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DIGEST: 

Incident to her retirement an employee's 
household goods were shipped from Germany 
to Sacramento, California, and placed in 
storage without her designating a final 
destination of the shipment. After more 
than 2 years, she directed that her house- 
hold goods be shipped from storage to her 
new residence. The employee may not be 
reimbursed for the cost of shipping the 
household goods from storage to her 
residence because placing the goods in 
storage does not operate to bring the 
shipment within the 2-year time period for 
beginning shipment to final destination 
set by statutory regulation. 

The issue in this decision is whether an employee, who, 
upon separation, ships her household goods from overseas to 
California and places them in storage a t  personal expense 
(after the first 60 days) for more than 2 years, is entitled 
to reimbursement for the cost of moving the household goods 
from storage to her new residence.;/ 
employee is not entitled to reimbursement for the cost of 
moving her household goods out of storage, as the placing of 
goods in storage for more than 2 years without-designating a 
final place of shipment does not operate to bring the ship- 
ment within the 2-year time limitation for reimbursement 
under paragraph 2-1.5a(2) of the Federal Travel Regulations. 

We find that the 

BACKGROUND 

Ms. Helen M. Lopez, formerly an employee.of the 
Department of the Army, had her household goods shipped at 
Government expense from Germany to Sacramento, California, 
incident to her separation for retirement which was 

- l /  This case arose as an appeal from our Claims Group's 
settlement issued on January 23, 1985 ,  to Ms. Helen M. 
Lopez, which denied her claim for the cost of moving 
household goods from storage to her residence. 
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effective September 15, 1980.. Her household goods were 
picked up in Germany on August 28, 1980, and placed in stor- 
age in Sacramento on November 17, 1980. The Government paid 
the storage costs for the first 60 days, as authorized by 
regulation, with Ms. Lopez assuming the storage costs there- 
after. For various personal reasons, Ms. Lopez allowed the 
household goods to remain in storage until the fall of 1983. 

After purchasing a home in Carmichael, California, in 
October 1983, Ms. Lopez contacted the Transportation Office 
at McClellan Air Force Base to arrange for the delivery of 
her household goods. She was informed that her entitlement 
to delivery at Government expense had expired; therefore, 
she made arrangements for delivery herself. To Ms. Lopez' 
surprise, on the day of delivery, November 10, 1983, an 
inspector from McClellan Air Force Base arrived to supervise 
the delivery and inspect for damage. Ms. Lopez indicates 
that he advised her that she was entitled to payment of 
delivery costs by the Government, and he furnished her with 
the appropriate forms and instructions for filing a claim - 
for reimbursement. Ultimately, however, her claim was 
denied by the Army on the basis that movement of household 
goods to their final destination had not begun within 
2 years of Ms. Lopez' separation, as required by,paragraph 
C8003-9c of the Joint Travel Regulations, Volume 2. 

When Ms. Lopez appealed that denial, the Army's 
Accounting and Finance Center forwarded her claim to our 
Claims Group for additional review. Our Claims Group 
disallowed her claim in a settlement issued January 23, 
1985, on the basis of FTR (FPMR 101-7, May 1973) paragraph 
2-1.5a(2)2/ and Peter E. Donnelly, B-188292, July 8, 1977. 
Paragraph-2-1.Sa(2), promulgated under 5 U.S.C. s 5724, 
stated that the maximum time for beginning allowable trans- 
portation shall not exceed 2 years. Our decision in 
Peter E. Donnelly, B-188292, supra, holds that an employee 
who transports a portion of his household goods to the new 
duty station within 2 years is not entitled to shipment at 
Government expense for the remainder after 2 ye'ars. 

- 2/ Similar provisions, as they relate to this case, are 
restated in paragraph 2-1.5a(2) of the current FTR, 
Supp. 4 ,  August 23, 1982. 
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In her appeal Ms. Lopez contends that the 2-year 
limitation should not apply to her due to extentuating cir- 
cumstances and the fact that the household goods inspector 
from McClellan Air Force Base advised her that the Govern- 
ment would pay these costs. In addition she states that her 
circumstances are different from the employee in the 
Donnelly decision. 

HOLDING 

Payment of the travel and relocation expenses of Fed- 
eral employees who transfer from one duty station to another 
in the interest of the Government or who return from an 
overseas duty post for separation is authorized by 5 U . S . C .  
SS 5724 and 5724a, respectively. These provisions are 
implemented by chapter 2 of the Federal Travel Regulations. 
Paragraph 2-1.5a(2) of the regulations requires that the 
transportation of an employee's household goods be accom- 
plished as soon as possible and sets the maximum time for 
beginning allowable transportation as 2 years from the 
effective date of the employee's transfer or separation. 
Similar language is restated in the Joint Travel Regula- 
tions, Volume 2, concerning the entitlement of civilian 
employees of the Department of Defense to relocation 
expenses. 

Since the provisions of the Federal Travel Regulations 
referred to above were issued pursuant to statutory author- 
ity, they have the force and effect of law. Accordingly, 
the time limitations and effective dates set forth therein 
may not be waived, modified, or extended, regardless of the 
extentuating circumstances. John L. LeRoy, B-212089, 
July 13, 1983. 

With respect to the costs incident to the shipment of 
her household goods in November 1983 from storage to 
Ms. Lopez' new residence, we have held that where the final 
destination of the shipment is not designated, the earlier 
transportation, within the 2-year time limitation, of house- 
hold goods from the old duty station to storage at a new 
duty station or point of separation will not operate to 
satisfy the requirements of FTR paragraph 2-1.5a(2). 
Spencer T. Thomas, 8-189406, February 8, 1978, and 
Virgil G. Trice, B-181360, January 22, 1975. 
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A c c o r d i n g l y ,  s i n c e  Ms. Lopez had  n o t  d e s i g n a t e d  t h e  
d e s t i n a t i o n  of t h e  s h i p m e n t  o f  h e r  h o u s e h o l d  g o o d s  u n t i l  t h e  
time t h e y  were s h i p p e d  f rom t h e  s t o r a g e  p o i n t  to  h e r  res i -  
d e n c e  o n  November 1 0 ,  1983,  a f t e r  t h e  e x p i r a t i o n  of t h e  

. 2-yea r  time p e r i o d ,  s h e  i s  n o t  e n t i t l e d  t o  r e i m b u r s e m e n t  f o r  
t h e  cost of s h i p m e n t  from s t o r a g e  to  h e r  r e s i d e n c e .  W h i l e  
it is  u n f o r t u n a t e  t h a t  s h e  may h a v e  b e e n  t o ld  by  a repre- 
s e n t a t i v e  of t h e  T r a n s p o r t a t i o n  O f f i c e  a t  M c C l e l l a n  A i r  
Force Base ( a f t e r  h a v i n g  p r e v i o u s l y  b e e n  c o r r e c t l y  t o l d  t h a t  
t h e  time f o r  r e i m b u r s e m e n t  had exp i r ed )  t h a t  t h e  Government  
would p a y  f o r  t h e  cost of moving h e r  h o u s e h o l d  goods f rom 
s torage,  n o  a g e n c y  o f f i c i a l  was a u t h o r i z e d  t o  e x t e n d  t h e  
t i m e  l i m i t  se t  b y - r e g u l a t i o n .  E r v i n  A .  K e i t h ,  B-204443, 
A p r i l  1 5 ,  1982.  T h e r e f o r e ,  o u r  C l a i m s  G r o u p ' s  d i s a l l o w a n c e  
of Ms.  Lopez '  claim is  s u s t a i n e d .  
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