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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED SB8TATES

WASHINGTON, D.C. 208 a8

FILE: B-217514 DATE: November 25, 1985

MATTER OF: A. F. Madayag - Reimbursement of
Real Estate Broker's Fee

DIGEST:

An employee, incident to a change of
official duty station, sold his resi-
dence in California to a purchaser who
was a licensed real estate broker.

The broker's commission, as provided in
the contract of sale, was deducted from
the selling price. The provision in the
contract of sale for payment of a
commission failed to satisfy the
requirements of the California statute
of frauds since it did not show the fact
of employment of the broker by the
seller., The payment of the commission,
therefore, was not a legally enforceable
obligation and the employee may not be
reimbursed for the commission.

This decision is in response to a request from the
Acting Chief Counsel of the Federal Aviation Administration
(FAA) for a decision concerning the entitlement of
Mr. A.F. Madayag to reimbursement of a real estate broker's
fee he agreed to pay a broker who purchased his residence
at his former duty station. For reasons explained below,
we hold that Mr. Madayag is not entitled to the reimburse-
ment he seeks.

We have not been provided with the original documents,
only a summary of the facts. The Acting Chief Counsel has
informed us that Mr. Madayag put his house on the market
in anticipation of his transfer from the Huntington Beach,
California area to the FAA Central Region. He entered
into a 90 day non-exclusive listing agreement, but the
house had not been sold at the expiration of that period.
Several days later he contacted a real estate broker to
arrange for her services in connection with renting the
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house. Immediately after inspecting the house, however, the
broker decided to purchase it for her own use. A purchase
agreement was executed which included a separate provision,
quoting from the FAA's letter, which provided that:

"Sellers agree to pay a listing and selling
commission to the buyer who is alicensed
[sic] real estate broker in the State of
California in the amount of 6% of 260,00
[sic] which will be credited to the down
payment upon closing of the escrow."

The Acting Chief Counsel informs us that the broker did not
actually provide any separate services in connection with
the sale of the residence, nor did the parties agree that
she would.

Mr. Madayag makes his claim under paragraph 2-6.2a of
the Federal Travel Regulations, FPMR 101-7 (September 1981)
incorp. by ref., 41 C.F.R. § 101-7.003 (1983) (FTR), which
provides for reimbursement of a broker's fee or a real
estate commission paid by the employee for services in
selling his residence. Paragraph 2.6.1 of the PTR provides
that, in connection with the allowances authorized by
Chapter 6, the employee will be reimbursed for only those
expenses required to be paid by him. These regulations were
issued pursuant to 5 U.S.C. § 5724a(a)(4), which contains
similar language.

In accordance with these provisions, we have held that
a broker's commission may be reimbursed only where the
employee has incurred a legally enforceable obligation.
See Mathew Biondich, B-197893, June 4, 1980, and cases cited
therein. 1In determining whether an obligation is legally
enforceable in this situation we look to the State law.
Patricia A. Wales, 61 Comp. Gen. 96 (1981).

The Acting Chief Counsel has identified two issues that
he believes should be considered in determining whether
Mr. Madayag incurred a legally enforceable obligation under
California law. The first is whether this situation
satisfies the California rule that an obligation to pay a
real estate commission is enforceable only if it is
contained in a writing which unequivocally shows the fact
of the employment of the broker seeking to recover the
commission. The second issue is whether the broker's
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actions satisfy the rule in California that in order to
earn a commission, the broker must be the procuring cause
of the sale of the property.

Section 1624, of the California Civil Code, provides
in part as follows:

"The following contracts are invalid, unless
the same, or some note or memorandum thereof,
is in writing and subscribed by the party

to be charged or by his agent:

* * * * »

"5, An agreement authorizing or employing an
agent, broker or any other person to purchase
or sell real estate, or to lease real estate
for a longer period than one year, or to
procure, introduce, or find a purchaser or
seller of real estate or a lessee or lessor
of real estate where such lease is for a
longer period than one year, for compensation
or a commission, * * *"

To satisfy this statutory requirement, which is part of
the statute of frauds, the writing need not be a formal,
complete contract nor does it have to contain reference to a
commission or a promise to pay a commision. However,
it must show the authority of a broker to act for the owner
of the property in negotiating a sale. See Beazell v.
Schrader, 30 Cal. Reptr. 534, 381 P.2d 390 (Cal. Sup.-Ct.
1963); Lathrop v. Gauger, 274 P.2d 730 (Cal. Dist. Ct. App.
1954), Herring v. Fisher, 242 P.2d 963 (Cal. Dist. Ct. App.
1952). Simply put, a real estate broker, in order to
recover a commission, must show that the owner has
recognized him in writing as the owner's agent. Morrill v.
Barneson, 86 P.2d 924 (Cal. Dist. Ct. App. 1939).

This showing is of primary importance. 1In Pacific
Southwest Development Corporation v, Western Pacific
Railroad Company, 301 P.2d 825, 829 (Cal. Sup. Ct. 1956),
the Supreme Court of California stated that "[t]he chief
element required to be shown in writing is the fact of
employment of the broker to act for the principal in the
transaction.” The Court went on to state that "[t]he
authorities require that a writing 'subscribed by the party
to be charged, or his agent' must unequivocally show the
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fact of employment of the broker seeking to recover a real
estate commission.”™ See also Franklin v. Hansen, 30 Cal.
Rptr. 530, 381 P.2d 386 (Cal. Sup. Ct. 1963).

The statement in the contract of sale for Mr. Madayag's
residence, that he would pay the broker a 6 percent
commission, does not make any reference to the employment of
that broker. As a result, the writing does not meet the
requirements of the statute of frauds and consequently the
broker could not successfully maintain an action against
Mr. Madayag for a commission. We hold, therefore, that,
since Mr. Madayag would not have been legally liable for
payment of the commission, he may not be reimbursed.

Since we have decided, on the first issue raised by the
FAA Acting Chief Counsel, that there was no enforceable
obligation to pay a commission, we do not find it necessary
to discuss the second issue he raises, namely, whether the
broker performed acts which would cause her to be entitled
to a commission. The requirement for a writing showing the
fact of a broker's employment is so predominant that unless
it is present, the broker cannot recover either under an
oral contract or in quantum meruit. . Augustine v. Trucco,
268 P.2d 780 (Cal. Dist. Ct. App. 1954); Beazell v.Schrader,
30 Cal. Rptr. 534, 381 P.2d. 390 (Cal. Sup. Ct. 1963).
Thus, in Augustine, the California District Court of Appeal
stated that "[t]he procurement of a purchaser is not such
performance as will entitle a broker to recover a commission
in the absence of a compliance with the requirements of
section 1624." 268 P. 24 at 786.

The Acting Chief Counsel correctly points out that in
47 Comp. Gen. 559 (1968) we held that an employee who had
entered into an oral arrangement with a licensed broker to
sell his residence at his old duty station for the customary
commission was entitled to reimbursement of the commission
he paid when the broker decided to buy the house himself.
In that case, however, we determined that the employee had
orally agreed to pay the broker a 6 percent commission, had
induced the broker to buy the property and had, in fact,
borne the cost of the commission himself, since the selling
price was the same as the amount of the appraisal.
That case does not deal with the enforceability of the obli-
gation to pay the commission. Therefore, it is not prece-
dent for reimbursing this claim where the provision in the
contract of sale for payment of a broker's commission did
not satisfy the statute of frauds.
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The facts of Mr. Madayag's situation more closely
parallel the facts we considered in Robert W. Pearson,
B-180986, September 18, 1974. 1In that case we denied reim-
bursement of a broker's commission to an employee who sold
his home to a licensed broker. There was no evidence of any
agreement by the employee to employ the broker as his agent
and we denied his claim on the grounds that he had not shown
a legal obligation to pay a commission to the broker in
connection with the sale of his residence to the broker
himself or to any purchaser.

Not only do the facts presented to us fail to show that
Mr. Madayag paid the commission pursuant to an agreement
legally enforceable under California law, they also fail to
show that Mr. Madayag had any sort of agreement to employ
this broker, regardless of its enforceability. 1In light of
the above, we hold that Mr. Madayag is not entitled to the

reimbursement he seeks.
Wuth (/

Comptroller General
of the United States





