 
1974 decision (B-114827, Oct. 2, 1974) held that the cost of 
refreshments at a Federal Home Loan Bank Board awards ceremony 
was payable from the Board's reception and representation 
account. While the decision, apart from the first digest, did 
not explicitly state that the "R&R" account was the only 
legally available funding source, this seems to have been the 
clear implication. The 1974 decision did not mention the 1969 
case, nor did it address the "necessary expense" language of 
5 U.S.C. s 4503. 

We have dealt with the concept of "necessary expenses" in 
a vast number of decisions over the decades. If one lesson 
emerges, it is that the concept is a relative one: it is mea- 
sured not by reference to an expenditure in a vacuum, but by 
assessing the relationship of the expenditure to the specific 
appropriation to be charged or, in the case of several pro- 
grams funded by a lump-sum appropriation, to the specific pro- 
gram to be served. It should thus be apparent that an item 
that can be justified under one program or appropriation might 
be entirely inappropriate under another, depending on the cir- 
cumstances and statutory authorities involved. 

The Incentive Awards Act authorizes each agency to 
develop an awards program (see 5 U.S.C. 5 4506). An awards 
ceremony is a proper if not integral element of such a pro- 
gram. Clearly the statutory objectives will be better met by 
presenting an award along with a measure of public recogni- 
tion, rather than anonymously depositing it in the recipient's 
in-box. Once we have said this, it becomes apparent that an 
awards ceremony is different from an agency's typical day-to- 
day conduct of official business. It is, by its very nature 
and purpose, for lack of a better term, "ceremonial." It 

3/ Report Covering the Effectiveness of Implementation of the - 
Government Employees' Incentive Awards Act, Subcomm. on 
Manpower and Civil Service, House Comm. on Post Office and 
Civil Service, H.R. Rep. No. 885, 90th Cong., 1st Sess. 7 
(1967). 
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should therefore not stretch the imagination to conclude that 
certain things --such as refreshments--which would be inappro- 
priate in other contexts, might be appropriate as part of a 
ceremonial function. 

In view of the foregoing, should an agency determine that 
a reception with refreshments, in accordance with OPM regula- 
tions, would materially enhance the effectiveness of its 
awards ceremony, the cost of those refreshments may be consid- 
ered a "necessary expense" for purposes of 5 U.S.C. s 4503. 
As a "necessary expense," the cost may be borne by operating 
appropriations and need not be charged to a reception and 
representation account. See 5 U.S.C. S 4502(d). 

Our 1974 decision (B-114827, supra) was incorrect in two 
respects. First, it did not consider the 1969 Apollo 11 case, 
but followed 43 Comp. Gen. 305 (1963), which dealt with per- 
sons who were not Federal employees.- 4/ Second, it failed to 
give proper weight to the "necessary expense" language of 
5 U.S.C. 5 4503. To the extent it is inconsistent with this 
decision, B-114827, Oct. 2, 1974, is hereby modified.5/ 

4/ OPM has correctly interpreted 43 Comp. Gen. 305. See 
article entitled "Payment for Award Receptions" appearing 
on page 4 of an OPM bulletin entitled "Incentive Award 
Notes," vol. 32, no. 3 (Jan.-Feb. 1986). 

5/ We do not "overrule" B-114827 because what we are saying 
here does not preclude an agency from charging the cost to 
an applicable "R&R" account if it so chooses. This deci- 
sion says merely that charging an "R&R" account is not 
required. 
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