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DIGEST: 
1. Where subgrantee of CETA grant to State of 

Arkansas earned interest on recovered FICA 
taxes before the recovery was returned to 
the Federal Government, the interest is an 
applicable credit under the grant agreement 
and grant cost principles. As a result, all 
interest earned by subgrantee cjn the recovery 
is owed to the grantee and by the grantee to 
the Department of Labor to the extent not 
offset by allowable grant costs. 

2 .  Where a subgrantee of State CETA grantee re- 
covers grant funds 2nd earns interest on re- 
coveries, the interest is not held on advance 
basis and is not exempt from accountability 
under the Intergovernmental Cooperation Act 
of 1968, 31 U.S.C. 5 6503(a). 

This decision is in response to a request from the Assistant 
Secretary for Administration and Management, Department of Labor 
(DOL) for our opinion concerning the treatment of interest earned 
by a subgrantee on grant funds held under the Comprehensive Em- 
ployment and Training Act (CETA), 29 U.S.C. § 801 et seq. - 

The DOL requests that we concur with its position that a 
subgrantee of  a CETA grant to a State cannot retain interest 
earned on grant funds after they were disbursed and subsequently 
recovered by the subgrantee. For the reasons given below, we 
concur with the Department's position. 

During the period covering fiscal year 1974 through 1 9 7 7 ,  
DOL made CETA grants to the State of Arkansas (grantee) that in 
turn made subgrants to the Southeast Arkansas Economic Develop- 
ment District, Inc. (subgrantee). A portion of the grant funds 
were used by the subgrantee to pay Federal Insurance Contributions 
Act (FICA) taxes (26 U.S.C. 5 5  3 1 0 1 .  e t  seq.) to the Internal Revenue 
Service (IRS). See 29 C.F.R. I 9 8 . 2 R c )  ( 1 9 8 1 ) .  Subsequently, - 
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, 

the subgrantee obtained a waiver from IRS of the requirement 
that it pay FICA taxes and in 1978 the subgrantee received a 
refund of all of the FICA taxes the subgrantee had paid during 
the 4-year period in question. The FICA taxes the subgrantee 
paid to the IRS included both the employer and employee share 
of the taxes. 

Upon receipt of the refund from IRS, the subgrantee in- 
vested the money in certificates of deposit. It was not until 
this situation was revealed through an audit performed by the 
grantee in September 1980, that the subgrantee returned any 
of the funds involved to DOL. However, while the subgrantee 
apparently returned most of the principal to DOL in November 
1981, the subgrantee retained accrued interest as well as a 
portion of the principal that was still owed to the employees 
the subgrantee had been unable to locate. The latter amount 
represents the employees' share of FICA taxes that had been 
withheld from their wages. 

The subgrantee cites 59 Comp. Gen. 218 (1980) as authority 
for its retention of interest on the IRS refund. That decision 
concluded that non-governmental subgrantees of States were en- 
titled to keep interest earned on grant funds advanced to them 
by States pending their disbursement for grant purposes under 
the authority of the Intergovernmental Cooperation Act, 31 U.S.C. 
Si 6503(a). However, as discussed below, the funds at issue here 
were recoveries of funds previously expended for grant purposes. 
Hence, they were not advances as that term is defined by relevant 
implementing regulations, and they should have been applied to 
grant purposes upon receipt or returned to the Government until 
needed for grant purposes. More Importantly, the recovered funds 
clearly were not held "pending disburse-ment" as contemplated by 
the Intergovernmental Cooperation Act since they were instead 
invested for a period of years and except for repayments of some 
employees' shares of the tax refund, neither the refunded amounts 
nor the investment interest were ever applied to grant purposes. 

The Grant Agreement Forms Basis for Treatment of Interest. 

When a grantee accepts grant funds, it enters into a con- 
tractual agreement. 50 Comp. Gen. 470, 472 (1970). This agreement 
usually is comprised of the grant application, standard Government 
award documents, special conditions placed on the award, grant 
manuals provided by the awarding agency, regulations and legisla- 
tion. Among the fundamental understandings embodied in a grant 
agreement which flow from the authorizing statute are that grant 
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funds are to be expended only for the purposes for which they 
were awarded and are not intended to be used for the profit of 
the grantee unless expressly agreed to or authorized. - See 
4 2  Comp. Gen. 289 (1962). Accordingly, these funds may not be 
used for the purpose of earning income where to do s o  would be 
inconsistent with the purposes of the grant. Indeed, agencies 
have no authority to agree to such an arrangement in the absence 
of some affirmative legislative action permitting them to do s o .  
B-192459, July 1, 1980. 

Where, as here, grant funds are invested and earn interest, 
the treatment of this interest must fall under one of the rules 
regarding the treatment of grant-related receipts. The regula- 
tions recognize three basic categories of receipts: (1) interest 
earned on grant funds held in advance of immediate cash needs; 
( 2 )  grant-related income derived from the grantee carrying out 
grant purposes; and ( 3 )  applicable credits which are those debits 
and credits to the grant cost items that are incidental to the 
operation of the grant program but are not the natural outcome 
of accomplishing grant purposes. 

"Applicable credits" are defined as "those receipts or 
reductions of expenditure-type transactions which offset or re- 
duce expense items allocable to grants as direct or indirect 
costs." OMB Circular A-87, Attachment A ,  paragraph C 3 (for- 
merly Federal Management Circulsr (FMC) 74-4)) incorporated by 
DOL in 41 C . F . R .  § 29-70.103(a) (1982). The circular gives the 
following examples of "applicable credits" that involve receipts: 
rebates, recoveries or indemnities on losses; sales of publica- 
tions, equipment scrap; and income from personal or incidental 
services. This description of applicable credits has remained 
consistent in each of the circular's versions from Bureau of the 
Budget Circular No, A-87 (19681, Attachment A paragraph C 3 ,  
through FMC 74-4 (19741, Attachment A, paragraph C 3 to the cur- 
rent OM3 Circular A-87, Attachment A, paragraph C 3 .  

It seems apparent from a review of the three categories of 
receipts that may come t o  a grantee or subgrantee that the inter- 
est earned in this instance must be classified as an applicable 
credit. As discussed below, the interest earned on recoveries 
is not interest earned on an advance of grant funds. Nor does 

meet the basic definition of grant income. 
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First, the refunded amounts themselves clearly are credits 
because they are "recoveries" under the applicable definition of 
"credits" and it seems therefore any interest earned on such cred- 
its should also be treated as credits. Further, under Treasury 
Circular 1075 and the Intergovernmental Cooperation Act, as em- 
bodied in DOL regulations, grantees are not to hold grant funds 
in excess of their immediate needs. 29 C.F.R. 0 98.2 (1978). 
By holding recoveries that should either have been re-disbursed 
f o r  grant purposes or returned to the Government, the subgrantee 
violated this clear requirement. 

As Applicable Credits the Interest Should Have Been Applied to 
Allowable Costs. 

Under the cost principles applicable to the State under this 
grant, OMB Circular A-87 (formerly FMC 74-4) Attachment A, para- 
graph C 1 g, allowable costs are "net of applicable credits." 
42 C . F . R .  § 29-70.103 (1982). Accordicgly, where interest is 
earned on recoveries of grant funds, this interest must be treat- 
ed a s  added to the total amount of grant funds in the grantee's 
hands. To the extent that the total of grant funds exceeds al- 
lowable cost items of the grantee, these funds are returnable to 
the Federal Government. 

The subgrantee, a non-profit organization, was subject, under 
regulations in effect when the taxes were recovered, to cost prin- 
ciples applicable to commercial organizations. 29 C.F.R. 5 9 8 . 1 2 ( a )  
(1977). Under these standards, the subgrantee was required to treat 
credits as follows: 

"The applicable portion of any income, rebate, 
allowance, and other credit relating to any al- 
lowable cost, received by or accruing to the 
contractor, shall be credited to the Government 
either as a cost reduction or by cash refund, 
as appropriate. * * * "  4 1  C.F.R. § 1-15.201-5 
(1977). 

Based on the foregoing analysis, all the interest earned in this 
case would appear to be "applicable credits." We can see no basis 
for making distinctions based o n  whether interest was earned on 
funds held "pending disbursement" generally for grant purposes or 
whether the interest was earned on the employee's share of the 
tax refund held while attempting to pay employees their share of 
the recoveries. All of the interest is to be credited to the grant 
and must be included in arriving at the net allowable costs for the 
project. Any excess in grant funds over allowable costs is re- 
fundable to DOL at the earliest practicable time. 
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Employees' Share of Recovered Taxes That Has Not Yet Been Paid 
to Them Should be Returned to the Federal Government. 

Cost regulations are also the basis for answering who should 
hold the employee share of the IRS refund that has not been re- 
turned to the employees. Clearly there is an obligation under 
t h i s  grant to pay these employees for the portion of the refunded 
taxes that they contributed, but the grantee is entitled to keep 
only those funds that represent actual costs to him. At this late 
date, whether these funds will ever be paid must be seriously 
doubted. Accordingly, they do not appear allowable under grant 
closeout procedures and this amount should be disallowed as a 
grantee allowable cost pending submission by an ex-grant funded 
employee of a request for payment. See 29 C.F.R. 5 98.17 (1977); 
under 1982 DOL regulations, closeout procedures are reserved for 
41 C.F.R. 5 29-70.212. At this time we do not believe that amounts 
representing employees' share of the refunded amounts are encun- 
bered sufficiently to permit retention as an allowed cost. Ad- 
justments among DOL, the grantee and the subgrantee can be made 
a t  a later time, if individuals' claims are submitted, since their 
payment would represent costs incurred out of grant funds that 
were available for this purpose at the time the obligation was 
made. 

Section 203 of the Intergovernmental Cooperation Act Does Not 
A D D ~ V  to Interest Earned on Recovered Grant Funds. 

On several occasions, going back as far as the first volume 
of Comptroller General decisions, we have considered situations 
where grantees have earned interest on advances of grant funds. 
See 1 Comp. Gen. 652 (1922). These cases established the rule 
that where grantees earn interest on advances of grant funds 
held pending disbursement they hold that interest in trust for 
the Government and must pay it over to the Government. See, 
e.g., 42 Comp. Gen. 289 (1962). Section 203 of the Intergov- 
ernmental Cooperation Act of 1968, 31 U . S . C .  5 6503(a) (formerly 
4 2  U . S . C .  5 42131, made an express exception to this rule for 
States. Under this Act, States cannot be required to account to 
the Federal Government for interest earned on grant funds held 
pending their disbursement. Id. Ne have said that interest 
earned by subgrantees on advances from State grantees held pend- 
ing disbursement are also excepted by operations of this Act. 
5 9  Comp. Gen. 218 (1980). The subgrantee argues that our ruling 
in the last cited case controls the question presented here by 
DOL because the amounts refunded b y  IRS were being held "pending 
disbursement" and that, accordingly, the subgrantee should be 
allowed to retain the interest. 

- 

- 
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The Intergovernmental Cooperation Act of 1968, as codified 
in 1982, provides as follows: 

"(a) Consistent with program purposes and regula- 
tions of the Secretary of the Treasury, the head of 
an executive agency carrying out a grant program 
shall schedule the transfer of grant money to mini- 
mize the time elapsing between transfer of the money 
from the Treasury and the disbursement by a State, 
whether disbursement occurs before or after the 
transfer. A State is not accountable for interest 
earned on grant money pending its disbursement for 
program purposes." 31 U.S.C. 5 6503(a). 

The last sentence of this provision which provides the 
basis for the interest exemption for States and their subgrantees 
from our general rule does not mention the "advance" of funds. 
However, it is clear from the sentence that precedes it, which 
speaks about minimizing the time between the transfer and dis- 
bursement by a grantee, that the provision applies to advances 
of funds to States. This conclusion is expressly described in 
the legislative history of this section. 

- "This section establishes a procedure - to 
discourage the advancement of Federal funds for 
longer periods of time than necessary. The De- . .  partment of the Treasury has already moved adminis- 
tratively to achieve this objective in its Departmental 
Circular No. 1075, issued May 2 8 ,  1964. Under this 
circular, a letter of credit procedure has been estab- 
lished which maintains funds in the Treasury until 
needed by recipients. Advances are limited to the 
minimum allowances that are needed and are timed to 
coincide with actual cost and program requirements. 
This section is designed to place this administrative 
practice on a legislative basis and to extend it t o  
cover disbursements which occur both prior and subse- 
quent to the transfer of funds. It is further intended 
that States will not draw erant funds in advance of 
program needs. 

"Decisions of the Comptroller General of the 
, United States have in the past required that recipients 

of Federal grants teturn to the Treasury any interest 
earned on such grants prior to their use, unless Con- 
gress has specifically precluded such a requirement. 
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The new technique, such as the letter of credit 
and sight draft procedures now used by the Treasury, 
should minimize the amount of grants advanced, and 
thus it should not be necessary to continue to hold 
States accountable for interest or other income 
earned prior to disbursement." S. Rept. No. 1456, 
90th Cong. 15. (Emphasis added.) 

Moreover, it is unlikely that Congress, in creating an 
exception from the general rule on interest established by 
Comptroller General decisions, would have created an exemption 
that would go beyond the scope of that rule. The legislative 
history, as quoted above, confirms the limited problems ad- 
dressed by section 203. 

This interpretation of our cases and the Intergovernmental 
Cooperation Act has formed the basis for governmental policy for 
many years. OMB Circular A-102 provides at Attachment E, para- 
graph 2 as follows: 

"Interest earned on advances of Federal funds 
shall be remitted to the Federal agency except for 
interest earned on advances to States or instrumen- 
talities of a State as provided by the Intergov- 
ernmental Cooperation Act of 1968 (Public Law 
90-577) * * * . ' I  (Emphasis added.) 

This provision has been in the circular in substantially the same 
form since 1972. DOL has adopted this policy by regulation. - See, 
e.g., 29 C.F.R. 5 98.19 (1974) and 41 C.F.R. 5 29-70.205-2 (1982). 
As indicated, we read the Intergovernmental Cooperation Act to 
be directed to a specific situation concerning the cash flow 
management problem associated with "advances." Situations, such 
as that presented by this subgrantee, where disbursements are later 
recovered, neither meet the wording of the Intergovernmental 
Cooperation Act, nor are they the kind of situations it was de- 
signed to address. Accordingly, the exemption for interest earned 
on advances to States contained in the Intergovernmental Coopera- 
tion Act does not apply to the recoveries from I R S  in this case. 
Our cases interpreting section 203 of the Intergovernmental Co- 
operation Act, as extending to subgrantees of States are, therefore, 
not in point and do not govern the result of this case. 
, 
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CETA Section llZ(c). 

Finally, DOL has specifically asked in the context of this 
case whether section 112(c) of CETA, formerly set forth in 
29 U . S . C .  5 822(c), would provide a basis for saying that the 
subgrantee cannot be said to have always held the recovered 
withholding taxes pending disbursements since the time within 
which the grantee could re-spend the recoveries had apparently 
expired under section 112(c) while interest was being earned. 
There is no need to address this issue since whether the sub- 
grantee was holding the funds "pending disbursement" is not a 
material question under this decision as to whether the inter- 
est earned by the subgrantee should be paid over to the Federal 
Government. 

Comp t r o 11 e V  Gdne r a 1 
of the United' States 
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