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MATTER OF: pgerry T. Kuntz

DIGEST: 1, An employee transported his own household
goods to his new duty station., Weight
tickets obtained show that he moved goods
in excess of the then applicable 11,000~
pound maximum weight limit referred to in

the statutory authorization. 1In cases such

as this, where the employee moves his own
goods and claims less for transportation
expenses than it would have cost to ship
the maximum allowable weight of household
goods by Government Bill of Lading, reim-

bursement need not be prorated based on the

excess weight since the expenses incurred
and claimed do not exceed the cost for
shipment by the least costly commercial
means.

2. Since it is the policy of the Government to

assume its own risks of loss, there is no

basis for reimbursement of collision damage

waiver insurance on vehicles leased by an

employee to transport his household goods,

unless such insurance is required by reg-

ulation or law applicable to the shipment.

3. An employee who chooses to ship his own
household goods may be reimbursed for
actual expenses as defined in applicable
regulations. The cost of servicing and
refilling fire extinguishers is not an

actual expense incident to the shipment of

goods, because the fire extinguishers be-
come the property of the employee for his
further use or other disposition.

Mr. Berry T. Kuntz, an employee of the Soil Conser-

vation Service, Department of Agriculture, was authorized

transportation of his household goods in connection with
a permanent change of station. As part of the actual
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expenses for which he may be reimbursed he claimed the cost
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of servicing and refilling a fire extinguisher and the pur-
chase of a new fire extinguisher. These costs were not
allowed as incident to transportlng his household goods.
The certifying officer involved! !/ asks whether those costs
were properly disallowed and whether payment of the cost of
collision damage waiver insurance for the rental trucks
used was proper. Since Mr. Kuntz actually shipped 15,370
pounds of household goods, exceeding the 11,000-pound lim-
itation then in force, / we are also asked whether he was
properly paid his total actual expenses or whether he
should have been paid on a prorated basis.

When an employee chooses to use a rental truck and
move himself reimbursement is limited to the actual costs
incurred, not to exceed the cost that would have been in-
curred by the Government if the shipment had been made by
an available low-cost carrier on a Government Bill of
Lading. Since the actual amount spent and claimed by the
employee is below the cost that would have been incurred
had the Government shipped the goods under a Government
Bill of Lading, the claim was properly paid without pro-
rating because of the excess weight. However, collision
damage waiver insurance is not to be included as a reim-
bursable expense and the agency should recover this amount
from the employee. The costs involving fire extinguishers
are not actual costs allowed under the applicable regula-
tions and therefore this part of the claim may not be
allowed.

BACKGROUND

Mr. Kuntz was transferred from Corvallis, Oregon, to
Fort Worth, Texas, in August 1983. Transportation of his
household goods in connection with the transfer was limited
to the actual-expense or Government-Bill-of-Lading method.

l/ The request was made by Betty Deaver, Authorized
Certifying Officer, U.S. Department of Agriculture,
Office of Finance and Management, National Finance
Center, New Orleans, Louisiana.

2/ The maximum weight was increased to 18,000 pounds
by Public Law 98-151, November 14, 1983, but the
11,000-pound limit is applicable in the present
case since Mr. Kuntz was transferred prior to the
effective date of that amendment.
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He elected to transport his goods himself in two rental
trucks and has claimed reimbursement of the actual expenses
he incurred.

Authorization for transportation of household goods
for transferred Government employees is found in 5 U.S.C.
§ 5724. Reimbursement is to be in accordance with regula-
tions prescribed by the President and in Executive Order
No. 1609, July 22, 1971, 36 F.R. 12747, the President's
authority to regulate was delegated to the Administrator of
General Services. The Administrator has issued the regula-
tions regarding shipment of household goods contained in
41 C.F.R. Subpart 101-40.2, as well as the regulations
contained in the Federal Travel Regulations, chapter 2,
Part 8 (1981), incorp. by ref., 41 C.F.R. § 101.7.003
(1983).

When an employee who is authorized to ship his
household goods by the actual-expense or Government-Bill-
of-Lading method rather than using the commuted-rate method
chooses to use a rental truck or trailer or private convey-
ance for transportation of his household goods, reimburse- .
ment is limited to the actual costs incurred. 41 C.F.R.

§ 101.40.203-1(d). The regulations allow actual costs,
not to exceed the amount it would have cost to ship the
same goods, up to the maximum weight limit, via the lowest
cost carrier, in one lot, between the two points. See

41 C.F.R. § 101.40.203-2(4d).

An employee may move all of his household goods,
but the Government will only pay for shipment of goods
up to the 11,000-pound limit. Although we have held that
the agency may not waive the weight limitation regardless
of the reason for having shipped excess weight, Deane H.
Zeller, B-205873, May 4, 1982, we do not believe the
11,000-pound restriction is applicable in the case before
us.

In limiting the weight of the household goods, the
Government limits the cost of shipment of household goods.
The emphasis on cost limitation is also evident in the
requirement to use the lowest cost carrier available. As
mentioned, the applicable regulations limit reimbursement
to the cost that would have been incurred had the Govern-
ment shipped the goods by low-cost carrier, up to the
11,000-pound limit,
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In this case although the employee transported 15,370
pounds, the cost incurred was less than it would have been
if the Government Bill of Lading had been used to transport
11,000 pounds of household goods. Since the expenses do
not exceed what transportation under a Government Bill of
Lading would have cost, full reimbursement to the employee
would not contravene the existing limitations, yet would
allow the employee to be reimbursed for only his actual
costs. In these circumstances, we find that the employee's
expenses were properly paid without prorating based on the
excess weight transported.

COLLISION DAMAGE WAIVER

Mr. Kuntz was also paid the costs claimed for col-
lision damage waiver insurance on the rental trucks. We
have consistently held that insurance should not be pur-
chased in connection with transportation to be furnished
since the Government acts as a self-insurer. See Joel T.
Halop, B-195953, June 5, 1980; Raymon Delgado, B-189770,
September 12, 1978. Also, in reimbursing costs incident to
personally procured transportation under the actual-expense
method, the cost of insurance may not be included as a
reimbursable item. John S. Phillips, 62 Comp. Gen. 375,
379 (1983). Compare also paragraph 1-3.2¢c of the Federal
Travel Regulations, which prohibits reimbursement by the
Government for the cost of collision damage waiver insur-
ance in connection with the rental of automobiles and
special conveyances for Government travelers.

Since the agency is authorized under appropriate
circumstances to pay for damage to rental vehicles up to
the deductible amount contained in the rental agreement
if the vehicle is damaged while being used for official
business, the cost of the additional insurance is a per-
sonal expense of the employee and may not be reimbursed by
the Government. The Government will bear the added expense
of insurance if a law or regulation applicable to the ship-
ment requires additional insurance at an added expense.
Joel T. Halop, supra.

The collision damage insurance as well as the personal
accident and cargo insurance elected by Mr. Kuntz were not
a required part of the truck rental agreements and there is
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no indication that these were required by any law or regu-
lation. Thus, no basis exists to reimburse Mr. Kuntz for
any part of these insurance costs.

FIRE EXTINGUISHER COSTS

Mr. Kuntz has also included in his claim the costs
for refilling and servicing a fire extinguisher and the
purchase of another. He asserts that the purchase of the
extinguishers are "actual costs" of his shipment of goods.
However, the mere fact that an expense may have been in-
curred for the purpose of moving is not of itself determi-
native of the right of the employee to be reimbursed.

Examples of "actual costs" are provided in the regula-
tions. They include the rental of truck, material handling
equipment, packaging material, and gasoline. The types of
expenses identified are those items which are needed for
shipment of the household goods. For example, equipment
rented by Mr. Kuntz such as the hand truck and furniture
pads are actual costs incurred and are reimbursable. We
find that fire extinguishers are not within the definition
of actual costs and are therefore not reimbursable. 1In
that connection we note also that items such as fire ex-
tinguishers have a substantial number of uses other than
for moving of household goods, and they became the property
of Mr. Kuntz for his use or other disposition and, there-
fore, the cost involved is not reimbursable. See gener-
ally, B-186452, December 22, 1976, and B-169107, April 21,
1970.

CONCLUSION

Accordingly, the claims for servicing, refilling and
purchasing fire extinguishers must be disallowed. The
agency should also recoup the amounts paid for insurance
costs, which are not reimbursable expenses. However, with
regard to the shipment of Mr. Kuntz' household goods reim-
bursement need not be prorated on account of the excess
weight transported.

(dorney . Unn Cloen
fJL Comptrdller General
of the United States





