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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATHES ‘;\[Uuq
WASBHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-212480 DATE: February 15, 1984

MATTER OF: James R. Dunworth

DIGEST:

The children of an employee of the Panama
Canal Commission who live in San Francisco
with the employee's wife are not eligible
for tour renewal travel to Panama to visit
the employee during summer vacation.
Unless the children return to Panama to
live they cannot be considered members of
the employee's household within the mean-
ing of the Federal Travel Regulations.

The issue in this decision is whether the sons of
Captain James R. Dunworth, an employee of the Panama Canal
Commission, who live in San Francisco, California, with
their mother and attend school there, are eligible for tour
renewal travel to Panama.! The sons are not members of the
employee's household within the meaning of the Federal
Travel Regqulations and are not, therefore, entitled to
transportation at Government expense.

BACKGROUND

Captain Dunworth, a pilot employed by the Panama Canal
Commission, resides in Panama. His wife and dependent sons,
John and Michael, live in San Francisco where the sons
attend school. 1In August 1982 Captain Dunworth and his
family traveled to San Francisco on tour renewal agreement
travel, but his wife and sons did not return to Panama. In
1983 Captain Dunworth requested tour renewal travel for his
sons so that they could visit Panama during their summer
vacation. The Commission denied Captain Dunworth's request
on the basis that his sons were no longer members of his
household within the meaning of para. 2-1.4d of the Federal
Travel Regulations (FTR) (FPMR 101-7, September 1981) and
our decision Matter of Gianotti, 59 Comp. Gen. 450 (1980).
Captain Dunworth contends that his sons are members of his

IThis decision results from the request of the
Administrator of the Panama Canal Commission in a letter
dated July 26, 1983, for an opinion on whether the
employee's sons are eligible for tour renewal travel.
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household, since he and Mrs. Dunworth are neither divorced
nor legally separated and his sons are merely attending
school in San Francisco. While he has not indicated that
their proposed travel is for resuming residence, he contends
that they have remained members of his household within the
meaning of the regulations while living in San Francisco.
The Commission, therefore, has asked our decision regarding
the status of Captain Dunworth's sons as members of his
household and consequently their continued entitlement to
tour renewal travel.

GENERAL LEGAL AUTHORITY

Tour renewal travel for an employee and his immediate
family is authorized under 5 U.S.C. § 5728 and regulations
prescribed thereunder found at FTR para. 2-1.5h. 1In addi-
tion, FTR para. 2-1.4d defines "immediate family" to include
the employee's children who are:

"k * * members of the employee's
household at the time he/she reports for duty
at the new permanent duty station or performs
authorized or approved overseas tour renewal
agreement travel * * *"

Under this definition a child of an employee qualifies
as a member of the employee's "immediate family” if the
child is a "member of the employee's household" at the time
the renewal travel is performed. There is no dispute that
the term "children® is sufficiently broad to include chil-
dren whose custody has been jointly placed in an employee
and his spouse. 52 Comp. Gen. 878 (1973). However, in
order for an individual to be covered by the definition of
"immediate family" as it appears in the regulations and con-
sequently entitled to the transportation allowance claimed,
it is necessary for that person to be one of the named
individuals and a member of the household of the employee.
Matter of Raynor, B-187241, July 5, 1977. To be considered
a member of the employee's household an affirmative finding
must be established that the children are residing at the
employee's overseas post and not merely engaged in
visitation travel to the employee's post while actually
residing elsewhere., Matter of Gianotti, cited earlier.




B-212480

The term "household" is not defined in the regula-
tions. We have stated that the term is one of uncertain
meaning and that persons may be members of the same house-
hold even though they are not living under the same roof.

48 Comp. Gen 457 (1969). The meaning of the term "house-
hold" was also discussed in our Gianotti decision. There we
found that the actual duration of an individual's residence
with the employee plus the intent of the parties to make the
individual a "member of the employee's household" are
evidentiary facts to be considered.

In Raynor, cited earlier, we concluded:

"However, the facts in this case show
that the children actually reside with their
mother approximately 11 months of each year
and although the employee has joint custody
of said children, rather than a permissive
right to visit the minors, plans for them to
visit at his residence in Juneau for one
month during the summer, and is financially
responsible for the support of his children,
the period of time during which they actually
live with the claimant is not of sufficient
duration to warrant a determination that the
children are in fact 'members of the employ-
ee's household.' * * *©

We have also recognized that if the employee and his
spouse live apart temporarily because of the demands of
their separate employment they may still be considered to
maintain one household. Matter of Rogers, B-209002,
March 1, 1983.

CONCLUSION

Captain Dunworth has put great emphasis on the fact
that he and his wife are neither divorced nor legally
separated. This he contends distinguishes his case from our
other decisions holding that children who do not reside with
the employee are not members of the employee's family.

We do not find this argument compelling. The crucial
facts are that Captain Dunworth's sons live in San Francisco
with Mrs. Dunworth and that the intended purpose of their
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proposed visit to Panama was for a summer vacation, in other
words, visitation travel. Captain Dunworth has not indi-
cated that his sons are returning to Panama for the purpose
of taking up their residence there.

We have concluded on occasion that children or spouses
not living together remain members of the same household due
to the intent of the parties concerned. However, we do not
find evidence of the requisite intent to reach this conclu-
sion in Captain Dunworth's situation. Instead we find what
appears to be a permanent change of living arrangements with
the sons residing in San Francisco, not merely attending
school there.

In these circumstances we hold that the Commission
acted properly in denying tour renewal travel to Captain

Dunworth.
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