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ABHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-213164 DATE: February 22, 1984

MATTER OF: Stephen J. Musser - Relocation Expenses -

Change of Residence at Permanent Duty
Station
DIGEST:

1. Employee, who was transferred for
training purposes and reimbursed
for relocation expenses, subsequently
claimed expenses associated with a
change of residence at his permanent
duty station. The claim may not be
allowed since the employee's eligibil-
ity for the relocation expenses
authorized by 5 U.S.C. §§ 5724 and
5724a (1982) is conditioned on such
expenses being incurred pursuant to
a permanent change of station. The
employee was reassigned to another
position at the same duty station and,
therefore, did not undergo a change
of duty station. Although agency
officials advised the employee that
he could be reimbursed for expenses
incurred in a local move, the
Government may not be bound by the
erroneous acts or advice of its
employees.

2. Employee, who was transferred in
August 1981, was reimbursed for an
$850 loan origination fee he incurred
in November 1982, when purchasing
a home at his new duty station.
Paragraph 2-6.2d of the Federal Travel
Regulations, FPMR 101-7 (May 1973),
in effect at the time of the employ-
ee's transfer, prohibited reimburse-
ment for any fee constituting a
finance charge under Regulation 2,

12 C.F.R. § 226.4(a). Since a loan
origination fee constitutes a finance
charge, the employee was not entitled
to be reimbursed for any part of the
fee unless he submitted a breakdown
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of items excludable from the defini-
tion of a finance charge by 12 C.F.R.
§ 226.4(e).

Conrad R. Hoffman, Director, Office of Budget and
Finance, Veterans Administration (VA), requests our decision
whether Mr. Stephen J. Musser, a VA employee, may be reim-
bursed for the relocation expenses he incurred when he moved
between residences at his permanent duty station. We hold
that the employee may not be reimbursed for moving expenses
since his relocation did not involve a change of official
station.

BACKGROUND

On August 23, 1981, Mr. Musser was transferred from

Houston, Texas, to Dallas, Texas, in order to attend the
Associate Medical Center Trainee Program at the Veterans
Administration Medical Center (VAMC) in Dallas. 1In connec-
tion with that transfer, Mr. Musser sold his residence in
Houston, traveled with his family to his new duty station,
and secured a 12-month lease on a residence in Richardson,
Texas. Since this was a permanent change of station,
Mr. Musser claimed and was reimbursed for househunting
expenses, residence sale expenses, the costs of travel
between duty stations, temporary quarters subsistence
expenses, and miscellaneous expenses.

In October 1982, Mr. Musser was permanently assigned
to the position of Assistant Medical Center Director at
the VAMC in Dallas. In connection with that assignment,
personnel at the VAMC contacted the VA's Office of Budget
and Finance, questioning whether Mr. Musser could be reim-
bursed for expenses associated with his change of residences
in Richardson. Apparently, personnel in the Office of
Budget and Finance replied that Mr. Musser could be reim-
bursed for moving expenses, even though the relocation of
his residence would not involve a change of official
station. Acting on that advice, the VAMC in Dallas issued
travel orders authorizing Mr. Musser relocation benefits
including miscellaneous expenses, temporary quarters,
per diem, and real estate expenses. Additionally, the VAMC
issued a Government Bill of Lading for local transportation
of Mr. Musser's household goods, the costs of which amounted
to $1,120.05.
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In November 1982, Mr. Musser purchased a permanent
residence in Richardson. He explains that the following
factors contributed to his decision to secure permanent’
housing in the Dallas area: (1) during the course of
his training, he learned that his assignment to the VAMC
in pallas might be extended for a period of indefinite
duration; (2) mortgage rates had declined substantially
since his arrival in Dallas; and (3) in August 1982, his
12-month lease expired and the house he had been renting
was put up for sale.

Mr. Musser filed a claim for relocation expenses
including a loan origination fee ($850), miscellaneous
expenses ($700), temporary quarters for himself and his
family for 19 days ($1,193.60), and per diem for himself
and his family for 1/4 day ($12.94). The VA allowed
Mr. Musser's claim for a loan origination fee based on the
change-of-station orders issued to him in August 1981. The
agency denied reimbursement for the other relocation costs,
and issued a bill of collection for the $1,120.05 expended
to transport Mr. Musser's household goods, determining that
no authority existed for the payment of moving expenses in
the absence of a permanent change of station. Further, the
VA found that erroneous advice furnished by its Office of
Budget and Finance provided no basis for allowance of the
relocation expenses claimed by Mr. Musser.

Mr. Musser has reclaimed the relocation expenses denied
by the VA, contending that he would have made different
arrangements to accomplish his local move had he not been
erroneously advised that moving expenses would be paid by
the Government., Furthermore, he maintains that our decision
in 59 Comp. Gen. 626 (1980), discussed below, provides a
basis for payment of relocation expenses incurred in a local
move, even though the move does not involve a change of
official station.

DISCUSSION

Authority for the payment of relocation expenses is
provided by 5 U.S.C. §§ 5724 and 5724a (1982), as imple-
mented by Chapter 2 of the Federal Travel Regulations,
FPMR 101-7 (September 1981) (FTR). Section 5724, which
includes authorization for reimbursing expenses of an
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employee's travel and the transportation of his family

and household goods between duty stations, expressly
applies only to those employees who are, "transferred in
the interest of the Government from one official station
or agency to another for permanent duty." 5 U.S.C.

§ 5724(a)(1). Similarly, the relocation benefits author-
ized by section 5724a, including miscellaneous expenses,
temporary quarters, real estate expenses, and per diem for
an employee's family, are limited to those employees who
are transferred between duty stations or agencies in the
interest of the Government. See 5 U.S.C. § 5724a(a), pro-
viding that the expenses authorized by section 5724a are
payable to those employees, "for whom the Government pays
expenses of travel and transportation under section 5724(a)
of this title."

Applicable regulations implementing 5 U.S.C. §§ 5724
and 5724a expressly condition the payment of relocation
expenses on an employee's transfer of official station.
Paragraph 2-1.2a(1) of the FTR limits coverage to, among
other groups, civilian employees permanently transferred
from one official station to another. 1In addition, para.
2-1.3 of the FTR requires that the new official duty station
must be at least 10 miles distant from the old official
station.

There was no permanent change of duty station when
Mr. Musser completed the training program; rather, he was
reassigned to another position at the same duty station
in Dallas. Although the VA erroneously advised Mr. Musser
that he would be entitled to relocation expenses, there
is no basis under the applicable statutes or regulations
to permit such reimbursement. Furthermore, such erroneous
advice does not provide a basis for payment of the expenses,
since it is well established that the Government is not
bound by the erroneous acts or advice of its employees even
though committed in the course of their official duties.
Federal Crop Insurance Corp. v. Merrill, 332 U.S. 380, 384
(1947); Utah Power & Light Co. v. United States, 243 U.S.
389, 409 (1917); Steven A. Knutson, B-204372, February 8,
1982.

As indicated previously, Mr. Musser contends that our
decision in 59 Comp. Gen. 626 (1980) provides a basis for
payment of his claim. That decision concerned the provi-
sions of 37 U.S.C. § 406, under which a member of the
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uniformed services who is ordered to make a permanent change
of station is entitled to transportation of dependents and
household effects. As an exception to the orders require=-
ment, subsection (e) of section 406 authorizes the movement
of dependents and household effects without regard to the
issuance of change-of-station orders if unusual or emergency
circumstances exist. Interpreting section 406(e), we held
in 59 Comp. Gen. 626 that the implementing Joint Travel
Regulations (JTR) could be amended to allow a service member
local transportation of household goods where he has been
assigned to a permanent duty station for training purposes,
and his assignment is involuntarily extended following the
completion of training.

Our decision in 59 Comp. Gen. 626 does not apply in
Mr. Musser's case since 37 U.S.C. § 406, as implemented by
the JTR, expressly applies only to members of the uniformed
services. 35ince Mr. Musser is an employee of the VA,
described in 38 U.S.C. § 201 (1982) as an independent estab~
lishment within the executive branch of the Government, his
eligibility for relocation expenses is governed by 5 U.S.C.;
Chapter 57, Subchapter II. See 5 U.S.C. § 5721 (1982). As
discussed prevxously, an employee's eligibility for the
relocation expenses authorized by 5 U.S.C. §§ 5724 and 5724a
is conditioned upon such expenses being incurred pursuant to
a permanent change of station.

Finally, we note that the VA has not questioned
Mr. Musser's entitlement to be reimbursed for the $850
loan origination fee he paid when purchasing his new resi-
dence in Richardson. 1In fact, the record shows that the
agency reimbursed him for that fee on the basis of the
orders transferring him from Houston to Dallas in August
1981, However, the authorization for reimbursement of loan
origination fees, contained in FTR para. 2-6.2d, as amended
(Supplement 4, October 1, 1982), applies only to those
employees who reported to their new duty stations on or
after October 1, 1982, subsequent to the time Mr. Musser
was transferred. See Robert E. Kigerl, B-211304, July 12,
1983, 62 Comp. Gen. ; and James C. Troese, B-211107,
June 10, 1983. ’

The provisions of FTR para. 2-6.2d (May 1973), in
effect at the time Mr. Musser reported to his new duty sta-
tion, prohibited reimbursement for any item of real estate
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expense which was determined to constitute a finance charge
under Regulation 2, 12 C.F.R. § 226.4(a). The relevant

part of Regulation Z expressly categorizes service charges
and loan fees as part of the finance charge when they are
imposed incident to or as a condition of the extension of
credit. Since a loan origination fee generally is assessed
on a percentage rate basis for the purpose of defraying a
lender's administrative costs, we have stated that the fee
is imposed, "incident to * * * the extension of credit," and
therefore constitutes a finance charge under Regulation Z.
See Stanley Keer, B-203630, March 9, 1982. Thus, Mr. Musser
was not entitled to be reimbursed for a loan origination fee
in connection with his transfer in August 1981, unless he
provided the VA with a breakdown of specific charges which
are excludable from the definition of a finance charge by

12 C.F.R., § 226.4(e). See Keer, above.

Accordingly, Mr. Mu-:ser may not be reimbursed for the
relocation expenses he has reclaimed. The VA should collect
from Mr. Musser the amount paid for transportation of his
household goods, and the agency should redetermine his
entitlement to the loan origination fee in accordance with

the standards outlined above.

Acting Comptroller General
of the UJnited States





