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DIGEST:

Requirements in invitation for bids that
contractor/supervisor have 3 years of rele-
vant experience and that bidders submit
personnel resumes are not improper merely
because they limit the people contractor
can provide for contract performance; to

be legally objectionable, such require-
ments must exceed agency's legitimate
minimum needs.

Consolidated Maintenance Company (CMC) protests
two provisions of invitation for bids No. GS-06B-47612-
01, issued by the General Services Administration for
building services. We summarily deny the protest.

The first provision of which CMC complains requires
the contractor or his representative to have at least "3
years of recent experience in work equal in scope to the
duties of this contract in order to be considered for
award." The second is a requirement that a resume be
submitted for supervisory personnel that will reflect
such things as work experience of the past 5 years,
educational background, and a statement as to why the
particular person "is believed to be qualified for this
contract."

CMC asserts that the first provision "is discrimi-
natory and improper since it is infringing on the con-
tractor's prerogative in determining who shall . . . be
placed in a supervisory capacity on a fixed price/lump
sum contract. . . ." CMC further asserts that the pro-
vision is discriminatory against women and minorities
who do not have experience. It objects to the resume
provision as also "discriminatory" and as having no
bearing on an individual's "ability to. supervise."
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We have long recognized that agencies have the right
to impose reasonable restrictions to satisfy their minimum
needs. See, e.g., 52 Comp. Gen. 640 (1973); 45 Comp. Gen.
365 (1965). A contractor/contractor personnel experience
requirement, intended to give the contracting agency some
assurance of performance capability, is not unusual in
government procurements, and the fact that a fixed price
contract is involved has not been viewed as eliminating an
agency's need to assure an appropriate level of competence
for contract performance. See 53 Comp. Gen. 331 (1973);
Karl Doll GmbH, B-213556, June 6, 1984, 84-1 CPD { 604;
Elco Elevator Corp., B-213519, B-213519.2, Feb. 14, 1984,
84-1 CPD ¢ 197; Owl Resources Co., B-210094, Apr. 29,
1983, 83-1 CPD ¢ 461; Logistical Support, Inc., B-208763,
Apr. 22, 1983, 83-1 CPD ¢ 436; Mark Dunning Industries,
Inc., B-206569, Mar. 19, 1982, 82-1 CPD ¥ 261 (also in-
volving custodial services). It is also not unusual,
and not improper, for an agency to seek personnel resumes,
particularly for key people, to aid their evaluation of =-
the experience of the individuals who will perform the
contract. See Elco Elevator Corp., supra; A.R.S. Enter-
prises, Inc., B-201924, July 7, 1981, 81-2 CPD ¢ 14;
Forest & Land Managers, Inc., B-200130, Mar. 2, 1981,

81-1 CPD ¢ 154 (experience questionnaire used in lieu of
personnel resumes); Electronic Associates, Inc., B-184412,
Feb. 10, 1976, 76-1 CPD § 83.

Obviously, whenever an agency imposes a particular
experience requirement, it is placing a limitation on the
contractor, and in this case the requirement does indeed
limit who may be the contractor's supervisor. That, how-
ever, does not make the requirement improper since, as
indicated above, only requirements that reflect more than
the agency's minimum needs are legally objectionable. CMC
does not seem to object to the 3-year requirement as too
long or otherwise indicate why the restriction or the
resume provision is unreasonable, but rather seems to
object to the idea of either type of provision for this
contract solely because of the impact the provisions have
on the contractor. Such an objection simply does not pro-
vide a legal basis for disturbing the agency's use of the
challenged provisions. ’



B-216350

We point out that compliance with these provisions
is a matter of bidder responsibility and, since the pro-
curement is set aside for small bu51ness, any determina-
tion by the contracting officer that a bidder does not
satisfy the reguirements for experienced and qualified
personnel would be referred to the Small Business Adminis-
tration for a final determination under the certificate
of competency procedures. See 15 U.S.C. S 637 (b)(7)
(1982); J. Baranello & Sons, 58 Comp. Gen. 509 (1979),
79-1 CPD 322,

The protest is summarlly denied.
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