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DIGEST:

An employee who exercised his reemployment
rights and accepted a lower grade, was
entitled to saved pay under 5 U.S.C.

§ 5337. During saved pay period, he was
promoted and received a permanent change-
of-station transfer to a higher cost area
of the country. Employee claims saved

pay should have been used for purpose of
the two step-increase rule on promotion

to help offset increased cost of living

in higher cost area. Employee is not so
entitled as there is no statutory or regu-
latory basis for such pay setting formula.
Betty J. Beasley, et al., B-197025,

August 3, 1981. The provision of 5 U.S.C.
§ 5334(b) which authorizes the two step-
increase rule on promotion, specifically
limits its use for pay setting purposes to
the rate of pay of an employee's grade and
step as though not entitled to saved pay,
regardless of circumstances.

This decision is in response to a letter dated May 26,

1983, from Mr. Ronald S. Wong, an employee of the Department
of the Air Force, requesting further consideration of his
claim for retroactive adjustment of his pay.

This matter was the subject of settlement by our Claims

Group, 2-2836189, dated November 1, 1982, which disallowed his
claim for the reason that the two step-increase rule on promo-
tions does not apply when saved pay is being received by an
employee, citing to our decision Betty J. Beasley, et al.,
B-197025, August 3, 1981, For the reasons set forth below, we
sustain the denial of Mr. Wong's claim.

Mr. Wong expresses the view that the only similarity

between Beasley and his case, is that both he and the claim-
ants in Beasley were promoted from a saved pay status. It is
his contention that the additional element in his case and one
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which must be considered is the fact that he made a 3,000 mile
permanent change-of-station transfer to a high cost area based
upon a "silent acknowledgement" of his salary requirements
which he inserted in his Standard Form 171 when he applied for
that position.

BACKGROUND

Mr. Ronald S. Wong, was employed as a mechanical engineer
at the Naval Education and Training Center, Newport, Rhode
Island in grade GS-11, step 10, in June 1978, The pay of that
grade and step at that time was $23,739. However, due to the
fact that he had earlier been employed as a mechanical
engineer grade GS-12, step 9, which grade had been reduced on
his exercise of his reemployment rights in 1976, it was deter-
mined that he was entitled to receive saved pay in the amount
of $27,715 under the then provisions of 5 U.S.C. § 5337(1976).

Effective June 18, 1978, in connection with his transfer
from Rhode Island to California, Mr. Wong was promoted to
grade GS-13, step 3 ($27,756). Mr. Wong contends that he
should have been placed at grade GS-13, step 5, when he was
promoted.

Notwithstanding his present contentions that the reloca-
tion of an employee to a higher cost area must be considered
as a pertinent element in his pay entitlement, his basic
argument is that under the two step-increase rule, on promo-
tion, the rate of pay to be used as the base amount is the pay
he was actually receiving at the time of promotion, regardless
of the basis for that rate, and regardless of the temporary
nature of that rate.

Mr. Wwong is incorrect on all counts.
DECISION

The statute governing salary retention at the time of
Mr. Wong's promotion, 5 U.S.C. § 5337 (1976), which was subse-
quently repealed by section 801(a)(2) of Public Law 95-495,
92 Sstat. 1221, October 13, 1978, provided that an employee,
whose grade is actually reduced is entitled to retain the
rate of pay he was receiving prior to his reduction for up to
2 years. In conjunction with the foregoing, the law governing
promotions, section 5334 of Title 5, United States Code, pro-
vides, generally, in subsection (b) that the basic pay of an
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employee who is promoted shall not be less than two step-
increases above his pre-promotion rate of basic pay. However,
that subsection goes on to provide:

"k * * If an employee so promoted or
transferred is receiving basic pay at a rate
saved to him under section 5337 of this title
on reduction in grade, he is entitled to--

"(A) basic pay at a rate two steps above the
the rate which he would be receiving if section
5337 of this title were not applicable to him;
or

"(B) his existing rate of basic pay, if that
rate is the higher." (Underscoring supplied.)

The phrase "existing rate of basic pay" as used in
5 U.S5.C. § 5334(b)(B) is defined in 5 C.F.R. § 531.202(4)
(1978) to mean the rate of pay received immediately before
the effective date of a transfer, promotion or demotion or
within-grade increase and, thus, includes pay saved to an
employee under 5 U.S.C. § 5337.

In our decision Betty J. Beasley, et al., B-197025,
August 3, 1981, we considered the effect that a saved pay
entitlement would have on the two step-increase rule on promo-
tions. We ruled in that case that where an employee was pro-
moted during a period in which entitlement to saved pay
existed, the rate of saved pay could not be used as the basic
pay of the downgraded position for the purposes of applying
the two step—-increase rule under 5 U.S.C. § 5334(b), since
there was no statutory or regulatory basis for such pay
setting formula.

In the present case, Mr. Wong was receiving $27,715 as
saved pay immediately before his promotion. However, but for
that, his rate of basic pay would have been $23,739 (Gs-11,
step 10), and on promotion, would have been $26,022 (GS-13,
step 1), an amount less than his saved pay rate. Since his
rate of saved pay fell between step 2 and step 3 of his promo-
tion grade, his salary was set on promotion at the rate of
$27,756 (GS-13, step 3), under authority of 5 C.F.R
§ 531.203(c) (1978).
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Mr. Wong also raises an issue of what he calls, "the
legal ambiguity" of Block 13 in the Standard Form 171,
Application for Employment. This block allows an applicant
to specify the lowest salary that he will accept in the posi-
tion for which he is applying. It seems to be Mr. Wong's
contention that the amount placed in the block by an applicant
becomes the required minimum salary if the employee's applica-
tion is accepted. We do not agree.

In Grace R. Woodring, B-193588, April 10, 1979, we
considered this 1issue, and held that the amount placed by
a prospective employee in Block 13 of a SF 171 does not
require the Government to pay the employee at that rate or
a higher rate. A Federal employee's salary must be set
strictly in accord with the relevant statutes and regulations,
since Government employment is not contractual in nature.
Hopkins v. United States, 513 F.2d 1360, 1364 (Ct. Cl. 1975);
William J. Elder 56 Comp. Gen. 85 (1976). It is incumbent
upon each Federal employee who changes positions within the
Government to ascertain what his salary will be in the new
position, he cannot assume that his salary preference as
expressed on the SF 171 will be followed.

On the point raised by Mr. Wong that being required to
relocate to a higher cost area must be considered as an essen-
tial element of salary setting on promotion, we disagree.
While a transfer of that nature, without a substantial
increase in salary to offset substantial increased costs,
might be considered by him to be inequitable, the law and
the regulations governing pay entitlement must be strictly
complied with., We are not aware of any provision of law by
which employees, who receive permanent change-of-station
transfers, are entitled to salary increases merely because
their transfer is to a higher cost area of the country.

Therefore, it is our view that the law and regulations

governing salary entitlement in Mr. Wong's case were fully
complied with and his rate of pay authorized on promotion in

1978 was correct.
ComptrollQE General

of the United States





