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HE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
WABHMINGTON, D.C. 230548
FILE: B-215723 OATE: Dpecember 7, 1984

MATTER OF: Consolidated Technologies, Inc.
DIGEST:

1. Agency properly rejected as nonresponsive a
bid with bid guarantee $26,189.67 less than
required amount since deficiency is not de
minimus nor does it fall within any of the
regulatory exceptions provided for accept-
ance of otherwise deficient bid guarantees.

2. When required, a bid guarantee is a material
part of a bid. Therefore, when an adequate
bid guarantee is not furnished with the bid,
the bid is nonresponsive and cannot be made
responsive by submitting additional docu- -
ments after bid opening nor by reference to
past performance or specific cost savings to
the government.

Consolidated Technologies, Inc. (CTI) protests the
Department of the Navy's rejection of the firm's bid as
nonresponsive under Invitation for Bids (IFB) No.
N00024~84-B-2138 for Seaborne Power Target boats. The bid
was rejected because the accompanying bid bond was
deficient.

We deny the protest.

The solicjtation invited bids for quantities of 12,
13, 14 and 15 boats, advising bidders that the award gquan-
tity would depend on the funding available. The IFB also
included an option for an additional four boats, to be
exercised within 1 year of award. Bidders were required
to price all possible combinations of initial and option
quantities by submitting a separate base quantity price
for 12, 13, 14 and 15 boats, and four separate option
prices, one for each base gquantity. Bids were to be
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evaluated by adding the option prices to the corresponding
base quantity prices--in effect calculating four total
bids for each bidder-~and award was to be based on the low
total bid price for the award quantity plus the corres-
ponding option price.

The solicitation required that bids be accompanied by

a bid guarantee in the penal sum egual to 20 percent of
the total price bid for 19 boats. The solicitation also
notified bidders that bids not accompanied by a bid guar-
antee in the required amount would be rejected without
further consideration, except as otherwise provided in
paragraph 10-102.5 of the Defense Acquisition Regulation
(DAR) .

CTI's price bid for 19 boats was $510,948,38, 20
percent of which is $102,189.67. BHowever, its bid
guarantee was for the penal sum expressed as 20 percent
not to exceed $76,000. Because the penal sum of the bond
was limited to $§76,000 it was short of 20 percent of the
price bid by $26,189.67.

The applicable DAR and Federal Acguisition Regula-
tion (FAR) provisions are substantively the same, but
since the solicitation was issued after April 1, 1984, we
will apply the FAR provisions even though the DAR provi-
sions are cited in the solicitation., FAR § 28.101-4, 48
Fed. Reg. 41,102, 42,287 (1983) (to be codified at 48
C.F.R. § 28,.101-4), reads in pertinent part:

"Noncompliance with a solicitation require-
ment for a bid guarantee requires rejection
of the bid, except in the following situa-
tions when the noncompliance shall be waived

(b) The amount of the bid guarantee sub-
mitted is less than required but is equal to
or greater than the difference between the
bid price and the next higher acceptable
bid.
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(¢) The amount of the bid guarantee sub-
mitted, although less than that required by
the solicitation for the maximum gquantity
bid upon, is sufficient for a quantity for
which the bidder is otherwise eligible for
award. Any award to the bidder shall not
exceed the quantity covered by the bid
guarantee."”

The next low bidder--to which the Navy has already
awarded a contract for the full 15 boat requirement with
the option for 4 more--bid $599,461.00 total for 19
boats. Therefore the difference between CTI's bid of
$510,948.38 and the next low bidder was $88,512.62;
$12,512.62 more than CTI's bid bond amount of $76,000.00.

CTI argues that, under the authority of FAR,
§ 28.101-4(c¢), 48 Fed. Reg. 42,287, the Navy should
award it a contract for 14 boats without an option for
any more. However, if the Navy awarded CTI 14 boats, it
would still have a requirement for at least one more and
possibly 5 more boats., Under this solicitation, which
provided for one award rather than split awards, with the
award guantity dependent upon the amount of funds availa-
ble, the Navy could not properly award less than the 16
boats for which it has funds and award one more boat with
or without an option for 4 more to another builder. For
this reason, we agree with the Navy that FAR,
§ 28.101-4(c), 48 Fed. Reg. 42,287, does not apply here.

CTI also argues that the contracting officer could
have waived its failure to meet the bid guarantee reguire-
ment by applying the de minimus rule articulated in Arch
Associates, Inc.,. B- 183364, Aug. 13, 1975, 75-2 CPD
4 106. In Arch, we p01nted out that the purpose of a bid
bond is to assure that the successful bidders will execute
the contract and ‘provide the necessary performance bond.
In this connection, we found that the government's inter-
ests were adequately protected by a $55,000 bond, only
$254.00 less than the 20 percent required. The de minimis
rule is based on the theory that an insignificant defi-
ciency in the bid guarantee can be waived or cured as
a minor informality under what is now FAR, § 14.405,

48 Fed. Reg. 104, 42,180 (1983) (to be codified at

48 C.F.R. § 14.408). 1In this case the deficiency is
$26,189.61 or about 25 percent of the amount required.
We do not view this as an insignificant deficiency.
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CTI makes a number of additional arguments in support
of its position that it should be awarded a contract.
It argues that the $76,000,00 figure on the bond form was
an obvious clerical error while the 20 percent figure was
not. To support this argument, it offers evidence of the
surety's intent. CTI also argues that the Navy should
have considered CTI's 'past performance and the cost
savings the government would realize by awarding a
contract to CTI for either 14 or 15 boats with or without
the option guantity. It also takes exception to the
Navy's requirement for a bid guarantee that covers the
option guantity. All of these arguments must fail. CTI's
bid guarantee was inadeguate, therefore making its bid
nonresponsive. A nonresponsive bid cannot be made
responsive by correction of errors by use of extrinsic
evidence, Hydro-Dredge Corp., B-214408, Apr. 9, 1984, B84-1
CPD ¢ 400; Wagner Moving and Storage, B-185725, Apr. 8,
1976, 76-1 CPD % 237, nor because of past performance,
Schneider Security Agency, Inc., B-206083, Mar. 4, 1982,
82-1 CPD ¢ 202, nor because award to another bidder will
cost the government more for a particular requirement.
Davisville Construction Co., B-190080, Dec. 12, 1977, 77-2
CPD 4 456.

Moreover, with respect to CTI's contention that the
Navy should not have required a bid guarantee on the
option quantity, that argument is untimely because it
should have been raised prior to bid opening. See
4 C.,F.R. § 21.2(b)(1) (1984)., WwWe do observe, however,
that because of the contingent nature of an option and the
purpose of a bid guarantee, it is not generally in the
government's interest to require a bid guarantee to cover
option guantities. A bid guarantee is designed to assure
that a bidder will not withdraw within the designated
acceptance period and will execute a written contract and
furnish the required bonds within the period specified in
the solicitation. FAR, § 28.001, 48 Fed. Reg, 41,102,
42,286 (1983) (to be codified at 48 C.F.R. § 28.001).
An option is simply a unilateral right of the government
by which, for a specified time, the government may elect
to purchase additional supplies or services called for by
the contract, or to extend contract performance. ~FAR,
§ 17.201, 48 Fed. Reg. 41,102, 42,236 (1983) (to be
codified at 48 C.F.R. § 17.201); see 41 Comp. Gen. 760
(1962). The government generally does not desire to pay
the contractor, in the form of a price that includes a
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premium for a bond that covers option quantities or peri=-
ods, for the protection of only a contingent interest.
See Pacific Coast Utilities Service, Inc., B-209003.2,
Jan. 20, 1983, 83-1 CPD ¥ 73, where we pointed out that
generally bid bonds are not required to cover option
periods.

Unlike the Pacific Coast case, and a previous case on
which it relied, this case involves option quantities
rather than option periods. While options to extend a
contract performance period for subsequent years generally
may not be exercised at time of award, options for
increased quantities may be exercised at that time. None-
theless, even though that means when such an option is
exercised at award a bid bond that does not cover option
quantities would not cover the total award amount, we
believe the Pacific Coast rationale applies because at the
time the solicitation requiring a bid bond is issued, the
exercise of the option is contingent. We think that over-
all the government would spend more, because of higher bid
prices, if it required bid bonds in every case to cover
that contingency than it would save by being fully pro-
tected by a bid bond in the infrequent case where a bidder
failed to execute contract documents after the government
exercised an option at award time. We are therefore
recommending to the Secretary of the Navy that in the
future bid guarantees be based on the amount bid for the
base quantities or periods only.

The protest is denied.
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