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DIGEST: an employee who was credited excess annual

leave because of administrative error must
restore that leave to the extent that repay-
ment does not result in a negative leave bal-
ance at the end of any leave year. If the
employee used erroneously credited leave,
repayment of the resulting overpayment of

pay may be waived if it appears he did not
know, or have reason to know, of the error.
If records sufficient to establish the em-
ployee's leave record are not available for
any peridd of time it may not be assumed that
he used excess leave for purposes of estab-~
lishing a debt and considering waiver.

This action responds to the request of the Director
of Personnel, Department of the Treasury, for an advance
decision concerning whether the overpayment of an em-
ployee through erroneously credited annual leave may
be waived or, alternatively, what is the proper means
for recoupment of erroneously credited leave in this
instance. Unless reduction of his known leave balance
at the end of any leave year by the number of hours of
overcredited leave would result in a negative balance the
employee is not indebted and waiver may not be consid-
ered. The excess leave should be deducted from his leave
account. Excess leave credited to the employee's account
as a result of administrative error during years for
which his leave record is no longer available should not
be the basis for establishing a debt and the considera-
tion of waiver since it cannot be determined whether he
used any excess leave hours.

In January 1969 when Thomas C. James entered on
duty, his service computation date was improperly
designated because of an erroneous crediting of certain
military service. As a result, he was placed in leave-~
earning category 3 (8 hours annual leave accrual per pay
period) in September 1974, which was 1 year, 11 months,
and 15 days, or 48 pay periods, in advance of the date he
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was entitled to enter that leave category. Thus, his
annual leave account has been overcredited by a total of
96 hours. Mr. James has requested a waiver of the claim
for his overpayment.

The Director of Personnel states that he cannot now
determine whether Mr. James actually used the excess
leave because neither the employing agency (the Internal
Revenue Service) nor the employee has maintained leave
records dating back to 1974-76, the years in which the
excess leave was credited to his account. He asks
whether, under these circumstances, the agency should
(1) assume that Mr. James used the excess leave and waive
the overpayment in the total amount of $443.76, or
(2) assume that he did not use the excess leave, deduct
the excess hours from his 1982 positive leave balance
(since the error was discovered in 1982) and waive his
indebtedness for hours in excess of that balance.

We have held that when an employee has had leave
erroneously credited to his account, the leave account
should be reconstructed for each year involved to arrive
at a proper current balance, and to determine whether an
erroneous payment of pay has resulted. The proper leave
credit should be added to the correct balance at the
beginning of each leave year and the total leave used
that year subtracted. If the employee has sufficient
leave to cover leave taken even after the adjustment and
the reconstructed account results in a positive balance
at the end of the year, the error is corrected by the
reduction of the employee's positive leave balance. 1In
such instance, there is no overpayment which may be con-
sidered for waiver un?er the waiver authority of the
Comptroller General. .5 U.S.C. § 5584.) B-171092, Decem-
ber 1, 1970; B-175216, May 1, 1972; B~-166848, June 3,
1969. See also, Matter of Delille, 56 Comp. Gen. 824,
828 (1977). ~ 4

If the reconstruction of the employee's leave record
shows that he used leave in excess of that to which he
was entitled, it is evident that there has been an over-
payment on the days he used the excess leave. The salary
paid him for those days become a debt to the Government.
Procedures for rectifying the use of erroneously credited
leave are set forth in 5 U.S.C. § 6302(f), which provides
as follows:

-
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*"An employee who uses excess annual
leave credited because of administrative
error may elect to refund the amount re-
ceived for the days of excess leave by
lump-sum or installment payments or to
have the excess leave carried forward as
a charge against later-accruing annual
leave, unless repayment is waived under
section 5584 of this title."

We have approved the use of the waiver authority
when it is determined that an employee has used errone-
ously credited leave. B-175216, May 1, 1972;:B-166848,
June 3, 1969. ’

In this case, if Mr. James' leave records are no
longer available for the years he was credited with ex-
cess leave, reconstruction of an accurate record covering
that period is not possible. Thus, it cannot be shown
that Mr. James used leave in excess of the amount proper-
ly to his credit at any time during those years and there
is no basis for changing annual leave granted to leave
without pay, thus placing him in debt for the pay
received on those days. Also, there is no basis to
consider waiver action since Mr. James would not be in
debt to the Government. Available records should be used
to reconstruct his leave from the beginning of the first
year available until the end of 1982, the year in which
the error was discovered. If during that period he used
leave in excess of that to which he was entitled as of
the end of a leave year, a debt for the excess leave
should be established. The debt so established may be
considered for waiver under S U.S.C. § 5584. However, if
reconstruction of available records shows that none of
the overcredited leave was used during those years, then
the excess leave credited to his account should be
deducted from the balance at the‘end of each year.
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