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DIQEST: 

The monthly pay of midshipmen at the U.S. 
Naval Academy is not basic pay within the 
meaning of that term as used in chapter 61 
of title 10 and title 37, United States 
Code. Thus, a Navy officer may not have 
included in his disability rating for 
retired pay purposes the percentage of 
disability existing or incurred while he 
was a midshipman since such disability was 
not incurred as a member entitled to basic 
pay as required by 10 U.S.C. 1201. 

The percentage of disability of a commissioned officer . 
of the Navy retiring for disability was reduced because the *: 

disability was first incurred when he was a midshipman at 
the Naval Academy. The determination was based on the 
conclusion that he was not receiving basic pay when he was a 
midshipman at the Naval Academy. Chapter 61 of title 10, 
United States Code, pertaining to disability retirement and 
separation from the armed services requires that a member be 
receiving basic pay at the time the disability is incurred. 
We are asked whether the monthly pay of a midshipman at the 
United States Naval Academy is basic pay for the purposes of 
chapter 61 of title 10, United States Code.' We conclude 
that the monthly pay of a midshipman at the Naval Academy is 
not basic pay, within the meaning of that term as used in 
chapter 61, title 10, United States Code. 

The Navy's physical disability evaluation system has 
determined that Lieutenant Commander Conrad J. Wigge, USN, 
is physically unfit to perform military duties and qualifies 
for disability retirement. Although the disability was 
known to exist while he was a midshipman at the United 
States Naval Academy, it was not serious enough to prevent 
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his graduation and appointment as a commissioned officer. 
During 9 years' active service as an officer, his condition 
deteriorated to its present disabling degree. 

Under the Navy disability system, he was found to be 
80 percent disabled but one-half of that was subtracted for 
a net rating of 40 percent as the basis for computing his 
disability retired pay. This 40 percent subtraction repre- 
sents the "EPTE factor" which is that fraction of a total 
disability found to have existed prior to entry by the indi- 
vidual on active duty as a member of a uniformed service. 
The EPTE factor is used to allow the award of military dis- 
ability retirement or separation benefits to a member with a 
preexisting condition, but only to the extent that the 
disease or injury is aggravated by active military service. 

The Assistant Secretary states that while disabilities 
existing when the individual enters active military service . 
directly from civilian life present no legal interpretative 
difficulty in the vast majority of cases, a question arises 
as to whether such reduction of the disability rating should 
be applied where the disease or injury existed while the 
individual is serving as a midshipman at the Naval Academy. 

Lieutenant Commander Wigge, through his civilian 
counsel, has petitioned the Secretary of the Navy (as 
authorized by the Navy's disability regulations) to approve 
an 80 percent rating, instead of the 40  percent rating 
determined by the Director, Naval Council of Personnel 
Boards (the Secretary's principal delegated representative 
for disability matters). He has expressly accepted the 
Board's finding that from the standpoint of medical evidence 
his disability was initially incurred during the period of 
his service as a midshipman at the Naval Academy and the 
conclusion that his condition was aggravated by active mili- 
tary service. However, he contends in essence that neither 
the facts of his case, nor the statutes and regulations 
applicable to those facts, preclude him from receiving 
physical disability retirement benefits which includes in 
their basis that portion of his disability which was 
incurred while he was in the status of a midshipman at the 
Naval Academy. 

The Assistant Secretary indicates that within 
chapter 6 1  of title 10,  United States Code, the statutory 
basis for disability retirements, there is a requirement in 
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section 1201 that, in order for a disease or injury to be 
ratable (recognized for purposes of computing disability 
retired pay), it must have been incurred while the member 
was entitled to basic pay. He notes that midshipmen and 
cadets of the service academies receive monthly compensa- 
tion, but it is not termed "basic pay." The issue presented 
is whether entitlement to "basic pay" must be narrowly and 
literally construed or whether a broader interpretation 
would be permissible to include duty as a midshipman at the 
Naval Academy as "military service" or "prior service" for 
disability compensation purposes. 

Counsel for Commander Wigge advances various arguments 
supporting the position that the monthly pay of midshipmen 
is basic pay. He points out that the compensation of mid- 
shipmen is set out in chapter 3 of title 37, United States 
Code, entitled "Basic Pay." He also points out in detail 
many similarities between midshipmen and aviation cadets, 
noting that in 30 Comp. Gen. 431 (1951) the Comptroller 
General held that aviation cadets-were members of the armed 
services for the purposes of disability retirement under the 
Career Compensation Act of 1949. That act was the fore- 
runner of many of the provisions contained in titles 10 and 
37, United States Code. On the basis of these similarities 
he urges that the same conclusion that we arrived at with 
regard to aviation cadets should be applicable to midship- 
men. Additionally, he argues that 10 U.S.C. 1217, which 
provides that midshipmen are not eligible for disability 
retirement under chapter 61 of title 10 applies only while 
they are midshipmen and once commissioned and on active duty 
it has no bearing on disability retirements. 

Section 1201 of title lo, United States Code, provides 
that a member entitled to basic pay who incurs a disability 
while entitled to basic pay may be retired. Thus, a member 
of the armed forces who is not receiving or entitled to 
basic pay at the time a disability is incurred may not be 
retired under the disability retirement provisions of 
chapter 61 of title 10, United States Code. See 47 Comp. 
Gen. 716 ( 1 9 6 8 ) ,  and 35 Comp. Gen. 626 (1956). 

Under the provisions of 10 U.S.C. 1216 the Secretary 
concerned has broad authority to make determinations con- 
cerning fitness for duty, and the percentage of disability 
for members of the armed force under his jurisdiction. 
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While midshipman service has been deemed active Federal 
service for the purposes of certain statutes, it has been 
consistently treated as a separate and distinct status by 
the Congress. Section 1217 of title 10, United States Code, 
is an example of this; it precludes cadets and midshipmen at 
the academies from the disability retirement provisions of 
chapter 61  which are applicable to other members of the 
uniformed services. Additionally, 10 U.S.C. 971 precludes 
the crediting of academy service for any purpose to commis- 
sioned officers. These provisions show d definite disposi- 
tion on the part of the Congress to treat cadets and 
midshipmen at the academies as having a status separate from 
other categories of personnel in the uniformed services. 
Furthermore, these statutes support a view that attendance 
at the academies is not to be considered for later entitle- 
ments. In effect, they require a conclusion that commis- 
sioned officers graduating from the academies and receiving 
commissions are to be treated in the same manner as officers 
who did not attend an academy. 

A member of the armed forces must be entitled to basic 
pay in order to be entitled to various special pays and 
allowances authorized in title 3 7 ,  as well as in order to be 
eligible for the benefits of chapter 6 1  of title 10. Thus, 
it seems clear that in using the term basic pay the Congress 
intended a specific meaning to attach since it is a key to 
the various elements of the compensation system for members 
of the uniformed services. 

In this regard, pay for a midshipman at the Naval 
Academy during the period with which we are concerned here 
das set out in 37 U.S.C. 201(c). While as noted above it is 
in chapter 3 of title 37 which is entitled Basic Pay, it has 
never been categorized as basic pay, but rather is termed 
"* * * monthly pay at the rate of 50 percent of the basic 
pay of a commissioned officer in pay grade 0-1 with less 
than 2 years service * * * . " 2  

Of particular importance to the question of whether a 
midshipman at the Naval Academy receives basic pay is our 

Monthly pay of cadets and midshipmen is now provided 
in 37 U.S.C. 203(c) and is expresed as a fixed rate. 

- 4 -  



8-213238 

decision 47 Comp. Gen. 781 (1968). The question to be 
resolved in that case was whether cadets and midshipmen of 
the academies would be entitled to hostile fire pay author- 
ized by 37 u.S.C. 310(a) if they were sent to Vietnam for 
orientation and training during the time of hostilities 
there. Special pays as well as application of disability 
retirement provisions are contingent on a member receiving 
basic pay. We concluded that cadets and midshipmen at the 
academies did not receive basic pay and therefore were not 
entitled to hostile fire pay. 

The reasoning in that decision relied heavily on our 
decision, 30 Comp. Gen. 31 (1950), which concluded that 
midshipmen were not entitled to additional flying pay under 
the Career Compensation Act of 1949, ch. 681, 63 Stat. 802, 
the primary basis for the provisions now contained in 
title 37, since they could not be considered members of the 
uniformed services under that act and as a result their 
monthly pay was not basic pay within the meaning of that 
act. The provisions which were interpreted in those deci- 
sions are still in effect and in our opinion require the 
same conclusion that midshipmen do not receive basic pay. 

With regard to the similarities between the pay and 
status of aviation cadets and midshipmen, emphasis has been 
placed on our decision, 30 Comp. Gen. 431 (1951), which held 
that aviation cadets were members of the uniformed services 
for the purposes of the disability retirement provisions of 
the Career Compensation Act of 1949. Under the Career 
Compensation Act, in order to be eligible for disability 
retirement an individual must be a member of the armed 
services. Member was defined in that act as a commissioned 
officer, a commissioned warrant officer, flight officer and 
enlisted person. We had concluded in earlier decisions that 
flying cadets, Air Service and flying cadets Air Corps were 
enlisted men for the purposes of certain laws. Section 1 of 
the Army Aviation Cadet Act, June 3, 1941, 55 Stat. 239, 
created the grade of aviation cadet as a special and 
separate enlisted grade. As a result we considered aviation 
cadets to be eligible for disability retirement under the 
act because they were members, although generally aviation 
cadets were treated separate and apart under other provi- 
sions of the act for pay and extra pay for flying duty for 
members generally. The issue of whether they were receiving 
basic pay was not specifically raised in that decision. 
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However, t h e i r  pay  was treated as t h e  pay o f  a n  e n l i s t e d  
r a t i n g ,  and e n l i s t e d  p e r s o n n e l  r e c e i v e  basic  pay. 

T h u s ,  i n  s p i t e  o f  t h e  many s imilar i t ies  e x i s t i n g  
between midshipmen and a v i a t i o n  cadets,  b e c a u s e  of t h e  basic 
d i f f e r e n c e  t h a t  a v i a t i o n  cadets were e n l i s t e d  p e r s o n s  u n d e r  
t h e  p e r t i n e n t  law, d i f f e r e n t  r e s u l t s  are  r e q u i r e d  w i t h  
r e g a r d  t o  t h e i r  e n t i t l e m e n t s  i n  s imilar  c i r c u m s t a n c e s .  

T h u s  i t  is  our  v iew t h a t  midshipmen a t  t h e  Naval  
Academy do n o t  r e c e i v e  basic pay .  T h i s  t o g e t h e r  w i t h  t h e  
broad a u t h o r i t y  g r a n t e d  t o  t h e  S e c r e t a r y  o f  t h e  Navy con- 
c e r n i n g  d i s a b i l i t y  r e t i r e m e n t s  by 10  U . S . C .  1216, r e q u i r e s  
u s  t o  c o n c l u d e  t h a t  t h e  a c t i o n  t a k e n  by t h e  Navy t o  l i m i t  
L i e u t e n a n t  Commander Wigge ' s  r e t i r ed  pay  t o  40 p e r c e n t  must 
be s u s t a i n e d .  

, 

Aotiw ComptrolleV G e n e r a l  
-of t h e  U n i t e d  States  
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