THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
WABHINGTON, D.C, 20348
FILE: B-211107 DATE: June 10, 1983

MATTER OF: James C. Troese

DIGEST: An employee who was transferred in January
' 1982 may not be reimbursed for any part of

a $340 loan origination fee he incurred
incident to purchasing a home at his new
duty station since the entire fee was con-
sidered a nonreimbursable finance charge
under the regulations then in effect unless
the employee submits an itemized list speci-
fying what part, if any, is for items which
are not finance charges.

This action is in response to a request for an
advance decision whether Mr. James C. Troese, an employee
of the Army Corps of Engineers, is entitled to be reim-
bursed for a $340 lump-sum loan origination fee he paid
when purchasing a new residence after being transferred
in January 1982 to a new duty station in Harrisburg,
Pennsylvania. We find that he is not entitled to be
reimbursed because, under the regulations in effect at
the time he reported to his new duty station, a lump-sum
loan origination fee of the type he paid was considered
a finance charge which was not reimbursable by the
Government,

This question was submitted to our Office at the
request of Mr. Troese by the Finance and Accounting
Officer, Department of the Army, Baltimore District,
Corps of Engineers, after the claim was originally
rejected by that office,

The file shows that Mr. Troese reported for duty at
his new duty station in Harrisburg on January 4, 1982.
He subsequently purchased a home near Harrisburg, with
the date of settlement being September 29, 1982. He sub-
mitted a claim to the Corps of Engineers in October 1982
for $2,266.50 for costs associated with the purchase.
However, only $1,226.50 of the amount claimed was allowed
because it was determined that the remainder, including
a $340 loan crigination fee, were finance charges and
therefore not reimbursable under the applicable Federal
Travel Regulations. Mr. Troese resubmitted the rejected
claims to the Corps of Engineers in December 1982 and
they were denied again.
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In a subsequent response to that denial, Mr. Troese
argued that he should be reimbursed for the $340 loan
orlglnatlon fee because it was not a finance charge as
defined in 12 _C.PeRT§Z226. 4 (Regulatienm7Z)] or by the
bank that charged the fee, and that, .therefore, it was
reimbursable under Valume—2GF the Joint Travel Regula-
tions—{t2~JTR). The Finance and Accounting Officer
countered that under 2 JTR, paragraph C140Q02(d), and
Matter of DePazio; B-191038, November 28, 1978, reim-

bursement may be allowed only for those parts of a lump-
sum loan origination fee shown by an itemized list as not
being finance charges. Finally, Mr. Troese notified the
Finance and Accounting Officer that he was unable to pro-
vide an itemization of the loan origination fee since it
was charged as one percent of the amount of the loan
rather than on an itemized basis. However, he maintained
that the fee was not a finance charge because it only
represents the bank's charge to prepare loan documents,

that the bank does not treat it as a finance charge, that

it cannot be considered a finance charge by any reason-

able interpretation of the term, and that it is thereforae

reimbursable under 2-JTR paragraph—€+4602{d).

Authority to reimburse a Government employee for
expenses incurred in connection with the sale of a resi-
dence upon official transfer of station is found in
5 U.S.C. § 57242 t1976). Power to prescribe appropriate
reqgulations implementing the above statute is given to
the President. The governing regulations promulgated by
the General Services Administration under authority
delegated by the President are contained in chapter 2,
Part 6, of the Federal Travel Regulationg (FPMR-10-+=~7).

Federal Travel Regulations (FPMR™TU01-7), paragraph
2-6.2d (effective November 1, 1981), which were in effect
at the time Mr. Troese reported at his new duty station,
prohibited reimbursement of any item found to be a
finance charge under Regulation-%, 12 C.F.R. § 226.4(a),
issued by the Board of Governors of the Federal Reserve
System. Paragraph C14002, 2 JTR, restates these provi-
sions for guidance of employees of Department of Defense
agencies. The applicable 1981 Federal Travel Regulations
do not specifically mention loan origination fees, al-
though a subsequent change in those regulations, para-
graph 2-6.2d (Supplement 4, effective October 1, 1982),
specifically singles out such fees as reimbursable
expenses. However, this change in the regulation is
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applicable only to employees who report to their new
stations on or after October 1, 1982, subsequent to the
time Mr. Troese was transferred. Thus, the new regula-
tion is not applicable in his case which must be decided
under the prior provisions.

In determining whether or not a particular payment
is a finance charge, the statement of the lending insti-
tution cannot be simply accepted. Matter of Keer,
B-203630, March 9, 1982; Matter of DeFazio, cited above.
The reviewing officials must examine the item in light of
Regulation Z (12 C.F.R. Part 226), and our decisions.
The items comprising a finance charge are listed in 12
C.F.R. § 226.4(a), and the items that may be excluded
from finance charges in real estate transactions are
listed in 12 C.F.R. § 226.4(e). The pertinent part of
Regulation Z provides: .

"226.4 Determination of finance charge.

[RURT FRE e

“(a) General rule. Except as other-
‘wise provided in this section, the amount
of the finance charge in connection with
any transaction shall be determined as the
sum of all charges, payable directly or
indirectly by the creditor as an incident
to or as a condition of the extension of
credit, whether paid or payable by the
customer, the seller, or any other person
on behalf of the customer to the creditor
or to a third party, including any of the
following types of charges:

"(1) * * * any amount payable under a
discount or other system of additional
charges,

"(2) Service, transaction, activity,
or carrying charge.

"(3) Loan fee, points, finder's fee,
or similar charge.

* * * * *

"(e) ~ Excludable charges, real prop-
erty transactions. The following charges
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in connection with any real property trans-
action, provided they are bona fide, rea-
sonable in amount, and not for the purpose
of circumvention or evasion of this part,
shall not be included in the finance charge
with respect to that transaction:

“(1) Fees or premiums for title exam-
ination, abstract of title, title insur-
ance, or similar purposes and for required
related property surveys.

"(2) Fees for preparation of deeds,
settlement statements, or other documents.

"(3) Amounts required to be placed or
paid into an escrow or trustee account for
future payments of taxes, insurance, and
water, sewer, and land rents.

"(4) Fees for notarizing deeds and
other documents, -

*(5) Appraisal fees.
"(6) Credit reports.”

Regulation Z was issued by the Board of Governors of
the Federal Reserve System in accordance with the Truth
in Lending Act, Title I, specifically 15 U.S.C. § 1605
(1976). The primary purpose of the Truth in Lending Act
is to assure a meaningful disclosure of credit terms so
that consumers will be able to compare more readily the
various credit terms available to them and avoid the
uninformed use of credit. See 15 U.S.C. § 1601. There-
fore, the finance charge is defined so as to distinguish
between charges imposed as part of the cost of obtaining
credit and charges imposed for services rendered in
connection with a purchase or sale regardless of whether
credit is sought or obtained. Matter of Keer, cited
above.

The statement of the lending agency in this case
that the loan origination fee is charged to prepare loan
documents, make credit checks, inspections and in some
cases property appraisals, is not dispositive of the
issue. The fee was computed as a percentage of the face
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value of the loan. 1In applying the regulations, the
bank's description of the fee would seem to clearly fall
within 12 C.F.R. §§ 226.4(a)(2) and/or (a)(3) as being
incident to the extension of credit. See Matter of Keer;
and Matter of Vrana, B-189639, March 24, 1978. However,
it also appears that the description may fit within one
of the specific finance charge exceptions under subsec-
tion (e). Nonetheless, we have held that there may be
no reimbursement of a lump-sum loan origination fee.
However, if the lump-sum fee includes specific charges
which would otherwise be allowed, there must be a
specific list of the services or charges that comprise
the lump-sum amount, and only those items that are
specifically excluded from the definition of a finance
charge by subsection (e) may be reimbursed. Matter of
Maiello, B-194732, April 11, 1980; Matter of Vrana.

Since no such itemization has been furnished in this

case, Mr. Troese is not entitled to be reimbursed for any
part of the $340 lump-sum loan origination fee because
there is no basis to determine what part, if any, may be

reimbursed.
Acting Comptroller<1£ )i?zrt(4fid\j

neral
of the United States
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