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DIGEST:

Protest against agency's determination to retain
function in-house based on A-76 cost comparison

with bids received in response to IFB is denied

where errors made by the agency in computing its
in-house cost estimate, if viewed in their worst
light, do not impact the evaluation result.

Contract Services Company, Inc. (CSC), protests the
Naval Coastal Systems Center, Panama City, Florida (Navy),
cancellation of invitation for bids (IFB) N62467-82-B-2843
and its decision to continue in-house performance of the
transportation, operation and maintenance requirements
covered by the solicitation.

We deny the protest.

The IFB, issued August 7, 1982, stated that "services
will b2 provided under quidelines set forth in [Office of
Management and Budget] OMB Circular A-76." Three bids were
received. On September 23, 1982, bids were opened with CSC
being the apparent low bidder with an adjusted cost of
contracting-out of $1,381,426 versus the adjusted estimated
cost of in-house performance of $1,400,404, for tLhe con-
tract period of 1 year plus 2 option years.

Sunsaquent to bid cpening, but prioc¢ to the end of the
10-working-~day public review period, the Navy conducted an
extensive review of the cost comparison documents and
revised its cost comparison forms. Contemporaneously, two
interested parties filed timely appeals with the Navy
identifying areas of the cost study supporting the revi-
sions made by the Government. The revisicns indicated that
in-house performance would be $136,070 less costly than the
cost of contracting-out.

CSC timely filed an administrative appeal of the
Navy's determination to continue in-house performance. In
both its initial and final review, the Navy denied CSC's
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appeal. CSC subsequently filed a timely protest with GAO.
CSC contends that: (1) the Navy's post-bid-opening
decision to revise its cost study was improper because the
revision was not based on an appeal by an interested party:;
and (2) the cost study contained inaccurate calculations in
violation of the Navy's Cost Comparison Handbook (CCH) and
omitted certain costs required to be included in the
in-~house cost estimate.

Initially, we point out, with regard to a protest
involving a dispute over an agency decision to perform work
in~house rather than to contract out the services, we will
only consider allegations of a faulty or misleading cost
comparison. Midland Maintenance, Inc., B-202977.2,
February 22, 1982, 82-1 CPD 130; D-K Associates, B-201503,
B-201625, September 10, 1981, 81-2 CPD 208. 1In the course
of our review, we will question only whether mandated
procedures were followed and not the procedures themselves,
since the procedures are matters of policy within the
province of the executive branch. D-K Associates, supra.

CSC's contention that the Navy improperly decided to
revise its cost study because the revision was not based on
an appeal by an interested party is without merit. In
addition to the Navy, two interested parties, the National
Federation of Federal Employees and a Navy employee who
would potentially be affected by the determination made in
this case, identified areas in the original cost study
believed not to be in compliance with the cost comparison
guidelines established in the Department of Defense (DOD)
and OMB CCH, and related regulations. Since both the DOD
and OMB CCH (at page 9, paragraph 9) list "bidders,
affected employees, and unions representing affected
cmpioyors' as interested parties, the decision to revise
the cuul 2stimate cannot be said to have been made without
an appeal by an interested party. In addition, we find
nothing in the OMB or DOD CCH or the applicable regulations
which would preclude the Navy from revising its cost esti-
mate if it determines, in good faith, that its estimate was
originally in nonconformance with the CCH guidelines,
applicable regulations, or solicitation provisions.

CSC argues that the Navy should not be permitted to
reduce the in-house estimate by a sum ¢f $11,040 reflecting
a decreasec in the labor rate escalation factor from 5.1
percent to 4 percent. We dicagree. A Navy directive (CNO
Washington, D.C., msg 092109% Apr. 82), in effect prior to
and during the issuance of the solicitation, required that:



B-210796 3

"If, after bid opening, it appears likely thet
application of lavest inflation indices might
naterially affect outcome of cost conparison,
major claimant 1s to review cost conparison and,
if warranted, direct recalculation using infla-
tion indices in effect at bid opening.”

Because the inflation indices were different at bid
opening than when the cost estimate was calculated, the
Navy acted properly in adjusting its cost estimate.

CSC objects to an adijustment of $22,907 made to the
proiected cost of materials resulting from anendment 0004
(August 9, 1982), which limited contractor liapility for
vehicle repairs to $2,000 psr year in excess of a naximum
one-time repair cost. Due to the amendment, the cost over
and above the contractor's liability for materials, esti-
mated by the Navy €from historical repair costs, would be
borne by the Government whether the function is contracted
out or remains in-house. For this reason, that portion of
the estimated cost (i.e., $22,907, including an adjustment
for inflation referenced to FY 1981 dollars) should be
considered a "wash item” and deleted from the material cost
line, in accordance with the IFB, amendment 0004, paragraph
5.10 (excessive repairs) and OMB Circular A-76 Transmittal
Memorandum No. 6, section 2.6, January 26, 19282, CSC
states that the data used for the reduction was not made
available to CSC for its consideration and,therefore,
violates both the letter and intent of OMB Circular A-76.
In contrast, the agency states that "all raw data used for
determining FY 1981 naterial costs was available to any
interested bidder and all bidders were advised of this.”
Where, as here, ccnflict exists between the protester and
the agency on a disputed question of fact and the only
evidence before GAO consists of contradictory assertions,
the protester has not carried its burden of affirmatively
proving its allegation. East Wind Industries, Inc.,
B-208170, December 29, 1982, 82-2 CPD 587,

CsC further objects to the 3-year total addition of
$68,670, added after bid opening to the Navy's estimate of
contracting-out costs, based upon retained pay costs
projected from a mock reduction-in-force (RIF). The agency
states that the final determination of reasonable retained
pay costs was bhased on an analysis of the best case (least
cost) and worst case (greatest cost) RIF scenarios. The
proposed best case analysis would have added a cost of
$24,462 to the contractors' bid for retained pay. The
worst case scenario would have  added $§157,256 to the
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contractors' bid. Under the circumstaences, we find the
Navy's estimate of retained pay costs to be reascnable and
in accord with the mandates of OMB circuiar A-76,
transmittal memorandum Xo. 6, attachment "A," part "C,"
January 26, 1982, which merely reguires that the agency
performing the cost study "estimate the retained pay costs
associated with those persons who would be downgraded as a
result of a conversion." (Emphasis added.) The protester
has not met its burden of proving that the Navy's estimates
are not reasonably based. Sce G. & B. Packing Company,
Inc., B-204192, April 20, 1882, 82-T CPD 359.

CSC contends that the Navy's cost study incorrectly
omitted nmaterial overhead costs. CSC cites CPHAVINGT
4860.6C, at I1I-14(3)(g), as requiring that material
overhead should be estimated at 15 percent of direct
material costs. The Navy correctly points out, however,
that the guldance presented on page III-14 is merely the
review format for currently contracted-~out Navy cost
analysis functions and 1is to be used only when contracting-
out is undergoing an assessment prior to contract renewal
and a review prior to resolicitation. Factors such as
material overhead are estimated at 15 percent of direct
material costs on the form as a simplified procedure for
contract review and are not used under a full cost study.

The Navy states that it estimated that there would be
no material overhead costs because no whole man-years were
identified for the supply of direct material and the
above-noted Navy directive did not reguire inclusicn
less than whole man-years in the estimate of material
overhead costs. We find that the Navy correctly followed
the CCH guidelines of OMB transmittal memorandum No. 6,
paragraph 2.b., amending the CCH paragraph 9.a.{(3) to
state: "* * * costs that would be the sane for either
in-house or contract operation need not be included in the
cost comparison."

Since no whole man-years were identified under the
area of material overhead, there would he no material
overhead savings realized by the Goverament due to
contracting-out. We conclude that the Navy properly
analyzed its material overhead costs.

CSC points out that the Navy has allocated zero General
and Administrative (G&A) expenses to the performance of the
contract, whereas QOPNAVINST 4860.6C at III-14(3)(h) re-
quires that C%A expenses be calculated at 10 percent of the
costs of direct labor and fringe benefits.
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We find that the 10-percent figure found in CPHAVINST
4860.6C is to he used only as an estimate for review
purposes, and we also conclude that the Navy did not err
in failing to include any G&\ ewpenses in 1ts cost
estimate. In justifying its ~mission of G&A eXpenses, the
Navy cites its directive, wnich states that in calculating
their estimates, procuring activities are to "cost only
whole man-years of effort needed to support activity under
study. Partial man-ycars are excluded hecause they would
continue to exist for either in-house or contract perfor-
mance.” The agency argues that "a reduction of only 12
positions out of about 600 total in the NCSC workforce
would not [under the guidelines of the aforementioned
directivel generate any G&A savings." Therefcre, the lavy
allocated no G&A to the perfcormancz of the IFB raguire-
ments. We conclude that the Navy correctly follcowed the
guidelines of OMB transmittal memorandum, quoted above.

CSC argues that the Navy's failure to include a figure
under line 6 of the cost study ("other direct costs") ren-
ders the comparison unfair and inaccurate. We disagree.
OPNAVINST 4860.6C at IV - 28 H.2. gives examples of "other
direct costs" by stating that they "may include special
travel expenses, printing services, shop supplies, and
utilities.” The Wavy states that while addressing possible
omissions to the "other direct cost" lire, four items were
found which might have been prescented con this line:
vehicle muffler repair, transportation of things, mis-
cellaneous other costs, and instrumentation changes. The
Navy states that these costs were not ignored, but instead
were included under line one, "material costs." We agree
with the Navy's comment that “"computation of thess costs
results in the same total regardless of where it was
decided to place them." Even 1f there was an error in
placement of the item, 1t does not impact the evaluation
result. See Dyneteria, Inc., B-205487, June 1, 1982, 82-1
CPD 506.

CSC contends that the Navy failed to include adequate
costs for its operations overhead in its cost study,
including, for example, the costs of insurance, salaries
and fringe benefits of supervisors and administrative
personnel, vacations, sick leave, training time,
maintenance and repair of Government equipment, and support
costs for work done off base.
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The Navy has stated that it treated insurance as a
"wash item" because the Government is self-insured and
continues to be "largely responsible" for casualty
insurance on facilities and equipment if the functions are
contracted but performed on Government property. Even if
the Navy were "fully responsible" for casualty insurance
(which it is not), the Navy erred by failing to include an
estimate for liability losses, thereby violating the
mandates of OMB and DOD CCH at p.35. However, the error,
calculated to be less than $1,000, is negligible in view of
the fact that the Government's estimate indicated that
in-house performance would be $136,700 less costly than the
cost of contracting-out. See Dyneteria, Inc., supra.

The Navy states that it did not cost operations
overhead positions and related fringe benefits, vacations,
sick leave, and training costs because it concluded that
the workload required "significantly less than one manyear
of effort" and that the Navy directive states that only
whole man-years of support from the supervisory work center
should be costed. In line with our analysis of the Navy's
handling of its G&A costs, we conclude that the Navy did
not err by not allocating operations overhead costs to this
study.

CSC claims that the Government's estimates of its
fringe benefits costs have been calculated incorrectly. We
agree. While the Navy has used the standard figure of 26
percent of direct labor costs as suggested by the CCH to
figure standard fringe benefits, it has not computed the
figure accurately. The Navy lists $309,159 as its direct
labor costs. Twenty-six percent of this figure yielids a
base fringe benefit figure of $80,381 versus the $75, 341
computed by the Navy. This $5,040 yearly error amounts to
a total error of $15,120 over the 3-year contracting
period. This error is found, however, to have no impact on
the determination to continue in-house performance. See
Dyneteria, Inc., supra.

CSC contends that the Navy failed to include the cost
of depreciation of equipment and tools under the IFB which
were not being supplied as Government-furnished egquipment
(GFE). The Navy states that non-GFT required under the
solicitation costs less than $1,000 and was costed under
line 1 (direct material) of the cost comparison, which need
be neither capitalized nor depreciated. CSC has not met
its burden of proving error in this instance. See East
Wind Industries, Inc., supra. T
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CSC contends that the Navy's failure to include costs
for direct labor pay escalation in the second and third
years of the contract conflicts with our decision in
Serv-Air, Inc.; Avco, 60 Comp. Gen. 44 (1980), 80-2 CPD
317, where we fcund that an Alr Force estimate did not
reflect the actual cost of performing the function in-house
becavse it straight-lined persconnel costs for the second
and third year of the contract, whereas the cfferor
escalated second and third year personnel costs. We agree
in part with CSC.

The Navy points out that since the solicitation
contains the "Fair Labor Standards Act and Service Contract
Act" price adjustment clause, ccontractor wage increases
resulting from revised Department of Labor wage rates are
expected to be borne by the Government in the form of
contract price increases. Because of this, the Navy argues
these costs should be treated as "wash items" and the Navy
should not have to calculate direct labor pay escalation
into its estimate. In Serv-Air, supra, we rejected an
argument similar to the Navy's by stating that the "Fair
Labor standards act and Service contract act” clause:

"* * * only provides for contract price
adjustments if the contractor is compelled to
increase employees' wages to comply with a
change mandated by the Department of Labor.
Thus, if a contractor is already paying its
employees more than the minimum wage when an
increase in the minimum wage becomes operative,
there will be no contract price adjustment
unless the new wage exceeds the one heing paid.
Further, offerors certainly may plan to increase
proposed personnel costs in years two and three
bPased on business judgment independent of the
minimum wage."

The Navy states that our Serv-Air decision is
inapplicable here due to guidance provided by CNO
washington D.C., msg 1419177, May 82, which is the same as
OMB circular A-76 transmittal memorandum No. &, attachment
"A," part "A," which reads:
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"In cases where a contract for the needed
product or services would include some form of
economic adjustment clause for subseguent
years, no alliocwance for inflation of those

osts protected by the adjustment clause 1is
included in out-y=2ar contract pricing, and
corresponding costs of Government performance
should not be inflated. For example, contracts
subject to the Service Contract Act include a
clause that provides for adjustments to
accommodate labor cost increases necessitated
by future minimum wage determinations. Accord-
ingly, when contract performance would be under
a contract subiject to the service contract act,
Lakor custs for Government emplovees in occupa-
tions that would be included in the act should
be deducted from the base for inflation cal-
culations." (Emphasis added.)

As emphasized above, only labor costs for contract
employees in occupations that are covered by the Service
Contract Act and to the extent covered by the act need not
be included in the base for inflation calculations. For
example, since the Service Contract Act of 1965 specifi-
cally exenmpts executive, administrative and professional
employees, 41 U.S.C. § 357(b) (1976); Serv-Air, Inc.:
AVCO~-Air Force Request for Reconsideration, B-195133.3,
November 3, 1981, 81~2 CPD 375, labor costs for such
employees should have been included in the inflation
calculations. However, even if an inflation calculation
would be based on the presumption that all of the contract
enployees would bs exempt from the Service Contract Act and
that the Government should escalate all of its direct labor
costs, the corresponding increase in the Government's esti-
mate, $37 717.40 ($309,159 (0.04 + 0.082)) 1/ would not
impact on the evaluation result, where, as here, the '
Government's estimate indicated that in-house performance
would be $136,700 less costly than the cost of
contracting-out. See Dyneteria, Inc., supra.

1/ $309,159 = Total estimated direct labor ccsts per year;
0.04 = second year inflation coefficient; 0.082 = third
year inflation coefficient; see OMB CCH page 50.
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Conclusion

Since the Navy's errors, viewed in the worst possible
light, amount to less than half of the $136,700 difference
between the estimated cost of in-house performance and the
cost of contracting-out, correction of the errors would
have no impact on the evaluation result. Dyneteria, Inc.,

supra.

The protest is denied.

/4fp Comptroller General
of the United States





