H5919
THE COMPTROLLER GENERAL

DECISICGN OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 205498
FiLE: B-210963 DATE: August 3, 1983

MATTER OF: Petty Officer Rodney L.-Kruse, USN

DIGEST:

To qualify for special pay for diving duty,
under 37 U.S.C. 304(a), an individual must
be assigned to, maintain a proficiency in,
and actually perform diving duty. Each
requirement must be met before special

pay begins to accrue. Therefore, where

a member was assigned to duty as a student
at Officer Candidate School during which

he did not actually perform diving duty,
although he may have met the other require-
ments, he may not receive special pay.

This action is in response to a request for an advance
decision to determine the legality of paying Petty Officer -
Rodney L. Kruse, USN, special pay for diving duty to which
he was assigned while attending Officer Candidate School.
We find that he is not entitled to the special pay because
he did not actually perform diving duty during that period.

The question was submitted by the Disbursing Officer,
Naval Personnel Support Detachment, Newport, Rhode Island,
and has been assigned submission number DO~N-1413 by the s

Department of Defense Military Pay and Allowance Committee.
w

Petty Officer Kruse was transferred from duty at San.
Diego, California, to temporary duty for instruction at the
Officer Candidate School, Naval Education and Training
Center, Newport, Rhode Island, beginning July 31, 1982, and,
thereafter for further assignment. While the duration of
the temporary assignment is not apparent from the record
furnished us, we presume that it exceeded one month, as is
usually the case. Petty Officer Kruse's original orders
were modified to indicate that "primary duty involving
diving" was an essential part of his military duty. How-
ever, as a student at the school he did not actually perform
any diving duty.

Under 37 U.S.C. § 304(a), as amended by Public Law
97-60, § 115, October 14, 1981, a member of the armed ser-
vices is entitled to special pay for diving duty when the
individual:
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"(1) is assigned by orders to the duty ‘of
diving;

"(2) 1is required to maintain proficiency as
a diver by frequent and regular dives;
and

"(3) actually performs diving duty."

Implementing regulations found in paragraph 11101a (interim
change No. 375, effective July 1, 1982), of the Department
of Defense Military Pay and Allowances Entitlements Manual
follows the language of the statute almost verbatim as to
the prerequisites for the special pay. The legislative
history of the 1981 version of 37 U.S.C § 304 indicates that
Congress, in accepting the Senate's version of the bill,
clearly intended that all three requirements of the statute
had to be met before an individual became entitled to the
special pay. In rewriting the section,* the Senate noted
that under then current law, special pay for diving duty
accrued when an individual was assigned to, maintained a
proficiency in, and actually performed diving duty. 1Its
goal was to maintain that policy but also to raise the
amount of special pay. S. Rep. No. 97-146, 97th Cong., 1st
Sess. 10 (1981); See also Conf. Rep. No. 97-265, 97th Cong.,
1st Sess. 7, 23 (1981). :

-

In rewriting subsection (a), and dividing it into three
parts, Congress attempted to make its intentions clear.
However, the use of the conjunction "and" between clauses
(a)(2) and (a)(3) may have led to the confusion in this case

*Prior to 1981 section 304(a) reads as follows: «

"Under regulations prescribed by the
Secretary concerned, a member of a
uniformed service who is entitled to basic
pay and who is assigned by orders to the
duty of diving is also entitled to special
pay at a rate not more than $110 a month
for periods during which diving duty is
actually performed. A member may not be
paid special pay under this subsection in
addition to incentive pay authorized under
section 301 of this title." 37 U.S.C.

§ 304(a)(1976).
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as to when special pay begins to accrue. A number of courts
have considered similar statutory construction problems and
have held that where a number of items or requirements are
listed in a statute and connected by conjunction (e.g.
"and") only before the last of the series, "the same
connective is understood between the previous members.”
Wilcox v. Warren Construction Co., 95 Or. 125, 186 Pac. 13
(1919); Lithium Corporation of America v. Town of Bessemer
City, 261 N.C. 532; 135 S.E 2d 574, 577 (1964); People v.
Donner, 435 N.Y.S. 24 225, 227 (1980). See generally
Sutherland Stat. Const. 21.14 (4th Ed.).

With "and" being the similar connective in the present
case, it is clear that Congress intended that all three re-
quirements of the statute be met for an individual to qual-
ify for special pay.

We note that the Naval Military Personnel Manual, which
prescribes requirements for qualifying as a Navy diver and
maintaining such qualification, provides that Naval
personnel may receive special pay for diving "when the
following criteria are met: .

"(a) Member is a designated diver or under
training for a specific diver designation.

"(b) Member's diving qualifications are
current.

"(c) Member is under competent orders to
diving duty * * *."

Naval Military Personnel Manual, art. 2620200. The regula-
tion further provides that entitlement to special pay for
diving duty shall not be interrupted during periods of
authorized leave or temporary additional duty.

-

In some circumstances, the dives performed by a member
to maintain his diving qualifications will suffice to meet
the actual performance requirement of the statute. We held,
for example, that helium-oxygen divers, who qualified for
incentive pay for a fixed period by performing the requisite
dives at the beginning of that period, were entitled to such
pay for the remainder of that period, provided their duty
assignments aboard helium-oxygen equipped vessels were not
terminated. 37 Comp. Gen. 546, 550 (1958).
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Unlike those divers, who were required by normal ship
operations to perform helium-oxygen diving, Petty Officer
Kruse was assigned to duty as a student at the Officer
Candidate School, where notwithstanding the statement in his
amended orders, he was not actually performing diving duty.
His assignment to the unit in which diving duty was required
was terminated and he was assigned on temporary duty to a
course of instruction leading to commissioning as an
officer. Following that course of instruction he was to be
given another permanent assignment.

As stated earlier, article 2620200 of the Personnel
Manual provides that entitlement to diving duty pay shall
not be interrupted during periods of temporary additional
duty. However, since Petty Officer Kruse's assignment to a
unit in which diving duty was required was terminated, this
paragraph is not authority for continuing his diving pay.

Although his orders were amended to indicate that he
was assigned to diving duty while at Officer Candidate
School, that was not the case. Such an amendment to orders
cannot supply the requirement imposed by statute if that -
amendment is not in keeping with the facts. Further, since
Petty Officer Kruse did not actually perform diving duty, as
reguired by 37 U.S.C. § 304(a)(3), he is not entitled to the
special pay for the period of his duty as a student at the
Officer Candidate School.
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