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DECISION OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 203a8
FILE: B-219177 DATE: pecember 19, 1985
MATTER OF: Ruth J. Ruby - Claim for Luncheon Cost at
Training Conference
DIGEST:

Employee was invited to speak at
luncheon session of agency training
program at her duty station, and she
seeks reimbursement of cost of
luncheon. Cost of luncheon may be paid
under 5 U.S.C. § 4110 since the record
indicates that (1) the meal was inci-
dental to the training program,

(2) attendance at the meal was necessary
for full participation in the meeting,
and (3) the attendees were not free to
take their meals elsewhere.

Gerald Goldberg, et al.,, B-198471,

May 1, 1980.

ISSUE

The issue in this decision involves the claim of an
employee for the cost of a luncheon at her official duty
station which was part of an agency training program.

We hold that although meal costs normally may not be paid at
the employee's official duty station, this expense may be
paid as a necessary training expense under the circumstances
presented.

BACKGROUND

This decision is in response to a request from
Mr. Donald C. Sutcliffe, Regional Commissioner, Seattle
Region, Social Security Administration (SSA), reference
SDX71:FF-5. The request concerns the claim of an SSA
employee, Ms. Ruth J. Ruby, for reimbursement of luncheon
expenses incurred while she was a guest speaker at an agency
training class neld within the vicinity of her official duty
station.

The agency request states that in September 1984,
the agency held a training class in the Seattle area for
SSA Operation Supervisors, and Ms. Ruby was invited as a
guest speaker for the opening day luncheon. Ms. Ruby later
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claimed reimbursement for the cost of the lunch ($9),

but payment was denied on the basis that subsistence
expenses are not reimbursable within 35 miles of the
employee's official duty station. 1In an earlier memo-
randum, the certifying officer also questioned (1) whether
providing meals was necessary to achieve the objectives of
the training program, and (2) whether the luncheon agenda
could be rescheduled to provide the trainees with an
"ordinary lunch break."

Ms. Ruby contends that the training course, Basic
Supervisory Concepts, is part of the agency's internal
training program under the Government Employees Training
Act, 5 U.S.C. §§ 4101-4118 (1982), and the "Role of the
Supervisor" lesson, presented during the lunch period, is a
required part of this training course. She states that the
students are not free to take the meals elsewhere without
being absent from an essential portion of the training
program. Finally, she argues that the course is "very
tightly structured," and she implies it would be difficult
to reschedule the luncheon agenda to another portion of the
training session.

OPINION

As the certifying officer pointed out, we have long
held that an employee may not be paid per diem or actual
subsistence expenses at the official duty station since
those expenses are considered to be personal to the
employee. See 53 Comp. Gen. 457 (1974), and Federal Travel
Regulations, para. 1-7.6a, incorp. by ref., 41 C.F.R.

§ 101-7.003 (1984).

On the other hand, meals during meetings at the
official duty station may be paid where the registration fee
for the meeting is paid under the training statute,

5 U.S.C. § 4110 (1982), and the meals are included in the
fee at no additional charge and represent an incidental part
of the meeting. See 50 Comp. Gen. 610 (1971); 48 Comp.

Gen. 185 (1968); and 39 Comp. Gen. 119 (1959).

Where the meals are not included in a registration fee
for attendance at the meeting and a separate charge is made,
our decisions require that three conditions be met for
payment. Those three conditions are (1) the meals must be
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incidental to the meeting, (2) attendance at the meal must
be necessary to full participation in the meeting, and

(3) the employee may not be free to take meals elsewhere
without being absent from the essental business of the
meeting. Gerald Goldberg, et al., B-198471, May 1, 1980.

In the present case, Ms. Ruby argues that all three
conditions outlined in the Goldberg decision have been met
in this situation, and there is no conclusive evidence from
the certifying officer or other agency officials to the
contrary. We note that there was no registration fee
required in this case since this was an internal agency
training program, but, in cases decided prior to Goldberg,
we have allowed agencies to pay meal costs for internal
training programs under similar circumstances. See
B-193955, September 14, 1979%; and B-193034, July 31, 1979.

The situation in the present case is clearly distin-
guishable from cases involving agency meetings with working
lunches or dinners at the official duty station which were
not organized under the training statutes and for which
payment was denied. See J. D. MacWilliams,. 8~200650,

August 12, 1981; Frank W. Kling, B-198882, March 25, 1981;
and B-180806, August 21, 1974. Similarly, we have denied
reimbursement to employees attending Federal Executive
Association meetings, Combined Federal Campaign luncheons,
or an agency-sponsored labor relations luncheon at their
official duty stations where reimbursement is not authorized
under 5 U.S.C. § 4110, and where meals were not incidental
to the meetings. See Pope and Ryan, B-215702, March 22,
1985, 64 Comp. Gen. 406; Sandra L. Ferguson, et al.,
B-210479, December 30, 1983; Henry C. DeSeguirant, B-202400,
September 29, 1981; Gentry Brown, et al., B-195045,

February 8, 1980; and B-160579, April 26, 1978.

Accordingly, in the absence of evidence contrary to the
statements offered by the employee, we conclude that the
employee may be reimbursed for the cost of the luncheon as a

necessary training expense.
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