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THE COMPTROLLER GENERAL

OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20848

FiLEe; B-211762 DATE: March 27, 1984

MATTER OF: Townsend & Company

DIGEST:

1. In a negotiated procurement, although an
agency may in certain circumstances make
award on the basis of initial proposals,
the decision to do so is discretionary and
no offeror has a legal right to insist on
such an award.

2. Where offeror, in submitting best and final
offer, changes how offeror is to be identi-
fied but in fact there is no change in entity
that submitted initial proposal, offer may
be accepted for award.

Townsend & Company, on behalf of California Computer
Group, protests the proposed award of a contract to pro-
vide various items of computer equipment under request
for proposals (RFP) No. 1316 issued by the U.S. Geolog-
ical Survey, Department of the Interior. Townsend
contends that award should have been made on the basis
of its initial proposal. We deny the protest.

The solicitation was originally issued on a sole-
source basis to Electronic Marketing Specialists (EMS),
an authorized representative of Kennedy, Inc., for
specific models of Kennedy tape transports, formatters
and buffers. Townsend learned of the solicitation
through the Commerce Business Daily and notified the
agency that it could supply the equipment. The agency
allowed Townsend an opportunity to submit a proposal
and the protester submitted an initial offer of $14,450.
EMS' initial offer was $14,850.
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Upon evaluating Townsend's proposal, the agency
learned that Townsend had offered other agencies larger
discounts from the Kennedy list price than it offered
under this solicitation. 1In light of this information
and because of concern that EMS was under the impression
that the procurement was being conducted on a sole-source
basis, the contracting officer decided to request best
and final offers and to inform Townsend and EMS that the
procurement was competitive and that she viewed the
Kennedy price list as "variable."”

Prior to the closing date for receipt of best and
final offers, Townsend filed a protest with this Office
challenging the agency's request. It also did not
respond to the request for best and final offers. EMS,
however, lowered its total price to $13,010. The con-
tracting officer proposes to make award to EMS,

Townsend complains that the agency did not have a
sufficient reason to request best and final offers. It
states that the prices it offered other agencies were
based on different equipment and asserts that the request
for best and final offers was merely an auction which
permitted EMS to lower its prices even though no material
items of the RFP were changed in any way. We find no
merit to this allegation.

In negotiated procurements, contract awards are not
usually made upon receipt of initial proposals. Rather,
the regulatory scheme envisions that discussions will
be held with all offerors in the competitive range and
that these offerors will be allowed an opportunity to
revise their proposals. Federal Procurement Regulations
§ 1-3.805-1(a). While the regulations do permit the agency
to make award without discussions where it can be demon-
strated that acceptance of the most favorable initial
proposal without discussions would result in a fair and
reasonable price, they do not require that an award be
made without discussions; they only permit such an award
if the criteria are met. The decision whether to award
on the basis of initial proposals when all the necessary
conditions are present is discretionary with the procuring
activity. 52 Comp. Gen. 425 (1973); Fordel Films, Inc.,
B-186841, October 29, 1976, 76-2 CPD 370. An offeror
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has no legal right, therefore, to insist that award be
made on the basis of its initial proposal. Consequently,
regardless of whether the agency's price evaluation of
Townsend's initial proposal was flawed, Townsend has no
legal claim to award based on its initial proposal.

Moreover, we point out that it is not unusual for
an offeror to reduce its prices when best and final offers
are submitted, and the fact that an offeror does so, even
when there is no change to contract terms and conditions,
does not indicate the existence of an improper auction.
See Bell Aerospace Company, 55 Comp. Gen. 244 (1975),
75-2"CpPD 168. -

We further point out that the contracting officer's
concern that EMS understand that the procurement had
become competitive was an appropriate one~-we have pre-
viously stated that an offeror which reasonably is led
to believe that it is a sole-source offeror should be
informed when the procurement changes from noncompeti-
tive to competitive and given the opportunity to submit
a revised proposal on that basis. See 48 Comp. Gen. 605
(1969); 47 Comp. Gen. 778 (1968); see also Instrumentation

Marketing Corporation, B-182347, January 28, 1975, 75-1
CPD 60; B-I73§31, January 24, 1973.

Finally, Townsend expresses concern over the contract-
ing officer's willingness "to accept a substitution in the
offering entity from EMS to Kennedy . . . ." Townsend
refers to the EMS best and final offer, which stated that
block 17 of Standard Form 33 (in which the name and address
of the offeror is entered) was revised as follows:

"Please Address Purchase Order to:

Kennedy Company

c/o Electronic Marketing
Specialists"

The contracting officer reports that EMS, during negotia-
tions, explained that as a Kennedy distributor it could
only offer the list price on Kennedy equipment but that a
discounted price could be offered under the manufacturer's
name. Apparently it was for that reason that EMS included
the revision statement on its best and final offer.
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Generally, the entity awarded the contract should be
the entity that submitted the initial proposal. Pedestrian
Bus Stop Shelters, Ltd., B-212570, March 20, 1984, -

CPD ; Ionics Incorporated, B-211180, March 13, 1984,
84-1 CPD___ . We do not believe award to EMS would

violate that rule. We note that the best and final offer
was submitted by EMS on an EMS printed quotation form and
was signed by the same EMS official who signed the initial
offer. We further note that no changes were made to the
offeror's identification number as inserted in the
original proposal or to other information indicating that
the offeror was a dealer and that the principal place of
performance ("location of the plant or place of business
where the item(s) will be produced or supplied from stock")
was at the EMS location. In short, it appears that for its
own business reasons, EMS changed how the offeror was to

be identified, but did not in fact make any change in the
actual contracting party.

The protest is denied.
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!I' Comptroller General
of the United States





