— —~—

. ‘W'\?QJU‘) CK

THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASBSHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-218513 ODATE: February 28, 1986

MATTER OF: Travis D. Jackson

DIGEST:

Since the change of permanent duty station
increased the employee's commuting dis-
tance from his old residence by only

28 miles, there is no entitlement to tem-
porary guarters expenses requiring under
travel regulations an increase greater
than 40 miles. The employee was paid a
travel advance predicated in part upon
unauthorized temporary quarters expenses,
Such a travel advance is considered a loan
to the employee and must be paid back to
the Government unless it is offset by
allowable travel expenses.

Mr. Travis D. Jackson, an employee of the Farmers Home
Administration, Department of Agriculture, is not entitled
to reimbursement of temporary quarters subsistence expenses
in connection with his transfer between duty stations in
1984 because the distance involved in his move was not
sufficient to qualify.l/

Mr. Jackson's permanent duty station was changed from
Galax, Virginia, to Wytheville, Vvirginia, in April 1984.
Although he was authorized temporary quarters subsistence
expenses, his move did not comply with the regulatory
requirement that the change of station must increase the
commuting distance from the employee's old residence to the
new permanent duty station by more than 40 miles over the
distance between the old residence and the old duty station.

With one exception not relevant to the present case,
the regulation expressly provides that there is no

1/ Mr. W. D. Moorman, Authorized Certifying Officer,
Department of Agriculture, requested our decision.
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eligibility for temporary quarters subsistence expenses
"when the distance between the new official station and old
residence is not more than 40 miles greater than the
distance between the old residence and the old official
station * * * * gee Federal Travel Regulations, para. 2-5
(Supp. 10, March 13, 1984), incorp. by ref., 41 C.F.R.

§ 101-7.003 (1985). When Mr, Jackson's old duty station was
in Galax, his residence was 13 miles away in Hillsville,
virginia, which was 41 miles away from his new duty station
in Wytheville. The change of station, therefore, increased
the commuting distance from the old residence by only

28 miles (41 miles less 13 miles), far short of the 40-mile
limitation under FTR, para. 2-5.2h,

The Virginia State Director, Farmers Home Administra-
tion, points out that PTR, para. 2-1.5b(1) provides:

"Ordinarily, a relocation of residence shall
not be considered as incident to a change of
official station unless the one-way commuting
distance from the old residence to the new
official station is at least 10 miles greater
than from the old residence to the old
official station."

He believes his office mistakenly used this 10-mile guide-
line rather than the correct 40-mile limitation when it
authorized temporary quarters subsistence expenses for

120 days on July 31, 1984. Nevertheless, by its terms FTR
para. 2-1.5b(1), provides guidance to assist agencies in
determining whether the change of residence is incident to
the change of permanent duty station. This determination is
necessary to qualify the employee for relocation benefits
denerally. Jack R, Valentine, B-207175, December 2, 1982,
Payment of the temporary quarters subsistence allowance is
subject to the more restrictive rule,

Thus, regardless of why the allowance was mistakenly
authorized, FTR para. 2-5.2h clearly imposes the 40-mile
limitation on payment of a temporary quarters subsistence
allowance, the particular allowance involved in this case.
When a transfer involves a difference in commuting mileage
of less than 40 miles in accordance with the formula
prescribed, the allowance may not be paid. Jack R.
Valentine, B-207175, supra.
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Mr. Jackson is in debt to the Government for excess
travel advances made in connection with his transfer under
5 U.S.C. § 5705. Even though entitlement to a temporary
quarters subsistence expense allowance may have been a
factor in calculating the amount of the advance, that
advance is not considered an erroneous payment of pay or
allowances subject to consideration for waiver. Charles E.
Clark, B-207355, October 7, 1982. Advances are considered
loans that are repaid either by setoff against authorized
travel expenses incurred or by other payment. Since
Mr. Jackson did not incur authorized travel expenses equal
to the advances paid him, the advances remain an outstanding
indebtedness. Collection of the debt must be instituted as
provided in FTR, paras. 2-5.5, 2-1.6a(2), and 1-10.3c.”

Accordingly, Mr., Jackson may not offset temporary quar-
ters subsistence expenses against the travel advances given
him. Those advances should be collected in accordance with
existing policy and procedures,

Acting Comptroller General
of the United States





