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MATTER OF:. Barry Meehen - Transportation Purchased
Through Travel Agent .

DIGEST:

Federal agency authorized travel of
state employee to a conference, and the
employee improperly purchased air trans-
portation with an agency-issued
Government Transportation Request
through a travel agent. The agency may
reimburse the travel agent where the
improper use of the travel agent was
inadvertent and where the agency has
taken corrective action to avoid future
occurrences. Payment to the travel
agent may not exceed the cost of the
transportation if purchased directly
from the air carrier.

The issue in this decision involves the payment for air
transportation obtained by a state employee through a travel
agent where the costs of such travel were paid by the
federal government. This was an unauthorized use of a
travel agent and an improper use of a Government Transporta-
tion Request (GTR). We hold that where the use of the
travel agent was inadvertent and the traveler has been
warned against future use, the travel agent may be paid for
the transportation services where the cost of the transpor-
tation does not exceed the cost if purchased directly from
the air carrier.

This decision responds to the request of Walter W.
Pleines, Director, Division of Finance, Social Security
Administration (SSA), reference SMF~237, concerning the pay-
ment of a GTR issued to a commercial travel agent.

In connection with a workshop scheduled in Dallas,
Texas, in February 1984, SSA issued travel orders and a GTR
to Mr. Barry Meehen, a New York State employee, for his
travel from Albany, New York, to Dallas and return.

Mr. Meehen obtained his airline tickets through John A.
Myers Travel Center, a commercial travel agent, using the
GTR for payment, and the travel agent billed the agency for
payment.
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The agency report states that the cost of this ticket
purchased through the travel agent ($299) does not exceed
the cost of a ticket if purchased directly from the
carrier. This was Mr. Meehen's first trip at the expense of
the federal government, and he was not advised of the prohi-
bition of using travel agents. The agency report states
further that steps have been taken to avoid such situations
in the future by advising persons who are not federal
employees of the prohibition on using travel agents.

Based on our prior decisions which have allowed excep-
tions to the prohibition on using travel agents, the agency
asks whether it may reimburse the John A. Myers Travel
Center for the cost of this travel.

Our decisions have held that an employee who inadvert-
ently uses a commercial travel agent to procure transporta-
tion for travel on official business may be reimbursed for
the amount the government would have paid if the transporta-
tion services had been purchased directly from the carrier.
Joel L. Morrison, B-215680, September 18, 1984, 63 Comp.
Gen, ; Ernest Michael ward, 60 Comp. Gen. 445 (1981);
and Seymour Epsteln, B-213340, February 23, 1984. We have
applied the same holding to the situation where the employee
procures the transportation through a travel agent and uses
a GTR for payment. Marine Corps, B~-206366, April 7, 1982.
See also 41 C.F.R. § 101-41.203~-1 (1983).

The standards applied in our decisions are that
(1) the employee was unaware of the prohibition on using
travel agents, (2) reimbursement will be limited to the cost
of purchasing the ticket directly from the carrier, and
(3) the employee should be advised that reimbursement will
be denied for any future use of travel agents unless the
employee can demonstrate there was no other alternative,
Ward, cited above, and Federal Travel Regulations, Supp.
9.7/ / All of the standards have been met in this case,
according to the report submitted by the agency. Therefore,
the agency may pay the travel agent in this case, but the
agency should obtain proof of payment by the travel agent to
the carrier or indemnification to protect the government
from a p0351ble claim by the carrier. Marine Corps, cited
above.

1/ GSa Bulletin FPMR A-40, Supp 9, 49 Fed. Reg.
20372, May 14, 1984, para. 1-3.4b(2)(b).
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Finally, we note that the general prohibition against
the use of travel agents was repealed effective May 25,
1984. 49 Fed. Reg. 17721, April 25, 1984. However, as we
noted in Morrison, cited above, federal employees are still
restricted in the use of travel agents to those agents with
whom the General Services Administration has entered into
contracts. See 49 Fed. Reg. 22085, May 25, 1984.
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