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DIGEST: 

An employee who was transferred in May 
1983 shipped 16,700 pounds of household 
goods by a Government Bill of Lading. He 
was assessed charges of $1,568.02 for the 
weight in excess of the 11,000-pound 
statutory maximum then in effect. The 
employee may not be relieved of his lia- 
bility for the cost of shipping household 
goods in excess of 11,000 pounds even 
though he was not given an estimate of the 
weight of his household goods in advance 
of shipment. 

A transferred employee whose household goods were 
shipped by Government Bill of Lading was assessed charges 
for shipping more than the 11,000-pound maximum prescribed 
by 5 U . S . C .  S 5724(a). In response to a specific inquiry 
whether the employee may be relieved of this liability we 
conclude that there is no authority for the Government to 
bear the excess weight charges even though the employee may 
not have been fully informed of the estimated weight and 
charges before shipment. - l/ 

M r .  Rayburn C. Robinson, Jr., an employee of the Fish 
and Wildlife Service, Department of the Interior, was 
transferred from Washington, D.C., to Kearneysville, West 
Virginia, in May of 1983. His household goods weighing 
16,700 pounds were shipped by Government Bill of Lading and 
he was assessed $1,568.02 for shipping the 5,700 pounds by 
which they exceeded the 11,000-pound limit then in effect. 

Mr. Robinson claims that in advance of shipment the 
carrier made an inventory of his household goods, but did 
not give him an estimate of their weight. The carrier 
states that although the information was not furnished in 
writing, they inforned MK. Robinson verbally that the weight 

l/ The Assistant Director - Administration of the Fish and 
Wildlife Service, Department of the Interior, submitted 
the request for a decision. 
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would be excessive. Mr. Robinson states that heOwas assured 
by an employee of his agency that shipment of the exceqs. 
weight would involve only a small additional charge. 

. 
Mr. Robinson requests that he be relieved of the 

requirement to pay the charges attributable to the excess 
weight. He states that he was not offered an opportunity to 
move under the commuted rate system and that if he had been 
given a weight estimate, he would have moved the household 
goods himself for about $250 rather than incur the charge of 
$1,568.02. 

A t  the time Mr. Robinson moved, transferred employees 
were authorized to transport up to 11,000 pounds of house- 
hold goods at Government expense. 5 U.S.C. S 5724(a)(2) 
(1982). This statutory 11,000-pound limit is restated in 
the Federal Travel Regulations, paragraph 2-8.2a (Supp. 1, 
Sept. 28, 1981), incorp. by ref. 41 C.F.R. S 101-7.003 
(1983). When shipment is under the actual expense method 
the employee may ship household goods in excess of the maxi- 
mum weight limitation under the Government Bill of Lading. 
However, he is personally responsible f o r  costs arising from 
shipment of the excess weight. FTR, paragraph 2-8.3b(5). 
The 11,000-pound weight limitation applicable at the time of 
Mr. Robinson's transfer is a statutory limit. No Government 
agency or employee has the authority to permit transporta- 
tion in excess of the weight limitation at Government 
expense. Since there is no authority for the Government to 
incur these expenses, the law requires that the employee pay 
the charges incurred incident to shipment of the excess 
weight. George R. Halpin, B-198367, March 26, 1981, 

In the present case, agency officials determined in 
advance that shipment by Government Bill of Lading would 
cost $996 less than shipment under the commuted rate system 
and properly authorized shipment by Government Bill of 
Lading, FTR paragraph 2-8.4. We have held that an 
employee's liability to pay for shipment of excess weight is 
not contingent upon his having received a weight estimate. 
John W. Murphy, 8-186753, September 24, 1976. The Govern- 
ment is without authority to bear these costs even where the 
weight of the household goods shipped was substantially in 
excess of the carrier's own estimate. Robert Y. Ikeda, 
B-181631, October 9, 1974. Therefore, regardless of the 
reasons for the shipment of household goods, the law does 
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not permit the Government to relieve the-employee of clp-rges, 
incurred incident to shipment of the excess weight. 

Accordingly, Mr. Robinson is liable for the charges of 
$1,568.02 attributable to his shipment of household goods 
weighing 5,700 pounds in excess of the 11,000-pound weight 
limitation. \ 

of the United States 
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