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THE COMPTROLLER OENERAL
OF THE UNITED STATES

WABHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-210659 DATE: geptember 30, 1985

MATTER OF: Lieutenant Colonel John W. Larkin III, USAF

DIGEST: Air Force Regulation 75-25, establishing a
10 percent packing allowance for household goods
shipped by the direct procurement method, is
valid even though subparagraph M8002-3a, 1 JTR,
prescribes a 20 percent packing allowance for
household goods shipped by container. The
20 percent packing allowance applies when the
weight of empty shipping boxes excludes packing
materials. It does not apply when the weight of
the shipping boxes or transporters includes the
weight of materials necessary for preparing the
goods for shipment. In that case the 10 percent
allowance prescribed by the Air Force is appro-
priate. The 10 percent allowance is applicable
in the present case because, in the absence of
proof to the contrary, it is assumed that the
tare weight prescribed by regulation to include
packing materials was used.

The claimant has asked for reconsideration of our deci-
sion Lieutenant Colonel John W. Larkin III, USAF, B-210659,
September 5, 1984, regarding the packing allowance applicable
to the shipment of his household goods from Tinker Air Force
Base, Oklahoma, to Bangkok, Thailand, effective April 1980.
The Air Force applied the 10 percent packing allowance pre-
scribed in their regulations. Colonel Larkin argues that the
20 percent packing allowance shown in paragraph M8002-3a,
volume 1, Joint Travel Regulations (1 JTR), should be
applied. Since Colonel Larkin has not provided evidence
to establish that the facts which were relied upon in the
decision were incorrect or that the application of the lower
allowance was contrary to controlling regulations, our deci-
sion of September 5, 1984, is affirmed.

Background

Ascertaining the correct packing allowance is critical
in Colonel Larkin's case because the total weight of the
household goods shipped plus the weight of goods stored at
Government expense exceeded his total weight allowance. As a
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result of the excess weight, he paid part of the cost for
nontemporary storage of his household goods. He would have
been required to pay less had the 20 percent packing allow-
ance shown in paragraph M8002~-3a, 1 JTR, been applied to his
shipment rather than the 10 percent packing allowance estab-
lished by the Secretary of the Air Force in Air Force Reg-
ulation (AFR) 75-25, July 9, 1976.

Colonel Larkin was entitled to ship or store 13,000
pounds of household goods incident to his transfer. 1 JTR
para. M8003. This weight allowance is applied to the actual
weight of the unpacked and uncrated goods and that actual
weight, without packing materials, is to be used in determin-
ing whether the member has exceeded his weight allowance.

1 JTR para. M8002-1. The 20 percent packing allowance in
paragraph M8002-3a applies when the actual weight of the
unpacked and uncrated household goods is unknown and when

the weight of the empty shipping boxes or transporters used
to transport the shipment (tare weight) is subtracted from
the gross weight of the shipment. The 20 percent allowance,
to account for all the packing materials used in the shipping
boxes, is subtracted from that result to approximate the
actual weight of the goods. We held that since the weighing
procedures used in connection with direct procurement method
shipment, which was used in Colonel Larkin's case, required
that some of the packing materials be included with the
weight of the shipping boxes (tare weight) when that weight
was subtracted from the gross weight of the shipment, it was
not appropriate to apply the full 20 percent packing allow-
ance. We therefore approved the 10 percent packing allowance
which was applied by the Air Force. Colonel Larkin argues
that packing materials were not included as part of the tare
weight,

Inclusion of Packing Materials in the Tare Weight

Our decision of September 5, 1984, quoted Regulation
4500.34-R, which was applicable to the type of shipment
involved. That regulation clearly required the inclusion of
some packing materials with the weight of the empty shipping
boxes to determine the tare weight. Since that regulation
prescribes the overall procedures used in the Department of
Defense for moving household goods, it was considered to be
applicable to Colonel Larkin's.shipment. The Military Stand-
ard 212 which Colonel Larkin refers to describes particular



B-210659

packing methods and weighing procedures to be used in prepar-
ing direct procurement method shipments. Although not dis-
cussed in our decision, the methods and procedures described
therein at the time of Colonel Larkin's shipment also in-
cluded packing material with the weight of the empty shipping
boxes in the tare weight the contractor was required to
report to the Government. MIL-STD-212C, para. 3.11, pg. 5,
June 1, 1970. The Air Force applied the 10 percent packing
allowance because it had concluded that the weight of the
household goods as recorded by the packing contractor was not
based upon the gross weight of the shipment less the weight
of the empty shipping boxes or transporters, but was based on
the gross weight of the shipment less the weight of the
shipping boxes or transporters and the weight of the packing
materials required to prepare the goods for shipment. We
explained that the 20 percent packing allowance did not gov-
ern Colonel Larkin's shipment because that allowance was not
based on the weighing procedures used for Colonel Larkin's
shipment. The Secretary's 10 percent packing allowance was
approved because it was based on the weighing procedures that
were then applicable.

Colonel Larkin attached the shipping company's records
which show that the contractor's "tare" weight was the same
as the "empty weight"™ of the container listed on another
form. According to Colonel Larkin, this proves that the tare
weight included no packing material.

These records, which were part of the file when we pre-
viously considered the claim, fail to prove Colonel Larkin's
point since there is no indication that the term "empty
weight" used on the contractor's form excludes packing mate-
rials. The term "empty weight" in this context is at best
ambiguous., We do not view it as showing that the weights
reported as the net weight of the household goods included no
packing and bracing materials, contrary to the requirements
of the regulations applicable to the packing and weighing of
this type of shipment. Thus, since we.have no direct infor-
mation regarding the procedure used when Colonel Larkin's
household goods were weighed, we must assume that the weights
given were arrived at through the use of applicable weighing
procedures,

The Air Force 10 Peféent Packing Allowance

Colonel Larkin presented"for our consideration a
statement by the former Chief of the Air Force Entitlements
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Division who was directly involved in recent deliberations of
the Department of Defense regarding the appropriate packing
allowance. This statement provides some background informa-
tion concerning the development of military packing allow-
ances, but appears to have no direct relevance to the issues
here.

The statement also suggests that allowances are to be
uniform among the services. We recognize that the allowances
authorized military personnel for travel and transportation
are to be coordinated so that, as far as possible, they are
uniform for all the services. This procedure, however, does
not prevent an individual service from prescribing additional
regulations not incompatible with the service-wide regula-
tions to cover special situations. The Air Force regulation
in this case was considered valid because it did just that.
It authorized an appropriate allowance for packing materials
to be applied in a situation not covered by service-wide
regulation.

In a letter of March 26, 1985, the Department of Defense
concurred in the decision rendered in Colonel Larkin's case
based on the circumstances involved and recommended that the
other services apply a 10 percent allowance when packing and
bracing materials are included as part of the tare weight to
be subtracted from the gross weight of the shipment. That
letter also indicates that all regulations prescribing weigh-
ing and packing procedures governing packing contractors for
direct procurement method shipments have been clarified so
that there will normally be no shipments where the weight of
packing materials is included with weight of the empty con-
tainer in determining the reported tare weight.

Conclusion

For the reasons stated, Colonel Larkin is not entitled
to reimbursement for the charges he has paid incident to the
nontemporary storage of the excess weight of his household
effects as determined by the Air Force.. Our decision of
September 5, 1984, is affirmed.

Thid f ez

Comptroller General
of the United States





