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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED BTATES

WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION |

FiLE:" B-216516.2 DATE: April l, 1985
MATTER OF: CACI, Inc. - Federal
DIGEST:

Award of a cost-plus-award-fee contract at
proposed estimated cost plus 10 percent award
fee does not violate regulatory limitation on
award fee, even where the government's cost
realism analysis indicates that actual cost
of performance will be $920,000 less than
proposed cost. Cost realism analysis is only
an evaluation and selection tool, and award
fee must be based on the amount specified in
the contract. Prior decision on this point
is modified accordingly.

The havy requests reconsideration of our decision in
CACI-Inc. - Federal, B-216516, Nov. 19, 19864, 64 Comp,
Gen. ___, 84-2 CPD ¥ 542, in which we sustained the protest
ot CACI against an awarada of a contract to Bechtel Operating
Services Corporation under a request for proposals issuead
by the Naval Supply Center, Oakland, California. This
cost-plus-award-fee contract, No. N00228-54-C-5005, was for
warenousing and associated services for portable hospital
units. As indicated below, we modify that decision on one
point,

In our decision, we sustained the protest on two
separate grounds. First, we held that the Navy had
performed a deficient analysis of CACI's cost proposal by
adding, as a direct cost, personnel proposed by CACI as
part of its indirect cost pool, without properly verifying
how the particular cost was treated under CACI's accounting
system and the Cost Accounting Standards.
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Second, we held that Bechtel's proposed award fee
violated a 10 percent regulatory limitation. This was
because the Navy, in its cost realism analysis, estimated
that Bechtel's cost of performance would be $15,818,637,
and based its selection on this amount. The subseqguently-
awaraed contract, however, was for $16,739,709, the full
anount proposed by Bechtel. This means, we stated, that a
proposed award fee of $1,673,961 is 10.59 percent of tne
estimated cost of the contract, ana thus exceeds the 10
percent limitation in Defense Acquisition Regulation (DAR)
§ 3-4un(a), reprinted in 32 C.F.k. pts. 1-39 (1984),

Based on the foregoing, we recommenaea that the Navy
conduct further negotiations with the offerors in the
coinpetitive ranye ana then solicit revised cost proposals.
Unless Bechtel was the successful offeror on this recompe-
tition, we recommenaed that 1ts contract be terminated,

The Navy reguests reconsideration of the portion of
our opinion concerning the fee limitation, asserting that
our decision is legally incorrect on this point and has no
regulatory support. Hhowever, the Navy also states that it
intends to follow our recommendations in this matter.

The decision was requested by the United States District
Court for the District of Columpia in connection with CACI,
Inc. - Federal v. United States et al. (Civil Action No.
84-2971). The court has subsequentliy dismisseda this action
witnout prejudice., Since the matter has been dismissed
without prejualce by the court, we will reconsider the fee
limitation portion of our decision. See Optimum Systems,
Inc., 50 Comp. Gen. 934 (1477), 77-2 CkD 4 165; Planning
Research Corporation Public Management Services Inc., 55
Comp. Gen. 911 (1970), 76-1 CPU § 202.

AS notea above, DAR § 3-405(a) states that the maximum
fee (base fee plus award fee) on cost-plus-award-fee
contracts shall not exceed the limitations stated in DAK
§ 3-405.6(c)(2), as follows:

". . . 10 U.S5.C. 2306(a) provides that in the
case of a cost-plus-tfixea-fee contract, the
fee shall not exceed ten percent (10%) of the
estimatea cost of the contract, exclusive of
the fee, as determined by the Secretary

concerned at the time of entering into such
contrace . . . "
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We stated in CACI:

"As indicated in DAR § 3-405.6(c)(2), supra,
the estimated cost is to be determined by the
government at the time of entering into a
contract. This government determination
could only be done by a price or cost analy-
sis. . . ."

The Navy's basic disagreement with our decision in
CACI concerns the interpretation of the phrase "estimated
cost of the contract," as usea in the regulation. The Navy
asserts that a "cost realism estimate" such as it used to
evaluate CACI's and Bechtel's proposals is separate and
aistinct from the "estimated cost" for which it has con-
tracted and which it used to determine the award fee.
The Navy concludes that it determined the "estimatea cost
of the contract" when it accepted Bechtel's proposal,
including proposea costs, and that this was a matter within
the Navy's discretion,

The Navy's action in this case, i.e., executing a con-
tract 1n an amount that is $920,000 more than it expected
performance to cost, was unusual. Indeed, in most cases
the estimated cost for awara selection purposes would pe
the same as or higher than the estimated cost specified in
the contract. Consequently, we believe sucn a discrepancy
between proposal and agency-anticipated costs would ordi-
narily warrant reopening price neygotiations,

In our prior decision, we interpreted DAR § 3-405.6
(c)(2) as requiring the same estimate used for award
selection purposes to be used for determining the fee
limitation. However, upon further reflection, we now agree
that tne Navy has a valid point ana that the regulation
must be interpreted such that the controlling figure for
calculating an award fee should be that objective estimated
cost figure specified in the contract. In this case, this
amount appears to be bona fide as CACI's intended estimated
cost of the contract; there is no indication here that this
higher estimatea cost was intended solely to justify a fee
in excess of what would otherwise be the fee limitation.
Our original recommendation, as the Navy points out, would
reguire the agency unilaterally to set the contract price,
which 1t legally could not do. Here, without further
negotiations, the Navy could only have accepted the pest
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and final price proposea by Bechtel. This "estimated cost"
is then the maximum amount that will be funded, and an
award fee that does not exceed 10U percent of thls amount
does not violate DAR § 3-405.6(c)(2). This is so even if
this estimatea cost ultimately turns out to be erroneously
low, so that actual fee earned may exceed ten percent of
the actual costs incurred.

To the extent indicated, we modify our prior deci-
sion.

Comptroller General
of tne United States





