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MATTER OF: Foreign-Flag Vessels 

DIGEST: The Foreign Service Travel Regulations impose 
"personal financial responsibility" on em- 
ployees for using a foreign-flag vessel under 
certain conditions. Since those regulations 
do not specify the amount of financial respon- 
sibility, they may be interpreted as preclud- 
ing reimbursement of any part of the cost of 
such travel only if an American-flag vessel 
is also available. If American-flag vessels 
are not available, then the regulations are 
viewed as imposing financial responsibility 
for such use to the extent that the cost of 
the foreign-flag vessel exceeds the construc- 
tive cost of less than first-class airfare. 

The question in this case is whether the Foreign 
Service Travel Regulations preclude reimbursement when 
an employee travels on a foreign-flag vessel without 
obtaining specific authority for such travel as provided 
in the regulations or whether they a l low reimbursement 
in such circumstances to the extent of the constructive 
cost of less  than first-class airfare.'/ Since the 
language of the applicable regulations-does not clearly 
and unequivocally preclude constructive cost reimburse- 
r . + n t  in these conditions, reimbursement to the extent of 
t h e  constructive cost of less than first-class airfare 
sz3clld be allowed. 

The Foreign Service Act of 1980 gives the Secretary 
of State the authority to prescribe regulations for the 
payment of specified relocation and travel expenses for 
foreign service officers. Sections 206 and 901 ,  Pub. 
L. 96-465 ,  October 1 7 ,  1980 ,  94  Stat. 2 0 7 1 ,  2079 ,  2 1 2 4 ;  
22  U . S . C .  S 5  3926, 4 0 8 1  ( 1 9 8 2 ) .  The applicable regula- 
tions are contained in the Foreign Service Travel Reg- 
ulations published in the Foreign Affairs Manual (FAM), 

- l /  Robert C. Myers, Chief, Transportation Division, 
Department of State, submitted this question. 
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Volume 6. These regulations cover travel and relocation 
expenses for foreign service officers and employees of 
State, AID, and U S I A .  

Relevant to the question presented 6 FAM, para. 
133.2-1 provides: 

"A foreign-flag ship may be used 
only * * * 
"a. When the use of air transportation by 
the traveler would be hazardous or detri- 
mental to his health or well-being - and: 

" (  1 )  American-flag ships do not 
operate between the ports servicing the 
points of origin and destination which are 
reasonably accessible by adequate surface 
transportation; or 

" ( 2 )  American-flag ships do operate 
but space or service is unavailable and 
the traveler would be delayed more than 
15 days awaiting available American-flag 
service." 

Further, 6 FAM para. 1 3 3 . 4  provides: 

"Failure to comply with the provisions of 
section 133 will subject the employee to 
personal financial responsibility. * * *" 
Obviously, these regulations do not allow employees 

to use a foreign-flag vessel without qualifying for a 
special exception. But the financial responsibility 
paragraph does not indicate the amount of the employee's 
personal responsibility when he does use a foreign-flag 
vessel without qualifying for a special exception. 

The financial responsibility paragraph has been 
interpreted as precluding reimbursement of any part of 
the transportation cost to an employee who travels by a 
foreign-flag vessel without qualifying for a special 
exception. However, this interpretation has been ques- 
tioned in view of the conclusion reached in a memorandum 
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of instruction from the General Counsel of the General 
Accounting Office to the Director of the Claims Divi- 
sion, 8-194689-0.M., July 20, 1979. In that memorandum 
the General Counsel did not consider the language of the 
Foreign Service Travel Regulations, but advised the 
Director of the Claims Division that when an employee of 
the United States Information Agency used a foreign-flag 
vessel he could be reimbursed on a constructive cost 
basis because no American-flag vessel was available. We 
find that the financial responsibility paragraph should 
be interpreted to provide for two different amounts of 
employee personal responsibility, depending on the 
circumstances. 

The quoted provisions of the Foreign Service 
Travel Regulations were issued to implement section 901 
of the Merchant Marine Act of 1936, 46 U.S.C. S 1241(a) 
(1982). 6 FAM paras. 133.1 and 181.3. Section 901 
precludes the use of a foreign-flag vessel when an 
American-flag vessel is otherwise available and specifi- 
cally requires that no reimbursement be allowed for use 
of a foreign-flag vessel when an American-flag vessel is 
available. Therefore, the personal financial responsi- 
bility provision of 6 FAM para. 133.4 must necessarily 
be interpreted to preclude reimbursement of any part of 
the cost of travel by a foreign-flag vessel when an 
American-flag vessel is also available. However, 
section 901  does not restrict reimbursement when an 
American-flag vessel is not available. Thus, any per- 
sonal responsibility under paragraph 133.4 for the cost 
of travel by foreign-flag vessel when an American-flag 
vessel is not available results from the exercise of the 
Secretary of State's authority to prescribe regulations. 

The Secretary generally has not attached any per- 
sonal financial responsibility for traveling on a ves- 
sel. 6 FAM para. 131.1-1. The traveler does not suffer 
any personal financial responsibility for traveling on a 
foreign-flag vessel if h e  qualifies for a special exemp- 
tion. 6 FAN para. 133.2-1. Although the traveler does 
suffer an unspecified financial responsibility under 
6 FAM para. 133.4 when he does not qualify for a special 
exenption, there appears to be no reason why that amount 
should be any greater than the amount specified for 
indirect travel in 6 FAM para. 131.3-2(a): 

- 3 -  

I 



B-216208 

"Reimbursement for costs incurred on that 
portion of the journey which is traveled 
by indirect route is limited to the total 
cost of per diem, incidental expenses, and 
transportation by less than first-class 
air accommodations (regardless of mode of 
travel used in indirect travel * * * )  
which would have been incurred by travel- 
ing on a usually traveled route." 

When the employee is given a greater degree of per- 
sonal financial responsibility under the Foreign Service 
Travel Regulations, that greater degree is ordinarily 
stated in clear and specific terms. See 6 FAM para. 
134.6, entitled "Traveler's Financial Responsibility." 
We believe the better view is that in the circumstance 
where an American-flag vessel is not available, reim- 
bursement on a constructive basis should be allowed. 

That is consistent with the result reached when the 
Federal Travel Regulations were applied to an employee's 
use of a foreign-flag vessel when travel by sea was not 
authorized. Thomas H. Hamara, B-183310, December 3, 
1976. 

We are further inclined to this view because we do 
not think that an employee should be denied reimburse- 
ment, at least on a constructive cost basis, for travel 
performed on official business except when the conse- 
quences of the employee's actions are made clear and 
when there is a substantial reason justifying such 
drastic action. The Fly America Act, section 1117, 
Pub. L. 85-726, added by section 5(a), Pub. L. 93-623, 
January 3, 1975, 88 Stat. 2104, as amended, 49 U.S.C. 
App S 1517, and section 901 of the Merchant Marine Act 
deny reimbursement to employees when they use foreign 
means of transportation when similar American services 
are available. These, however, are statutory 
restrictions. 

When an employee is not in violation of those Acts 
and when cost of transportation is reimbursed on a con- 
structive basis and leave is charged for excess travel 
time, the cost to the Government is not increased. The 
employee s h o u l d  not be subjected to the further penalty 

- 4 -  

I 



B-216208 

of deny ing  reimbursement  even on a c o n s t r u c t i v e  cost 
basis u n l e s s  a s u b s t a n t i a l  Government pu rpose  is s e r v e d .  

Accord ing ly ,  when an American-f lag v e s s e l  is n o t  
also a v a i l a b l e  and when t h e  employee does n o t  q u a l i f y  
f o r  a s p e c i a l  exemption from f o r e i g n - f l a g  v e s s e l  t r a v e l  
under  t h e  r e g u l a t i o n s ,  t h e  c o s t  of h i s  t r a v e l  on a 
f o r e i g n - f l a g  v e s s e l  may be re imbursed  u n d e r  t h e  F o r e i g n  
S e r v i c e  T r a v e l  Regulat ions to  t h e  e x t e n t  of t h e  con- 
s t r u c t i v e  cost of less than  f i r s t - c l a s s  a i r f a r e  for 

Ud*+ 
comparable  t r a v e l .  A 

dot* Compt ro l l e r  G e n e r a l  
of t h e  U n i t e d  S t a t e s  
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