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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION.

FILE: B-216347 DATE: March 26, 1985

MATTER OF: Department of State - Effective Date of
Increase in Weight Allowed for Stored
Household Goods
DIGEST:
An amendment to Volume 6, Foreign Affairs
Manual, increasing the allowable combined
weight for shipment and storage of household
effects is applicable to effects in storage
under competent orders on the effective date of
the amendment for costs of storage accruing
after the effective date of the amended regu-
lation. The rule against retroactive amend-
ments to travel orders would not be applicable
since the new weight allowances are fixed
amounts requiring no administrative discretion
to authorize, and the regulations specifically
provide for applying the more beneficial allow-
ance in these circumstances.,

The issue in this case is whether the Department of
State regulation found at Foreign Affairs Manual, volume 6,
§ 162, which was amended effective May 1, 1984, to increase
the allowable combined weight for shipment and storage of
household effects at Government expense from 11,000 pounds
to 18,000 pounds, is applicable to effects already in stor-
age on that date. We find that 6 FAM § 162, as amended,
may be applied to household effects in storage on the
effective date of the amendment.l/

BACKGROUND

Authority for Foreign Service employees' travel and
relocation is contained in 22 U.S.C. § 4081 (1982). Under
this authority effective May 1, 1984, the Secretary of
State amended 6 FAM § 162 to increase the combined weight
allowance for shipment and storage of household effects for
each employee to a fixed weight regardless of family
status. That is, the ordinary allowance for each employee
was raised to 18,000 pounds, and the limited allowance for

1/ This decision is issued at the request of the Chief,
Transportation Division, Department of State, who asked
whether 6 FAM § 162, as amended, permits reimbursement
for household effects in storage which exceeded the
previously authorized weight.
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those provided Government furnishings at their post was
raised to 7,200 pounds for employees and to 12,000 pounds
for chiefs of mission.</

At the time of the amendment a number of employees who
were already stationed overseas had effects in storage
whose weight, combined with the weight of effects pre-
viously shipped to the overseas post of duty, exceeded the
former lower combined weight limits. These employees were
paying for the excess weight of their effects in storage.
Apparently concurrently with the increase in the weight
allowances the Department of State reached an agreement
with employee organizations that the new allowances would
also apply, effective May 1, 1984, to employees whose goods
were already in storage. We have been asked by the Depart-
ment whether the rule against retroactive amendments to
travel orders precludes applying the new weight allowances
to household effects and personal possessions already in
storage as of May 1, 1984.

DISCUSSION

Household effects of Foreign Service employees trans-
ferred under title 22, United States Code, are placed in
long-term storage under the authority of 6 FAM § 162. As a
general rule travel orders may not be amended retroactively
to increase or decrease rights or obligations already fixed
or vested. B-164228, October 9, 1975. 1If an employee is
traveling under valid orders prescribing specific travel
allowances when the maximum limit on travel allowances is
increased, the employee's agency may take administrative
action to change those orders to authorize a greater allow-
ance for that portion of the travel not completed. If no
administrative action is taken, the employee does not bene-
fit from the increase. Larry Burstein, et al., 57 Comp.
Gen., 281 (1978). On the other hand, where changes in

3/ This action was taken following the enactment of Pub.
Law 98-151, § 118, 97 stat., 977, which, effective
November 14, 1983, amended 5 U.S.C. §§ 5724 and 5726
to increase the maximum authorized weight allowance
to 18,000 pounds for transportation and storage of
other Federal employees' household goods and personal
effects.
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travel allowances are mandatory, the employee will receive
the increased allowance on the effective date of the
statute or regulation so providing without administrative
action to change the travel orders. 49 Comp. Gen. 493
(1970); 55 Comp. Gen. 179 (1975); B-201321, June 10, 1981,

The weight allowances for household effects were pre-
scribed by the Secretary of State under general authority
to pay the travel and related expenses of members of the
Foreign Service including costs of transporting and storing
their furniture and household and personal effects.

22 U.S.C. § 4081(11) and (12). The statute provides no
specific weight allowance or maximum weight allowance.
Thus, the weights prescribed in the regulations were set
pursuant to the Secretary's general authority to prescribe
regulations to carry out functions under the statute,

22 U.S.C. § 3926.

The weight limits provided in 6 FAM § 162 prior to
May 1, 1984, were set as maximum amounts which could be
authorized with apparent discretion left to the authoriz-
ing official to set lesser amounts. 6 FAM § 162.2. The
amended regulations effective May 1, 1984, set specific
weight allowances with no provision for prescribing lesser
amounts. Thus, upon the amended regulations becoming
effective, the weight allowances they prescribe became the
authorized allowances. The question here, then, is whether
those allowances may be applied to goods already in storage
as of May 1, 1984, so that beginning with that date the
extra charges being paid for storage by employees whose
goods exceeded their allowances authorized under the prior
requlations can cease or be reduced.
: Concerning whether to apply the old or the new reg-
ulation in cases where travel orders are issued before the
regulation is changed but expenses are incurred after the
change, 6 FAM § 111.5 provides as follows:

"Travel, transportation, and related
expenses under travel orders issued prior to
the effective date of the regulations issued
hereunder, but incurred after the effective
date, are payable:
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"a. Under these regulations; or

"b. Under regulations in effect at
the time the travel order was issued, when
the regulations issued hereunder are more
restrictive and when the change in regula-
tions occurred too late to alter arrangements
already made."

Applying this general directive, the higher weight
allowances in the amended regulations would appear appli-
cable on and after the effective date of the amendment to
goods placed in storage under orders issued prior to that
date. Accordingly, and in view of the nondiscretionary
terms of the amended regulation prescribing the higher
allowances, the new higher allowances should be applied
to goods in storage on and after May 1, 1984. 49 Comp.
Gen. 493, supra. Employees' excess weight charges, if
any, accruing on and after May 1, 1984, should be based
on the revised weight allowances as the Department and the
employee organizations agreed. Of course the higher allow-
ances may not be applied retroactively for periods prior to
May 1, 1984.
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