T -
"THE COMPTROLLER GENERRE . AU
OF THE UNITED STATES '
WABHINGTON, D.C. 208548 .

FILE:.. B-214066 DATE: June 11, 19845 -

MATTER.QF: - virginia M. Borzellere - Tour Renewal .-
Agreement Travel - Home Leave

DIGEST: -

1. An employee who had been stationed
in Montreal, Canada, for 2 years
agreed to serve there for an addi-
tional 2-year period and performed
renewal agreement travel under
5 U.S.C. § 5728 (1982). After return-
ing to her duty station in Montreal
for approximately 18 months, the
employee transferred to a position
in the United States. Although the
employee did not complete the agreed
period of overseas service, she may
retain renewal agreement travel
expenses since she served for more
than 1 year under the new agreement.
See citations to paragraph 2-1.5h of
the Federal Travel Regulations, FPMR
101-7 (September 1981).

2. An employee who had been stationed
in Montreal, Canada, for 2 years used
home leave to perform renewal agree-
ment travel. She then returned to her
duty station in Montreal for approxi-
mately 18 months before transferring
to a position in the United States.
The employee is not indebted for home
leave because she met the eligibility
requirements set forth in 5 U.S.C.
§ 6305(a) (1982), and she returned to
duty in Montreal immediately following
the period of home leave.

3. The General Accounting Office will
not consider an agency's hypothetical
question concerning the circumstances
under which an employee will be
indebted for home leave granted under
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5. U.S.C. § 6305(a) (1982). The
question is deferred for future
consideration in the context of a
specific claim.

Mr. Walter G. Lobisser, a certifying officer of the
Department of the Treasury, United States Customs Service,
requests a decision as to whether Ms. Virginia M. Borzellere-
must refund home leave and repay renewal agreement travel :
expenses covering a round trip between her duty station in
Montreal, Canada, and the continental (conterminous) United
States. This question arises because Ms. Borzellere trans-
ferred from Montreal to a position in the continental
United States before the expiration of her 2-year tour
renewal agreement.

We hold that Ms. Borzellere may retain expenses for
renewal agreement travel because she completed more than
1 year of service under the new agreement after returning
to her duty station in Montreal. Ms. Borzellere is not
indebted for the home leave she used in connection with
renewal agreement travel because she satisfied the eligibil-
ity requirements for home leave, and, after using the leave,
she immediately returned to Montreal for further duty.

BACKGROUND

The relevant circumstances insofar as can be determined
from the record and supplementary information furnished by
the Customs Service are as follows. Effective December 2,
1979, Ms. Borzellere was assigned to Customs' Preclearance
Station in Montreal. After completing 2 years of service,
on December 1, 1981, Ms. Borzellere entered into a renewal
agreement for an additional 2-year tour of duty.

During the period February 1 to February 13, 1982,
Ms. Borzellere performed round-trip renewal agreement travel
from Montreal to Elmira, New York. She was allowed home
leave for this period, and apparently was authorized travel
expenses in an amount not to exceed the cost of round-trip
travel to her actual place of residence in Plattsburgh,
New York.
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On May 16, 1983, Ms. Borzellere requested a transfer -
from* her duty station in Montreal to Customs' office .ime . -~ .
Rouses: Point,: New. York. Effective August 21, 1983,. 'she was
assigned to a position in the New York office. Customs:-
determined:.-that Ms. Borzellere's transfer was in theu. . -

interest of the Government, and, therefore, notified hers ... -
that she would be reimbursed for the expenses of her reloca-."-

tion from Montreal to Rouses Point. Additionally, Customs .
notified Ms. Borzellere that her annual leave accountywould:i:
be charged for the home leave she had used for renewal:
agreement travel, since she had failed to fulfill her 2-year.
service commitment terminating on November 30, 1983, -+ - :

The agency asks whether Ms. Borzellere must repay
renewal agreement travel expenses under the applicable
provisions of the Federal Travel Regulations, FPMR 101-7
(September 1981) (FTR). Specifically, Customs questions
whether there is a relationship between the tour renewal
agreement which FTR para. 2-1.5h(1l)(b) requires as a condi-’
tion of eligibility for renewal agreement travel, and an
employee's obligation to repay renewal agreement travel
expenses in the event he or she does not complete the period
of service specified in the agreement.

The agency also expresses some confusion concerning
the relationship between the provisions of FTR para. 2-1.5h,
governing tour renewal agreement “travel, and the provisions
of Federal Personnel Manual (FPM) Supp. No. 990~-2, bk. 630,
856 (Inst., 48, April 6, 1973), pertaining to home leave. The
agency suggests that the guidance contained in the FPM is
inconsistent with the FTR because it does not condition the
granting of home leave on the execution of a tour renewal
agreement, and because it outlines several circumstances
under which an employee will not be indebted for home leave
even if he fails to return to his overseas duty station
after using the leave. For example, Customs notes that
Subchapter S6-7c of Book 630, FPM Supp. No. 990-2, provides
that an employee who fails to return to his overseas station
will not be required to refund home leave if he has com-
pleted not less than 6 months of service in the United
States following the period of home leave. Customs ques-
tion whether this exception would apply to an employee who
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returns to his overseas duty station after using home leave,
but, 1 week later, accepts a transfer to a position in the
United States.

DISCUSSION

At the outset, we note that Customs has mistakenly
assumed that tour renewal agreement travel and home leave -
are interdependent benefits which are governed by the same:
principles. It is important to understand that renewal
agreement travel and home leave are independent entitle-
ments, even though these benefits are often provided coin-~-
cidentally to a qualifying employee who returns to the
continental United States. As we explained in Estelle C.
Maldonado, B-208908, July 13, 1983, 62 Comp. Gen. , an
employee may be entitled to renewal agreement travel under
5 U.S5.C. § 5728 even if he does not qualify for home leave
under 5 U.S.C. § 6305. Likewise, an employee's eligibility
for home leave does not necessarily depend upon the execu-
tion of or compliance with a tour renewal agreement.

Accordingly, we will discuss Ms. Borzellere's entitle-
ment to renewal agreement travel expenses and her eligibil-
ity for home leave under the separate laws and regulations
governing each benefit.

Renewal Agreement Travel

Travel and transportation expenses incident to home
leave--like those same round-trip travel expenses for
employees taking vacation leave in connection with tour
renewal agreements--are provided under the following author-
ity in 5 U.S.C. § 5728:

"(a) Under such regulations as the
President may prescribe, an agency shall pay
from its appropriations the expenses of
round-trip travel of an employee, and the
transportation of his immediate family, but
not household goods, from his post of duty
outside the continental United States,
Alaska, and Hawail to the place of his actual
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residence at the time of appointment or ~
transfer: to the post of duty, after he has v
satisfactorily completed an agreed period o

of service outside the continental United =
States, Alaska, and Hawaii and is returning Wil
to his actual place of residence to take -
leave before serving another tour of duty at

the same or another post of duty outside the
continental United States, Alaska, and Hawaii

under a new written agreement made before

departing from the post of duty."

Implementing regulations contained in FTR para.
2-1.5h(1)(b),..condition an employee's eligibility for
renewal agreement. travel on his execution of a new written
agreement to serve another tour of duty outside the conti-
nental United States. Under FTR para. 2-1.5h(4), an employ-
ee who fails to comply with the renewal agreement may or
may not be liable for repayment of renewal agreement travel
expenses, depending upon the duration of his service under
the new agreement. Specifically, under, FTR para.
2-1.5h(4)(a), an employee who fails to complete 1 year of
service under the new agreement must repay renewal agreement
travel expenses unless he violated the agreement for reasons
which were beyond his control and acceptable to the agency.
See Frank E. Hanson, Jr., B-201256, April 27, 198%. 1In con-
trast, FTR para. 2-1.5h(4)(b), provides that an employee who
serves for one or more years under the new agreement, but
fails to complete the entire period of required service, is
not obligated to repay renewal agreement travel expenses.

As indicated previously, Ms. Borzellere completed
2 years of service in Montreal and executed a 2-year tour
renewal agreement before performing renewal agreement
travel between February 1 and February 13, 1982, After
returning to duty in Montreal for approximately 18 months,
she accepted a transfer within the Customs Service to a
position in Rouses Point, New York. By accepting the trans-
fer, effective August 21, 1983, Ms. Borzellere did not fully
comply with her 2-year renewal agreement which was to expire
on November 30, 1983. However, since Ms, Borzellere did
complete more than 1 year of service under the new agree-
ment, she may retain renewal agreement travel expenses under
the authority of FTR para. 2-1.5h(4)(b).



B-214066

Home Leave

The granting of home leave is governed by 5 U.S.C;
§ 6305(a) (1982), which provides as follows:

"(a) After 24 months of continuous
service outside the United States (or after
a shorter period of such service if the
employee's assignment is terminated for the
convenience of the Government), an employee
may be granted leave of absence, under regu-
lations of the President, at a rate not to
exceed 1 week for each 4 months of that
service without regard to other leave pro-
vided by this subchapter. Leave so granted--

"(1) is for use in the United States,
or if the employee's place of residence
is outside the area of employment, in
its territories or possessions including
the Commonwealth of Puerto Rico. * * *"

Implementing regulations which further define the
eligibility requirements for home leave are codified in
5 C.F.R. §§ 630.601-607 (1984). The provisions of 5 C.F.R.
§ 630.606(a), reiterate the statutory requirement that an
employee must perform 24 months of continuous service out-
side the United States in order to become eligible for home
leave. An additional requirement is imposed by 5 C.F.R.
§ 603.606(c)(2), which provides that an agency may grant
home leave to an employee only when "it is contemplated that
he will return to service abroad immediately or on comple-
tion of an assignment in the United States."

Even if an employee satisfies the statutory and
regulatory requirements for entitlement to home leave,
he may be required to refund the leave under 5 C.F.R.
§ 630.606(e), if he does not return to his overseas duty
station following the period of home leave or after the
completion of an assignment in the United States. See FPM
Supp. No. 990-2, bk. 630, S6-7c, which incorporates the
provisions of 5 C.F.R. § 630.606(e), and is cited by
Customs. However, 5 C.F.R. § 630.606(e)(1)-(3), provides
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that. an employee is not required to refund home leave. if
(1) he- has completed not less than 6 months' servicesim an’
assignment in-the United States following the period:-of -
home leaves (2) the agency determines that the employee's
failure. to return was due to compelling personal reasons.of
a humanitarian or compassionate nature; or (3) the agency
determines that it is in the public interest not to returm:
the: employee to his overseas assignment. P

In this case, Ms. Borzellere was eligible to use home"

leave for her renewal agreement travel since she had served .. -

in Montreal for a continuous period of 24 months, and since
the agency allowed her to use home leave with the expecta-
tion that she would return for further duty in Montreal.
Compare Lamoyne J. DeLille, 56 Comp. Gen. 824 (1977).
Furthermore, since Ms. Borzellere returned to Montreal imme-
diately after using home leave, she is not indebted for the
leave under 5 U.S.C. § 630.606(e). :

Accordingly, we find no basis for Customs's determina--
tion to charge Ms. Borzellere's annual leave account for
the home leave she used in connection with renewal agree-
ment travel. Therefore, the agency should recredit
Ms. Borzellere with the appropriate amount of annual leave.

The agency poses an additional question as to whether
an employee would be indebted for home leave under 5 U.S.C.
§ 630.606(e)(1), discussed previously, if he returns to his
overseas duty station for only 1 week before transferring to
a position in the United States. This question has no con-
nection to the claim of Ms. Borzellere, who returned to
Montreal following home leave and served there for approxi-
mately 18 months before transferring to a position in the
United States. Since the agency's question is purely hypo-
thetical, we will defer the guestion for future considera-
tion in the context of a specific claim.

For the reasons stated above, we hold that
Ms. Borzellere may retain expenses for renewal agreement
travel, and that she is not indebted for home leave used
in connection with the travel.

Comptroller Géneral
of the United States





