S/

THE COMPTROLLER GENERAL ot
OF THE UNITED STATES 2373
WASHINGTON, D.C. 208548

FiLE: B-219496 DATE: January 22, 1986
MATTER OF: Texas State Court Juror Fees
DIGEST:

1. A statute of the State of Texas in
effect between August 1979 and April
1985 authorized a "per diem" for the
"pay of jurors."” As the original
construction of that statute, the
Comptroller General's holding in July
1984 that jury fees payable under the
statute constituted compensation for
services rather than reimbursement of
expenses is applicable retroac-
tively to the date the statute first
went into effect. The failure of
Veterans Administration employees
between 1979 and 1985 to account for
such fees under 5 U.S.C. § 5515
resulted in an overpayment of compen-
sation. Their indebtedness, however,
may be considered for waiver under
5 U.8.C. § 5584.

2. In April 1985 the laws of the State of
Texas were amended to provide for a
daily allowance ranging from $6 to $30
"as reimbursement for travel and other
expenses" of jurors. Since the
express intent of this statute is
merely to reimburse jurors for their
out-of-pocket expenses, and the
amounts authorized do not appear
unreasonable or excessive for that
purpose, amounts paid under this
amended statute need not be regarded
as compensation for jury service and
Federal employees have no duty to
account for them,

The issues presented in this matter concern employees

of the Veterans Administration who have received fees for
performing jury service with the courts of the State of
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Texas.!/ We conclude that employees who received jury fees
prior to April 11, 1985, are indebted to the United States
on account of the fees to the extent that the fees have not
previously been credited against their pay, but that their
indebtedness may be considered for waiver. We further
conclude that employees who have received jury fees since
April 11, 1985, do not have a duty to account for them
because of a change in the laws of the State of Texas which
took effect on that date.

Background

The Federal laws governing the conditions of employment
of persons appointed to civil service positions with
agencies of the United States Government make provision for
paid leaves of absence for those summoned to serve as jurors
or witnesses in State court proceedings, / They provide,
however, that amounts received by employees for jury service
during those gerlods of court leave "shall be credited
against pay."

We have long held that under these provisions of Fed-
eral law, employees of the United States Government engaged
in jury duty while on court leave must account for fees
received as compensation for jury service. However, we have
recognized a distinction between fees received as compensa-
tion for jury service and amounts that represent reimburse-
ment of traveling and other out-of-pocket expenses incurred
in the performance of jury service. The latter are not to
be credited against an employee's pay while on court leave.
In the absence of evidence that the amounts paid were
intended by the State to represent reimbursement of
expenses, we have held that jury fees are to be regarded as
compensation for jury service rather than as reimbursement
of the travel and other expenses involved in undertaking
that service, We have also held, however, that if the
express intent of the applicable State law is merely to

l/ This action is in response to a request for a decision
received from the Qffice of General Counsel of the
Veterans Administration.

2/ 5 1.S.C. § 6322,

3/ 5 uU.s.C. § 5515.
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reimburse jurors for out-of-pocket expenses, and if the
amount provided for that purpose does not seem unreasonable,
we will not object to treating the amount received by the
jurors as an expense allowance rather than as compensation
in the nature of salary.4/

Prior to August 1979 the statute of the State of Texas
which authorized "Pay of Jurors" provided for monetary "com-
pensation" for jury service. In August 1979 the Texas
statute was amended to substitute the term "per diem” for
the term "compensation."” 1In July 1984 we held that despite
this change in terminology, Federal employees continued to
have a duty to account for fees they received as "pay" for
jury duty in Texas during periods of court leave, This
holding was based on the fact that the statute, as amended,
did not expressly indicate that the fees were intended as an
expense allowance.>/

Veterans Administration officials indicate that until
they learned of our July 1984 decision concerning the 1979
version of the Texas jury fee statute, they had not required
agency employees to account for the "per diem" they received
under that law, and as a result the employees were allowed
to retain those payments. The officials question whether
those employees who received jury fees prior to the time of
our July 1984 decision have a duty to remit the payments
they received and, if so, whether they are indebted to the
United States in the amounts received.

In addition, the Veterans Administration officials note
that on April 11, 1985, the Texas Revised Statutes were
amended to read as follows with respect to jury fees:

"article 2122. REIMBURSEMENT OF
EXPENSES OF JURORS.

(a) Each grand juror and each petit juror in
a civil or criminal case in a district or

4/ see, e.g., 52 Comp. Gen. 325, 326 (1972); William A.
Lamb, B-183711, August 23, 1977; and James F, Murdock,
B-192043, August 11, 1978.

5/ Texas State Court Juror Fees, B-214863, July 23, 1984;
Glenell V. Hines, B-214558, July 23, 1984.
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criminal district court, county court, county
court at law, or justice court is entitled to
receive as reimbursement for travel and other
expenses an amount not less than $6 nor more
than $30 for each day or fraction of a day
that he serves as a juror. The commissioners
court of each county shall determine annu-
ally, within the minimum and maximum pre-
scribed in this subsection, the amount of the
daily reimbursement of expenses for jurors,
which shall be paid out of the jury fund of
the county. A person who responds to the
process of a court, but who is excused from
petit jury service by the court for any cause
after being tested on voir dire, is entitled
to receive as reimbursement for travel and
other expenses an amount not less than $6 nor
more than $30 for each day or fraction of a
day that he attends court in response to such
process."

The officials question whether agency employees may retain
jury fees received under the present law.

Jury Fees Received Prior to April 11, 1985

As indicated, in July 1984 we held that jury fees
received by Federal employees under the August 1979 version
of the Texas jury fee statute were to be regarded as pay or
compensation for their services as jurors rather than as an
expense allowance, so that the amounts received were to be
credited against their Federal pay. / This was the first
occasion we had considered the effect of that statute, and
decisions of our Office involving the original construction
of a statute apply retroactivelx to the date that the
statute first went into effect.’/ Hence, we conclude that
employees on court leave who received jury fees under that
statute from the time it took effect in August 1979 to the
date of its amendment on April 11, 1985, have a duty to
account for the fees they received.

f/ Texas State Court Juror Fees, B-214863, supra;
Glenell Vv, Hines, B-214558, supra.

Z/ See 40 Comp. Gen. 14, 17-18 (1960); and 39 Comp. Gen.
455, 456 (1959).
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Compensation for jury service received by Federal
employees on court leave is to be "credited against pay,"
so that the employees' basic pay or salary must be reduced
unless they voluntarily remit amounts representing the fees
to their employing agency.g/ It follows that the employees
in question are in debt as the result of the salary overpay-
ments they received between August 1979 and April 1985 when
appropriate deductions were not made from their pay on
account of the jury fees.g/ It appears, however, that
the debts involved may be considered under the Federal stat-
ute and regulations authorizing the waiver of overpayments
of pay and allowances when there is no indication of fault
on the employee's part, and it is otherwise shown that col-
lection action "would be against equity and good conscience
and not in the best interests of the United States."10/
Since we would not expect the amounts involved in any
individual case to exceed $500, this would appear to be a
matter for consideration by the Veterans Administration,
either on its own initiative or at the request of an
individual debtor.11/

Jury Fees Received Under Current Texas Law

The current Texas jury fee statute, quoted above, which
was enacted on April 11, 1985, provides for a daily allow-
ance ranging from $6 to $30 "as reimbursement for travel and
other expenses."” Hence, we find that the express intent of
the current statute is merely to reimburse jurors for their
out-of-pocket expenses. For this reason and because the
amounts authorized do not appear unreasonable or excessive
for that purpose, we conclude that Federal employees do not
have a duty to account for jury fees under the current
statute,

8/ see 43 Comp. Gen. 672 (1964); 41 Comp. Gen. 431, 433
(1962); and 20 Comp. Gen. 209 (1940).

3/ Collection of these debts is not barred by the passage
of time. See 58 Comp. Gen. 501, 504-507 (1979).

10/ 5 y.s.c. § 5584, 4 C.F.R. Parts 91 and 92. -

1"/ 4 C.F.R. § 91.4(b) and § 92.1.
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The guestions presented are answered accordingly.

Comptroller General

of the United States





