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DIGEST:

Federal civilian employees who leave their
positions to pursue military careers are
eligible under regulation for a recredit
of their civil service sick leave after
their retirement from military service, if
they are reemployed in a civilian capacity
by the Government within the following

3 years. Hence, an individual who left
civil service employment when called to
active military duty, and who was subse-
quently retired from military service
after completing 20 years' active duty,
may be allowed a recredit of his civil
service sick leave balance upon his reem-—
ployment as a civilian 1 year later. The
fact that he had a 2-month break in ser-
vice during his military career is imma-
terial, since only a break in service in
excess of 3 years could have operated to
extinguish his leave restoration rights.

Mr. Roberto De La Cruz requests recredit of civil ser-
vice sick leave he earned during his federal civilian
employment between 1952 and 1962, predicated on his
retirement from military service in 1979 and his reemploy-
ment in a civilian capacity by the Government in 1980. On
the basis of the facts presented, and the applicable federal
regulations, we conclude that Mr. De La Cruz' application
should be approved.

Background

Mr. De La Cruz was a federal civil service employee
between 1952 and 1962. He had previously served 3 years of
military service, and in 1962 he was recalled to active
military duty with the Air Force. He remained on active
duty during the following 17 years until 1979, when he
applied for military retirement based on his completion of
20 years' total active service.
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In 1980, approximately 1 year after his retirement from
military service, Mr. De La Cruz received an appointment to
a civil service position with the Air Force. He then
applied for restoration of the unused civil service sick
leave with which he had been credited at the time of his
recall to military duty in 1962.

Issues

The concerned Air Force officials recognize that
federal civilian employees who are called to military ser-
vice may later be eligible for restoration of their unused
civilian leave if they are reemployed in the civil service
within 3 yvears of their separation from active military
duty. The officials also indicate that while no certifica-
tion can now be located showing the number of sick leave
hours Mr. De La Cruz had at the time he returned to military
duty in 1962, they will nevertheless be able to reconstruct
his sick leave account and compute the number of hours to be
recredited if his application for a restoration of leave may
properly be approved.

The Air Force officials essentially indicate that their
doubts in this matter arose because Mr. De La Cruz was not
required to serve and did not serve on active military duty
continuously between 1962 and 1979. Rather, he was
separated from active duty on July 30, 1971, and he then
reentered active duty on his own initiative on October 13,
1971, after a break in service of more than 2 months. The
officials question whether his separation from military
service on July 30, 197t, and his election not to seek
reemployment in the civil service within 3 years of that
date may have operated to extinguish his leave restoration
rights.

Analysis and Conclusion

Chapter 63 of title 5, United States Code, authorizes
civil service employees to accrue sick leave at the rate of
one-half day for each biweekly pay period, and provides that
sick leave not used by an employee may accumulate for use in
succeeding years. See 5 U.5.C. § 6307(a) and (b). The
Office of Personnel Management is Aassigned broad responsi-
bility for prescribing regulations necessary for the admin-
istration of annual and sick leave. See 5 U.S.C. § 6311,
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Longstanding implementing regulations adopted by the
Office of Personnel Management to govern the recrediting of
leave of employees following periods of military service,
currently contained in Part 630 of title 5, Code of Federal
Regulations, provide that:

"Wwhen an employee leaves his civilian
position to enter the military service, the
agency shall certify his leave account for
credit or charge. When the employee is:

* * * * *

"(b) Reemployed in a position under
subchapter I of chapter 63 of title 5, United
States Code, not more than 3 years after his
separation from active military duty;

"the agency in which he is restored or
reemployed shall reestablish the certified
leave account as a creait or charge.”

5 C.F.R. § 630.504.

We have held that under this provision of the regulations,
persons reemployed in a civilian capacity within 3 years of
their retirement from military service may be allowed
restoration of the sick leave credited to them many years

- earlier at the time they left their civilian positions to
pursue an active duty military career, if surviving records
or other available sources of information provide a suffi-
cient basis for certification of their prior leave bal-
ances. See John H. Adams, B-209769, March 28, 1983; and
B-164220, September 5, 1968. !

In the present case, Mr., De La Cruz left his civil
service employment in 1962 and pursued an active duty
military career in the Air Force. During the following
17 years he had an opportunity to leave military service,
and he apparently had to elect whether to continue a mili-
tary career, to return to civil service employment, or to
turn to some other endeavor., In our view, however, this did
not adversely affect his leave restoration rights under the
provisions of 5 C.F.R. § 630.504, quoted above, All members
of the armed forces who complete a military career and are
retired on the basis of their years of service are given
opportunities during their careers when they must elect to
continue or to terminate their careers. That is, enlisted
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service members are periodically separated from service and
discharged upon the expiration of a term of enlistment, and
they must then decide whether to apply for reenlistment,
Also, military officers generally must decide whether to
remain on active duty after they have completed a term of
obligated service., As indicated, however, we have held that
civil service employees who elect to undertake long-term
active duty military careers retain their civil service
leave restoration rights under the requlations and may be
allowed a recredit of sick leave if they are reemployed in
the civil service within 3 years of their military
ratirement,

Moreover, w2 view it as immatzrial that during his
military career Mr. De La Cruz had a break in service that
lasted more than 2 months in 1971. Although the wording of
the regqulation is not entirely clear in this regard, our
view 1is that his sick leave restoration rights could not
have been properly extinguished on account of a break in
federal service unless the break in service exceeded a
continuous 3-year period., We have consulted officials of
the Office of Personnel Management having responsibility for
the civil service leave regulations, and they concur in this
conclusinn,

Accordingly, Mr. De La Cruz should be allowed recredit
of the unused sick leave he had in 1962 at the time he left
nis civil service employment when recalled to active

military duty.
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