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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES ﬁggsc&
WASHINGTON, D.C. 20848

FILE: B-214806 DATE: July 23, 1984

MATTER OF: Staff Sergeant Elmer Hall Jr.

DIGEST:

An Army Reserve member injured in an
automobile accident while returning to his
permanent station after attending inactive
duty training at a training site away from
his unit headquarters under travel orders
is not entitled to the medical benefits of
10 U.S.C. § 3721(2), since he had com-
pleted the training duty involved and he
was not under military control employed in
inactive duty training at the time of the
accident.

An Army Reserve member ordered to duty at a training
site away from his unit headquarters for a period of
inactive duty training was injured in an automobile
accident while traveling between the traiming site and his
headquarters upon conclusion of the training. We are asked
whether in the circumstances described the member was per-
forming inactive duty training while traveling in order, to
qualify for medical benefits under 10 U.S.C. § 3721(2),[1
Since the member had completed and been released from 'his
training assignment, he was not under military control
engaged in inactive duty training at the time the injury
occurred and not entitled to the benefits of 10 U.S.C.

§ 3721(2).

Staff Sergeant Elmer Hall, Jr., a United States Army
Reserve member assigned to a Reserve unit headquarters in
Hazard, Kentucky, was ordered to perform inactive duty
training in Avon (near Lexington), Kentucky, on March 19
and March 20, 1983, by Orders 03-298, Headquarters, 100th
Division (Training), Louisville, Kentucky, dated March 7,
1983, His orders directed that he proceed on temporary
duty from Hazard, report to the training site not later
than 9 a.m. March 19, and return to Hazard at the

1 The Assistant Secretary of the Army (Financial
Management) submitted this request for a decision and
it has been assigned control number SS-A-1435 by the
Department of Defense Military Pay and Allowance
Committee.
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conclusion of training. He was authorized per diem during
the training period and travel allowances for round trip
between Hazard and Avon.

Sergeant Hall was injured in an automobile accident
near Van Cleve, Kentucky, on the direct route between Avon
and Hazard at approximately 5 p.m., March 20, 1983, while
returning from training. The location of the accident was
such that he could have been traveling to his headquarters
or to his home,

The Assistant Secretary notes that under 10 U.S.C.
§ 3721(2) an Army Reserve member is entitled to medical
benefits when he is called or ordered to perform inactive
duty training and is disabled in line of duty "while so
employed" and questions whether Sergeant Hall was perform-
ing inactive duty training while traveling in order to
qualify for medical benefits. The submission cites our
decision 43 Comp. Gen. 413 (1963) which states that situa-
tions of this nature where a question exists whether
injuries suffered by Reserve members were incurred while
employed in performing inactive duty training should be
forwarded to this Office for direct settlement rather
than following the decision of the Court of Claims in
Meister v. United States, 162 Ct. Cl. 667 (1963).

The Court of Claims in Meister ruled that a naval
reservist who sustained an injury just outside the Reserve
center immediately prior to beginning inactive duty train-
ing was "within the scope of his duties" and, therefore,
entitled to coverage under 10 U.S.C. § 6148 which applies
to Naval reservists. However, the court stated that they
were not attempting to lay down a rule of general applica-
tion in that case. We recognized the limited application
of the court's decision in Meister and determined that it
should not be used as precedent for favorable administra-
tive action in any similar case. Our rule remained that
when a reservist is ordered to inactive duty training, the
periods of training for which they are entitled to medical
and continuation pay benefits are limited to periods while
they are "so employed," that is, beginning with the time
the person is first mustered or assembled and ending with
dismissal from the particular drill or other training duty
involved. See 38 Comp. Gen. 841, 843 (1959); 43 Comp.
Gen. 412, 415 (1962); and Master Sergeant Edward O. King,
B-189360, December 30, 1977. We have not allowed claims
where the injury occurred after completion of dismissal at
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the end of inactive duty training. Electronics Technician
Michael S. Beam, ,63 Comp. Gen. 66& (1983).

We have also held that under the predecessor to
10 U.S.C. § 3721, Reserve officers traveling under compe-
tent orders to and from inactive duty training for the
purpose of inspecting and supervising training of subordi-
nate elements of their unit located at such distance from
the parent headquarters as to require the expenditure from
appropriated funds for transportation, subsistence, and
quarters, who were injured or killed while traveling did
not suffer such injury or accident while employed in an
inactive duty training status. We stated that our answer
would be the same whether the member proceeded from his
headquarters to the point where the inactive duty training
was performed or proceeded directly from his home to the
point where such duty was performed. .32 Comp. Gen. 554~
(1953).

In one case where a National Guard member was in
attendance at an inactive duty training assembly and was
instructed by his first sergeant to take the most direct
route to his home, obtain his clothing records and return
to the Armory, he had an accident and was injured returning
to the Armory. 1In that case, the member had been mustered
in at the beginning of the drill, he was traveling pursuant
to his sergeant's instructions and not because of any omis-
sion on his part, and the drill had not been completed. We
held there that the member was under military control and
was engaged in inactive duty training at the time of the
accident, thus being entitled to the benefits of being
disabled in line of duty from injury while so employed.

See 54 Comp. Gen. 165 (1974). Compare 52 Comp. Gen. 28
(1972), a somewhat similar case where the opposite conclu-
sion was reached because of a crucial difference in the
facts.

In the present case, Sergeant Hall's inactive duty
training consisted of attending a drill sergeant update
course away from his usual duty site. From the record
we have been furnished it seems clear that prior to his
accident he had completed the training duty and had
been released from military control at the training site.
The provision in his travel orders directing return travel
to his permanent station upon completion of the temporary
duty was necessary in order to compute travel allowances
and not because any duty was to be performed there.

See Joint Travel Regulations, Volume 1, para. M6001
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(Change No. 358, December 1, 1982). The period that he was
employed in inactive duty training was that time he was
engaged in meeting the requirements of the drill sergeant
update course. When he was dismissed from that particular
training duty, his inactive duty training ended and he was
no longer "so employed" within the meaning of 10 U.S.C.

§ 3721.

This situation differs from the circumstances in
54 Comp. Gen. 165 where the training duty had not been
completed and the member was traveling at the discretion
and under the control of the officer in charge of the
training at the time he was injured. Sergeant Hall had
completed his training duty and was returning to his head-
guarters or his home. Since the injury occurred after the
completion of the training and away from the training site,
we must conclude that the injury was not incurred while
Sergeant Hall was performing inactive duty training.

Accordingly, Sergeant Hall is not entltled to the
benefits provided under 10 U.S.C. § 3721(2).

Comptroller Ge ral
of the United States

2 We note that 10 U.S.C. § 1074a and 37 U.S.C. § 204(3j),
added by section 1012 of the Department of Defense
Authorization Act, 1984, Pub. Law 98-94, Sept. 24, 1983,
97 Stat. 664-665, now authorize the services to provide
specified benefits when a member is injured while
traveling directly to or from the place at which he
performs inactive duty training. These new provisions
are not applicable in this case because they only apply
to injuries incurred or aggravated on or after the date
of enactment of Pub. Law 98-94, that is, September 24,
1983.





