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THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION OF THE UNITED STATES
WASHINBTON, D.C. 208548
FILE: B-215796 DATE: December 26, 198L
MATTER DF: Winifred B. Sidle -~ Transportation
Purchased Through Travel Agent
DIGEST:

An employee who pays for travel on
official business with more than $100 of
personal cash, contrary to paragraph
1-10.2b of the Federal Travel Regula-
tions may be reimbursed when receipt or
other evidence of purchase is provided.
Moreover, she may be reimbursed cost of
two airline tickets purchased from a
travel agent since employee, a new
appointee, did not know of the restric-
tion on the use of travel agents for
purchasing transportation. Further, in
view of the circumstances of this case
we would not object to approval of a
cash payment, if necessary, so that
reimbursement would not be limited by a
special government fare.

Mr. F. J. Brock, Jr., authorized certifying officer,
Forest Service, Department of Agriculture, has requested
our review of the claim of Winifred B. Sidle for purchase
of transportation from a travel agent with personal funds.

Ms. Sidle, a Forest Service employee, paid cash at two
separate times, both times in amounts in excess of $100,
for airline tickets purchased from travel agents. The first
time Ms. Sidle purchased a ticket from Moscow, Idaho, to
Ketchikan, Alaska, to participate in a biologist workshop
from February 28 to March 1, 1984. Ms, Sidle was apparently
on an intermittent appointment at the time of the confer-
ence., However, at the time she made the airline reserva-
tions she was not a Forest Service employee and she did not
believe she was entitled to use the services of the travel
agent under contract with the Forest Service. Moreover,
Ms. Sidle was living in Moscow at the time the flight was
arranged and she did not think it feasible to make arrange-
ments through the contract travel agency in Juneau.
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Subsequently, Ms. Sidle received an appointment as
a wildlife biologist in Juneau, Alaska, and she purchased
transportation from Seattle, Washington, to Juneau, Alaska,
and traveled on May 20, 1984. This travel reservation was
also booked by a travel agent who was not a General Services
Administration (GSA) contract agent and was paid for in
- cash. Ms. Sidle's agency recommends reimbursement of her
transportation costs because she was a new appointee and was
unaware of the restriction on the use of travel agents at
the time.

We have recently held that an employee who pays for
travel on official business with more than $100 of personal
cash contrary to paragraph 1-10.2b of the Federal Travel
Regulations FPMR 101-7 (September 1981) (FTR), may be reim-
bursed if he provides a receipt or other evidence of
purchase, Joel L. Morrison, B-215680, September 18, 1984,
63 Comp. Gen. . We also stated that employees who
violate the prohibition against the use of travel agents
found in 4 C.F.R. § 52.3 (1984),'/ may be reimbursed for
the amount that the Government would have been required to
pay had the transportation services been purchased directly
from the carrier. Morrison, above; Ernest Michael Ward,

60 Comp. Gen. 445 (1981); Seymour Epstein, B-213340,
February 23, 1984.

We also held in Morrison and the FTR now clearly
states?/ that the employee should be advised that he will
be denied reimbursement if he again uses a travel agent,
unless he can demonstrate that he had no other alternative.

The record does not show that Ms. Sidle was ever
advised not to use a travel agent for her travel to Juneau.
In view of this and the other facts in this case we find
that Ms. Sidle may be reimbursed the costs of transportation
purchased through a travel agent.

l/ This general prohibition against the use of travel
agents has been repealed effective May 25, 1984;
49 Fed. Reg. 17721 (April 25, 1984).

2/ GSA Bulletin FPMR A-40, Supp. 9, 49 Fed. Reg.
20372, May 14, 1984, paragraph 1-3.4b(2)(b).
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However, as previously stated we have held that where
an employee has failed to observe the requirements of para-
graph 1-10.2 of the FTR requiring the purchase of airline
tickets with a Government Transportation Request, reimburse-
ment is limited to the cost of the transportation as if it
had been purchashed diretly from the carrier. Morrison,
above. The record does not indicate how much Ms. Sidle's
travel would have cost if purchased directly. However,
an agency may approve purchase of transportation tickets
with cash instead of a Government Transportation Request
under emergency circumstances where the use of a Government
Transportation Request is not possible. See Marsha Weiss,
B-215024, November 13, 1984. Also FPMR Temp. Reg. G-47,
April 20, 1983, revising 41 C.F.R. § 101-41.203-2,

41 C.F.R. Chapter 101, subchapter G, Appendix. If approval
of the cash payment under that section is obtained reim-
bursement would not be limited by a special government
fare. In view of the circumstances of this case we would
not object to approval of the cash payment on this basis,
1f necessary.

The vouchers with attachments are returned so payment
may be made in accordance with this decision.

Comptroller General
of the United States





