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DIGEST: 

Land commissioners appointed by the 
Federal District Courts pursuant to Rule 
71A(h) of the Federal Rules of Civil 
Procedure and paid at daily rates not to 
exceed the highest rate payable under the 
General Schedule are not limited in the 
amount they may be paid on a biweekly 
basis. They are, however, subject to the 
maximum annual limitation which prohibits 
payment of compensation in excess of that 
allowable in level V of the Executive 
Schedule . 

This decision concerns the maximum amounts of compen- 
sation which may be paid to land commissioners appointed by 
the Federal District Courts pursuant to Rule 71A(h) of the 
Federal Rules of Civil Procedure in land condemnation 
cases.' Specifically, the issues presented are ( 1  ) whether 
a land commissioner is limited to the maximum biweekly rate 
of pay available under the General Schedule, 5 U.S.C. 

5332, determined by the application of the computational 
principles of 5 u.S.C. S 5504(b); and ( 2 )  whether the aggre- 
gate annual pay of a land commissioner is limited to the 
maximum annual rate available under the General Schedule. 
We conclude that land commissioners are not limited to the 
maximum biweekly rates of pay available under the General 
Schedule, but they are subject to the maximum limitation 
based upon the pay payable in level V of the Executive 
Schedule, under 5 U.S.C. S 5316, which is also the highest 
rate payable under the General Schedule. 

basis only for time they work. They are not regular full- 
time employees. Effective October 1, 1977, administrative 
responsibility for compensating the land commissioners was 

Land commissioners are paid on an hourly or per diem 

1This matter was presented for an advance decision by 
letter dated September 27, 1983, from the Director of the 
Administrative Office of the United States Courts. 
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transferred from the Department of Justice to the Adminis- 
trative Office of the United States Courts. The Judicial 
Appropriation Acts for the fiscal years ending September 30, 
1978, 1979, 1980, and 1984* all state: 

' 

'I* * * that the compensation of land commis- 
sioners shall not exceed the daily equivalent 
of the highest rate payable under section 
5332 of title 5, United States Code." 
[Emphasis added. I 

The continuing resolutions for the fiscal years ending 
September 30, 1981, 1982, and 1983 refer to bills containing 
identical language. See, e.g., Pub. L. 97-276, 96 Stat. 
1186 (1982) referring to S. 2956 and H . R .  6957. 

In our decision Matter of Land Commissioners, E-193584, 
January 23, 1979, we stated that under the quoted compensa- 
tion limitation in the Judicial Appropriations Act, land 
commissioners may be paid at a rate not to exceed the daily 
equivalent of a GS-18. In that decision we concluded that 
the Administrative Office may legally pay land commissioners 
any hourly rate that it deems appropriate, as long as the 
daily maximum is not exceeded. In so concluding we stated 
that the computational principles outlined at 5 U.S.C. 
S 5504(b) need - not be applied in determining the hourly rate 
to be paid to land commissioners. However, the method of 
computation prescribed in subsection 5504(b) was used to 
determine the maximum daily rate which could be paid. 

Section 5504(a), title 5, United States Code, states 
that "the pay period for an employee covers t w o  administra- 
tive workweeks." When section 5504(a) is read in conjunc- 
tion with the computational principles of section 5504(b) it 
becomes clear that employees, as defined under 5 U.S.C. 
S 5504(a) are to be paid based upon an 80-hour biweekly 
figure. See Matter of Hass, 58 Comp. Gen. 90 (1978). 
Since, however, in defining "employee" 5 U.S.C. S 5504(a) 

2Pub. L. No. 95-86, Title IV, 91 Stat. 419, 435 
(1977); Pub. L. No. 95-431, Title IV, 92 Stat. 1021, 1037 
(1978); Pub. L. No. 96-68, Title IV, 93 Stat. 416, 429 
(1979); and Pub. L. No. 98-166, Title IV, 97 Stat. 1071, 
1100 (1983), respectively: 
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does not include employees in or under the judicial branch, 
that section does not establish a required biweekly pay 
period for the land commissioners who are in the judicial 
branch. Since we are not aware of any other statute which 
requires that land commissioners be paid on a biweekly 
basis, the biweekly conversion principle of 5 U.S.C. 

fore, may be paid for more than 80 hours or for more than 
10 days during any two-week period. To that extent they 
differ from the experts or consultants considered in the 
Hass case who were covered by 5 U.S.C. S 5504(a) and were 
held to be subject to the biweekly pay period. 

paid land commissioners is computed using the method pre- 
scribed in 5 U.S.C. S 5504(b) even though we have found that 
provision not to be applicable to their pay. However, since 
we find no other provision of law which prescribes the 
method of determining the daily pay rate of land commis- 
sioners, the method otherwise used to determine daily rates 
for General Schedule employees was considered to be 
appropriate. 

5504(b) need not be applied. Land commissioners, there- 

We recognize that the maximum daily rate which may be 

The general pay limitation of 5 U.S.C. S 5308 provides: 
"Pay may not be paid, by reason of any provision of this 
subchapter [subchapter I, chapter 531, at a rate in excess 
of the rate of basic pay for level V of the Executive 
Schedule." 

Generally any pay set by administrative action is sub- 
ject to adjustment under 5 U.S.C. $ 5307, which is a part of 
subchapter I of chapter 53, title 5, and such pay is there- 
fore subject to t h e  provisions of 5 U.S.C. § 5308. Matter 
of Hass, cited above. In a somewhat similar situation we 
have held that the salary limitations provided in 28 U.S.C. 
QS 634(a) and 1863(b)(1) for part-time magistrates and citi- 
zen jury commissioners (judicial branch officers) may be 
adjusted administratively under 5 U.S.C. S 5307 to provide 
them with cost-of-living increases comparable to other 
employees. 55 Comp. Gen. 1077 (1976). However, the Direc- 
tor of the Administrative Office of the United States Courts 
argues that land commissioners' pay is not set or adjusted 
under chapter 53 provisions but is set by the appointing 
court pursuant to Rule 71A(h) and the Director's authority 
under 28 U.S.C. 5 604(a)(5), to fix the compensation of 
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court employees not otherwise fixed by law, subject only to 
the daily limitation prescribed in the appropriations acts. 

We note, however, that the pay of part-time magistrates 
and citizen jury commissioners is also set by administrative 
action subject to a maximum limitation prescribed by law. 
In that case 5 U . S . C .  S 5307 was relied upon to permit an 
upward adjustment in that maximum pay which could be 
allowed. Since the maximums involved were stated in terms 
of dollars not related to amounts payable under the General 
Schedule that provision was the authority for adjusting the 
maximum rates involved. 

In the case of land commissioners the maximum rate is 
fixed in terms of the General Schedules and, therefore, the 
special provisions in section 5307 are not necessary to an 
increase in the maximum which may be paid. Even though the 
provisions of 5 U.S.C. $3 5307 may not be necessary to 
increase the maximum which may be- paid land commissioners 
following an upward adjustment in the maximum pay under the 
General Schedule, the maximum is raised pursuant to a 
general increase in pay under 5 U.S.C. S 5305. As in the 
case of other employees whose pay is set by administrative 
action and is not mandatorily adjusted under section 5307, 
the fact that an increase in the maximum pay which may be 
set by administrative action results from an adjustment 
under 5 U.S.C. s 5305, is considered to make section 5308 
applicable. 

Conclusion 

We find that compensation for land commissioners 
appointed pursuant to Rule 71A(h) of the Federal Rules of 
Civil Procedure must be limited to a rate not to exceed the 
daily equivalent of a GS-18 but need not be limited on a 
biweekly basis. However, we find that the annual limit on 
pay as provided in 5 U.S.C. s 5308 is applicable so as to 
limit the total yearly compensation of land commissioners to 
that payable in level V of the Executive Schedule. 

Acting 
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