THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES

WABHINGTON, D.C. 203548

PEHOY

DECISION

FILE: B-210613 DATE: June 10, 1983
MATTER OF: Daniel L. Reid - POV Travel to FAA Academy
DIGEST:

Employee, not covered by collective
bargaining agreement, who traveled
to FAA Academy, is entitled to use
of his privately owned vehicle (POV)
as advantageous to the Government,
since he is identically situated

to employees who are specifically
covered by a provision of collective
bargaining agreement permitting use
of a POV as advantageous to the
Government in certain circumstances.
Agreement regquires "frequent assign-
ment to recurring training" at the
FAA Academy, and employee here is
subject to frequent assignment to
recurring training at the FAA Academy
where his training program as a Data
Systems Specialist calls for him to
attend future training classes at the
FAA Academy in order to reach full
performance level. The FAA may not
discriminate between identically
situated employees.

This action is a reconsideration of Settlement
Certificate Z-2830702, September 23, 1982, issued by our
Clzims Group, disallowing the claim of Mr. Daniel L. Reid,
an Air Traffic Data Systems Specialist, Federal Aviation
Administration (Faa), for reimbursement of mileage costs for
the use of his privately owned vehicle (POV) to travel to
and from the FAA Academy in Oklahoma City, Oklahoma. It is
Mr. Reid's contention that his use of his POV should have
been found to be advantageous to the Government. For the
reasons stated pelow we reverse the decision of our Claims
Group, and we hold taat Mr. Reid is entitled to full reinm-
bursement of nis mileage costs for travel by POV to and from
the FAA Academy as advantageous to the Government.

The record Bhows that Mr. Reid was issued Travel Order
8-2103-138, dated September 18, 1980, to attend training at
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the FAA Academy in Oklahoma City, Oklahoma, from October 2,
1980, through November 18, 1980. Mr. Reid, a Data Systems
Specialist at the Seattle, Washington, Air Route Traffic
Control Center, drove his POV to and from the FAA Academy
and claimed total travel and sSubsistence expenses of
$2,350.,40, with mileage calculated on the basis of POV use
being advantageous to the Government. The FAA did not
consider Mr. Reid's use of POV as advantageous to the
Government and compensated him based on the constructive
cost of air travel to and from the FAA Academy, in the total
amount for travel and subsistence of $1,939, or $411.40
less than Mr. Reid claimed. The FAA denied the internal
grievance filed by Mr. Reid, so he then filed a claim with
GAO.

Mr. Reid claims that he should be reimbursed his
POV costs because he is in the same situation as Airway
Facility employees that are covered by the Federal Aviation
Science and Technological Association, National Association
of Government Employees (FASTA/NAGE)-FAA collective bargain-
ing agreement. Airway Facility employees are reimbursed for
POV mileage costs for "recurring training" under Article 19,
Section 1 of the FASTA/NAGE-FAA agreement. As support for
his position, Mr. Reid relies on our decisions in Ard T.
Johnson, B-194372, January 8, 1980, and Air Traffic Control
Trainees, B-201542, September 18, 1981.

Both of those decisions involved Article 19, Section 1
of the FASTA/NAGE-FAA agreement, which provides:

"ARTICLE 19 - FAA ACADEMY TRAINING TRAVEL

"Section 1. The Parties recognize that
the frequent assignment of airway facilities
technicians to recurring training at the FAA
Academy, leading to qualification and/or
maintenance of qualification on certifiable
systems and supporting sub-systems, creates
an unusual situation not experienced by other
- travelers. It is further recognized that

e adequate Government owned quarters and
adequate off-hours local transportation are
not provided. The Employer therefore agrees
that, when such personnel (if employed in the

-
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contiguous 48 states) are issued a travel
order to attend the FAA Academy for more than
three consecutive weeks, such personnel shall
be authorized the use of a privately owned
vehicle. Such travel shall be deemed to be
advantageous to the Government and per diem
and mileage shall be paid at the rate
applicable to such travel."

In Ard T. Johnson, we held that if an employee covered
by the FASTA/NAGE-FAA agreement, who travels in a POV to
the FAA Academy, is considered to be using his POV for the
advantage of the Government, then an identically situated
employee who is not covered by the agreement should also be
considered to be using his POV for the advantage of the
Government. We reasoned in support of our holding:

" * * The reason for [our holding] is that,
although the FAA has the discretion to deter-
mine when POV use is advantageous to the
Government, the FAA cannot exercise its dis-
cretion in an arbitrary or capricious manner.
Employees who have identical travel situa-
tions should not be treated differently under
FTR para. 1-2.2c merely because some are
covered by a labor-management agreement and
others are not. The only criteria for
finding POV use advantageous to the Govern-
ment are set out at para. 1-2.2¢c. Coverage
under a collective-bargaining agreement is
not one of the criteria. Once a determina-
tion is made under para. 1-2.2c¢c to find
advantage to the Government in a given situa-
tion, an agency may not discriminate between
classes of employees. Once the FAA decided
certain factors created an advantage to the
Government under the FTR, then the FAA is
required to apply such a determination to
other employees who meet those factors. The
only exception to this would be if FAA could
show that other circumstances militate
against the finding of advantage in a
particular case."
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Following our decision in Ard T. Johnson, the Associate
Administrator for Administration of the FAA issued a letter
dated February 25, 1980, to Regional and Center Directors
concerning travel to the FAA Academy by POV, and providing
criteria to be used in complying with our decision. That
letter provided, in part, that:

"When employees outside the FASTA
bargaining unit attend a class at the FAA
Academy which:

1. Meets the criteria of Article 19,
Section 1; and

2. 1Is attended by employees
specifically covered by Article 19,
Section 1;

Such employees will be authorized use

of their POV's on an advantageous to the
Government basis consistent with the provi-
sions of Article 19."

By this letter, the FAA declined to consider employees
outside the FASTA/NAGE bargaining unit as identically
situated to employees covered by the FASTA/NAGE-FAA
agreement unless they met the criteria set forth above,
including attendance at the class by one or more employees
specifically covered by Article 19. The FAA then recom-
mended in its Administrative Report of September 9, 1981,
that Mr. Reid's claim be denied since no employees
specifically covered by Article 19 attended his class

at the FAA Academy.

However, we held soon thereafter in Air Traffic
Control Trainees, B-201542, September 18, 1981, that
paragraph 6.b of FAA Southern Region Notice SO N 1500.78,
May 29, 1980, which incorporated the standards contained in
the February 25, 1980, FAA letter, was unduly restrictive,
and must be modified to exclude the requirement that a
class be attended by one or more trainees who are Airway
Facilities Technicians for an employee not covered by the
FASTA/NAGE-FAA agreement to qualify for a finding of use
of a POV as advantageous to the Government. We did, how-
ever, state that _paragraph 6.b of the FAA Notice may
continue to include a requirement that, in order to qualify
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for a finding of use of a POV as advantageous to the
Government, an employee must be subject to "frequent
assignment to recurring training."”

We held further in Air Traffic Control Trainees, that
air traffic control trainees are not identically situated to
members of the FASTA/NAGE bargaining unit since the former
are almost exclusively new hires who do not perform training
at the FAA Academy on a recurring basis, whereas the
technicians do perform such training on a recurring basis
during their careers. Because of our decision in Air
Traffic Control Trainees, the issue in this case comes down
to whether Mr. Reid is subject to "frequent assignment to
recurring training" within the meaning of Article 19 and our
decision. The FAA has not generally defined this term.

Mr. Reid claimed in a letter to GAO dated November 29,
1981, that his situation was distinguishable from that of
Air Traffic Control Trainees, and that he is indeed subject
to "frequent assignment to recurring training." Specifi-
cally, he contended that Data Systems Specialists like him:
are not exclusively new hires (Mr. Reid has been an FAA
employee for 10 years); must attend three to four courses
of 3 to 4 weeks duration over a period of approximately
4 years; and may well require additional training due to
the advent of a new air traffic control computer system.

The FAA responded to our decision in Air Traffic
Control Trainees, and to Mr. Reid's letter of November 29,
1981, by recommending denial of Mr. Reid's claim again on
March 25, 1982, because Mr. Reid was not, in the FAA's
opinion, subject to "frequent assignment to recurring
training."™ The FAA stated, in pertinent part:

"In your particular case, the training
records indicate that only two of the three
enroute automation program courses you com-
pleted in the last two years were conducted
at the FAA Academy; the third course was
taken at your facility. Although the enroute
automation training is a ten-phase program,
it consists of correspondence and facility
training, as well as resident courses. -
Further, we understand that attendance at any
of the remaining courses cannot be predicted
because atfendance is discretionary and is
dependent upon the recommendation of the Data
Systems Officer, and the availability of
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funding and class quotas. Therefore, based
on your record of attendance and the uncer-
tainty of future attendance, we must conclude
that your situation does not meet the con-

ditions of Article 19."

Mr. Reid took issue with the FAA's assessment of the
recurring nature of his training program as a Data Systems

Specialist in a letter dated March 3%, 1982,
argued:

to the FAA. He

"You stated that I completed only two
courses at the Academy. This is true. It
is also true that, in the absence of the
controller strike, and assuming that my
training program would be identical with all
other recent DSS appointees, I would have
been scheduled for two more classes at the
Academy. Even while I was at the Academy
the training program was being changed to a
ten-phase sequence, five of which are con-
ducted at the Academy. This means that
three to five trips to Oklahoma City would
be necessary to complete the program, and
one does not attain the full performance
level (FPL) status until all phases are
completed. Attendance, therefore, is not
discretionary as you claim. These trips
are in addition to the one or two trips
necessary for ATC developmentals., If these
are included in the total training program,
seven trips to Oklahoma City might be
necessary for the FPL DSS. To date, I have
been there three times. When I return to
automation duties, I will be expected to
make at least two more. The conditions set
forth in Article 19 are certainly
fulfilled.”

.Mr. Reid further contended that other Data Systems

Specialists had been permitted use of their POV's as
advantageous to the Government while attending courses at —

the FAA Academy.

-

We disagree with the FAA's contention that Mr. Reid's
training at the FAA Academy as a Data Systems Specialist is
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not "recurring training" within the meaning of Article 19,
Section 1 of the FASTA/NAGE-FAA agreement, since future
attendance at remaining courses in the ten-phase program:

"% * * cannot be predicted because
attendance is discretionary and is dependent
upon the recommendation of the Data Systems
Officer and the availability of funding and
class quotas. * * *"

We note that future attendance at many forms of training,
including presumably that of employees specifically covered
by Article 19 of the FASTA/NAGE-FAA agreement, is inherently
speculative due to the reasons cited by the FAA. To agree
with the FAA would permit the FAA to find that any employee
not in the FASTA/NAGE bargaining unit is not subject to
frequent assignment to recurring training at the FAA Academy
because his attendance at future training can never be a .
certainty. We hold that the FAA in this case has adopted an
overly restrictive interpretation of the term "recurring
training" as used in Article 19. Where it is necessary for
an employee to complete a ten-phase training program, with
one-half of the courses at the FAA Academy, in order to
reach the full performance level, that employee is subject
to frequent assignment to recurring training and is entitled
to use his POV as advantageous to the Government, if the
other conditions of Article 19 and our decisions are met.

In sum, since we hold that Mr. Reid is subject to
frequent assignment to recurring training at the FAA
Academy, and there is no dispute that Mr. Reid otherwise
meets the criteria of Article 19 and our decisions, we
conclude that Mr. Reid is identically situated to employees
specifically covered by Article 19 of the FASTA/NAGE-FAA
agreement. Therefore, since the FAA may not discriminate
between Mr. Reid and employees specifically covered by
Article 19 where they are identically situated, we hold that
Mr. Reid's claim in the amount of $411.40, may be paid.
Settlement will issue in due course.

Comptroll General
- of the United States





