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MATTER OF: John E. Wright - Travel and Relocation
Expenses - Long-Term Training

DIGEST:

1. An employee was sent to a location
away from his old duty station for
long-term training to be followed
by a permanent change of station
(PCS) to a then undetermined location.
Employee claims reimbursement for his
move to the training site as a PCS
move since he was promoted for purpose
of that travel under agency merit pro-
motion program. Since travel to a
location for training contemplates
either a return to the old duty sta-
tion or another permanent duty station
upon its completion, a training site
is but an intermediate duty station.
Until the employee is actually trans-
ferred to a new permanent duty sta-
tion, the duty station from which he
traveled to the training site remains
his permanent duty station.

2. An employee received a permanent
change of station (PCS), with long-
term training at an intermediate
location en route. Employee claims
travel and relocation expenses to
the training location under 5 U.S.C.
§§ 5724 and 5724a. Although PCS
expense reimbursements are governed
by sections 5724 and 5724a, travel
and transportation rights for long-
term training are specifically
governed by 5 U.S.C. § 4109. Hence,
an employee's entitlements for travel
to a training location are limited by
those provisions. Since an agency is
authorized to limit reimbursement
under section 4109, where employee was
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informed before being accepted into
the training program that all travel
and transportation expenses to the
training site would have to be borne
by him as a condition of acceptance
and all trainees were treated equally,
his travel and transportation expenses
to the training location may not be
certified for payment.

An employee received a permanent change
of station (PCS), with long-term
training at an intermediate location
en route, Employee was reimbursed for
travel and relocation expenses under

5 U.S.C. §§ 5724 and 5724a from the
training site to new PCS location, but
not for expenses of sale of residence
at old duty station. His claim for
the sales expenses is allowed. An
employee away from his duty station
for training has not effected a change
of station during pendency of that
assignment. Therefore, where an
employee and family are not actually
residing at the old duty station
because of long-term training else-
where, such residence nonoccupancy
does not preclude reimbursement for
expenses of the residence sale upon
his move to his new permanent duty
station, so long as all other condi-
tions of entitlement are met. See
decisions cited.

This decision is in response to a request from S
the Director, Office of Budget and Finance, Veterans
Administration. It involves the entitlement of one of
its employees to be reimbursed for travel and relocation
expenses incurred incident to training under 5 U.S.C.

§ 4109 and to a subsequent permanent change of station.
The employee's claim may be allowed, in part, for the
following reasons.
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BACKGROUND

Mr. John E. Wright, an employee of the Veterans
Administration (VA) Medical Center, Martinez, California,
applied for and was accepted into an agency sponsored
training program. This program, which was part of the
agency's merit promotion program, was designed to develop
technical, supervisory, and managerial skills in the
trainees in order that they could ultimately administer
a prosthetics assistance program in the various VA Medical
Centers. The particular training program in which
Mr. Wright participated was to be conducted at any one of
six selected locations; it would be for a 12-month period;
and, upon successful completion of the training, each
participant would be transferred to one of the medical
centers within the VA system, the location of which was to
be determined at or near the completion of training.

The training site selected for Mr. Wright was the VA
Medical Center, Kansas City, Missouri. By Intra-Agency
Transfer Request, dated August 4, 1982, he was sent there,
effective August 22, 1982. Following completion of his
training, he was transferred to the VA Outpatient Clinic,
El Paso, Texas, and reported for duty there on or about
September 22, 1983.

Subsequent to his transfer to El Paso, Mr. Wright
claimed and was reimbursed expenses incurred incident to
his move from Kansas City, Missouri, to El Paso, Texas,
including expenses associated with the purchase of a resi-
dence in the El Paso area. In addition, he sought reim-
bursement for the expenses attendant to his and his family's.
August 1982 travel from Martinez, California, to Kansas
City, Missouri, temporary quarters subsistence expense in
Kansas City, and movement of his household goods to that
location. He also included in that claim the expenses
incurred in selling his home in Martinez, California, in
August 1983.

The additional claim was disallowed by the VA in its
entirety because Mr. Wright had been informed before he was
accepted into the training program that, as a condition of
acceptance, none of the expenses he might incur incident to
moving to Kansas City for training or while there would be
reimbursed by the Government. He also had been informed
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that the time spent traveling from Martinez, California,

to Kansas City, Missouri, would be charged to annual leave,
or he would be placed in a leave without pay status, at

his option, but in no event would he be granted adminis-
trative leave. The disallowance was concurred in by the
Director, Finance Service, Department of Medicine and
Surgery, Veterans Administration, citing to our decision
Stephen T. Croall, 60 Comp. Gen. 478 (1981), as authority.

Mr. Wright has appealed that determination. Although
he admits he was told that he was not entitled to moving
expenses or administrative leave for his move to Kansas
City, he contends that none of the documents which he was
required to sign made specific reference to the fact that
the expenses of the move would not be reimbursed. Further,
he contends that his move to Kansas City was a permanent
change of station in the interest of the Government under
the VA merit promotion program, since he was promoted at
the time of his transfer to Kansas City. As such, he claims
that his expenses incident to that transfer are reimburs-
able, citing to our decision Eugene R. Platt, 59 Comp. Gen.
699 (1980). ’

DECISION

The agency submission seems to characterize
Mr. Wright's transfer from Martinez, California, to Kansas
City, Missouri, and then to El Paso, Texas, for permanent
duty, as constituting two separate and distinct transfers
with only the latter being as a merit promotion transfer.
We do not agree,

An employee's entitlement to be reimbursed the
expenses of travel and relocation upon a permanent change
of station arises under 5 U.S.C. §§ 5724 and 5724a (1982),
and is conditioned upon the determination by the head of the
agency concerned that the transfer is in the interest of
the Government and is not primarily for the convenience or
benefit of the employee, or at his request. See paragraph
2-1.3 of the Federal Travel Regulations, FPMR 101-7
(September 1981) (FTR). See also Michael J. DeAngelis,
B-192105, May 16, 1979, and Paul J. Walski, B-190487,
February 23, 1979.
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In situations involving merit promotion transfers
where an agency's own regulations provide that such trans-
fers are in the Government's interest, we have allowed
relocation expenses, even where the agency informed the
employee that he would have to pay his own expenses.
Stephen P. Szarka, B-188048, November 30, 1977.

In decision Eugene R. Platt, 59 Comp. Gen. 699 (1980),
and Reconsideration of Platt, 61 Comp. Gen. 156 (1981), we
addressed the 1ssue of merit promotion transfers in the
absence of agency regulations. In those decisions, we ruled
that, while an agency is not precluded from limiting reloca-
tion benefits by regulation for merit promotion transfers,
where there are no limiting agency regulations, vacancy
announcements under a merit promotion program are considered
to be recruitment actions in the interest of the Government
and relocation allowances are payable,

In the present case, the initial announcement concern-
ing the training program was contained in a TWIX, dated
May 5, 1982, from the VA Central Office. 1Item 5 of the
announcement provided, in part, that "[alggressive action -
will be taken * * * to recruit high gquality candidates for
the * * * program,"”

The vacancy announcement, which was actually issued
May 18, 1982, provided that the entry grade for a prosthe-
tics representative trainee was a grade GS-5/6/7 and that
the placement position following training was in grade GS-7
or 9.

Mr, Wright was already serving in one of the entry
level grades before he was accepted into the program and
could have simply been given a lateral transfer into the
prosthetics representative career ladder. Notwithstanding
that, the record shows that Mr. Wright was promoted to grade
GS-7, step 1, effective August 22, 1982, the date he was
transferred to Kansas City, Missouri, for training.
Therefore, it is our position that the announcement for
training was a merit promotion announcement contemplating a
permanent change of station to a then undetermined location
for qualified applicants, with long-term training at an
intermediate location en route. Notwithstanding that
position, it is our view that the benefits under 5 U.S.C.
§§ 5724 and 5724a are not available to Mr. Wright for all
parts of his permanent change of station.
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Under the facts, Mr. Wright's permanent change-of-
station travel was in two distinct parts. The first part
was his journey from Martinez, California, to Kansas City,
Missouri, an intermediate duty station for training, and
the second part was his journey from Kansas City, Missouri,
to El1 Paso, Texas, his new permanent duty station. Since
travel expense reimbursement rignts for long term training
are governed by a specific statutory provision (5 U.S.C.

§ 4109), our decisions, Eugene R. Platt and Reconsideration
of Platt, cited above, which construe merit promotion travel
and transportation benefits under 5 U.S.C. §§ 5724 and
5724a, would not apply to Mr. Wright's possible travel and
transportation benefits for his journey from Martinez,
California, to Kansas City, Missouri.

Section 4109 of Title 5, United States Code, provides,
in part in subsection (a)(2) that an agency may pay or
reimburse an employee for all or part of the necessary
expenses of training, including the costs of--

"(A) travel and per diem instead of
subsistence * * *,

(B) transportation of immediate family,
household goods and personal effects, pack-
ing, crating, temporarily storing, draying,
and unpacking * * * when the estimated costs
of transportation and related services are
less than the estimated aggregate per diem
payments for the period of training * * *;"

In decision Michael G. Pond, 58 Comp. Gen. 253
(1979), and Reconsideration of Pond, B-193197, January 10,
1980, we analyzed the type of duty assignment contemplated
by the above provisions and the benefits available to the
individuals incident to such assignments. We stated therein
that "[{i]t must be recognized that travel for training is
not ordinary TDY or PCS travel but is in a class by itself."
Michael G. Pond, at 257. We ruled, therefore, that the
travel expenses payable in connection with long-term train-
ing assignments are limited to those expense items specific-
ally authorized in 5 U.S.C. § 4109, and not otherwise
limited by agency proscription. See also Stephen T. Croall,
above,
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As we understand it, other than the expenses
immediately associated with the administrative cost of
training given at each location, none of the VA trainees
were reimbursed for travel to their training sites. 1In this
regard, Mr. Wright acknowledges that he was specifically
informed before he was accepted into the training program
that all expenses attendant to his move to Kansas City would
have to be borne by him as a condition to his acceptance
into the program. We also note that the VA Form 5-3918,
Intra-Agency Transfer Request, initiated by the personnel
office of the VA Medical Center, Kansas City, on August 2,
1982, relating to that training, and signed by Mr. Wright on
August 4, 1982, provides in item 15 thereof, that travel and
transportation was not authorized. 1In view thereof, the
expenses claimed by Mr. Wright as having been incurred
incident to his move from Martinez, California, to
Kansas City, Missouri, may not be certified for payment.

Notwithstanding the foregoing, it 1is our view that the
real estate sales expenses incurred by Mr. Wright and not
previously allowed may be reimbursed.

pParagraphs 2-1.4i and 2-6.1d of the FTR, when read
in combination, generally establish the requirement that
in order for an employee to be reimbursed the expenses of
the sale of the residence at his old station, he must live
there at the time of transfer notice and that it is the
place where he regularly commutes to and from work.
Notwithstanding that general requirement, since an employee
away from his duty station on Government business does not
effect a change of station during the pendency of such
assignment (52 Comp. Gen. 834 (1973)), we have recognized
exceptions to the "actual residence" rule when a permanent
change of station occurs while an employee is on extended
temporary duty (Frank M. Lindeen, B-188657, December 30,
1977); is constantly in a travel status with no single,
true official duty station (Billy L. Kenney, B-188706,
December 14, 1978); or is performing a long-term training.
assignment contemplating a return to his then permanent
duty station upon completion of training (B-164043, May 28,
1968). It is our view that the principle embodied in those
decisions is equally applicable here. That is, where the
employee and his family are not residing in their residence
at the old duty station because of Government training or
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travel requi:2ments at the time a permanent change-of-
station move occurs, such residence nonoccupancy does not
preclude reimbursement for the expenses of selling their
residence at the old permanent station upon that subsequent
move, so long as all other conditions of entitlement are
met. See also Hughie L. Ratliff, B-192614, March 7, 1979.

In this regard, we have held that real estate expenses
incurred prior to and in anticipation of a transfer of an
employee's official duty station may be allowed, but only
if a travel order is subsequently issued on the basis of a
previously existing administrative intent to transfer the
employee at the time the expenses were incurred. 48 Comp.
Gen. 395 (1968); Joan E. Marci, B-188301, August 16, 1977;
and Bernard J. Silbert, B-202386, September 8, 1981,
Compare Edwin C. Hoffman, Jr., B-213085, January 16, 1984.

In the present case, Mr. Wright sold his residence
in the Martinez, California, area on August 4, 1983.
Although his transfer to El Paso had a reporting date of
September 22, 1983, we were informed that Mr. Wright was
definitely advised of this transfer on or about June 15,
1983. In view of these facts, his expenses for selling
his o0ld residence are properly reimbursable as part of his
transfer to El Paso, subject, of course, to administrative
analysis as to the propriety of the items claimed and the

amounts involved.,

Comptroller General
of the United States





