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MATTER OF: Joanne M. Haag, USAF

DIGEST:

Where two married Air Force members with
common dependents subsequently divorce,
only one member may receive basic allow-
ance for quarters based on the children as
dependents, unless the class of common
dependents is divided by separation agree-
ment or court order. The member paying
child support, which is stated to be on
behalf of one child but is sufficient to
qualify for entitlement under the
applicable regulation, is entitled to the
basic allowance for quarters at the with
dependents rate while the member having
custody of the children receives the
allowance at the without dependents rate.

This action is in response to a request for an advance
decision from the Accounting and Finance Officer, 47th
Flying Training Wing, Laughlin Air Force Base, Texas. The
request has been assigned Control Number DO-AF-1408 by the
Department of Defense Military Pay and Allowance Committee,

The question for our determination is whether two
divorced Air Force members are both entitled to an increased
basic allowance for quarters when one member has custody of
the couple's two children and the other member pays child
support onlv on behalf of one child. Currently only the
member paying child support receives the quarters allowance
at the increased "with dependents"” rate. The member with
custody of both children is now seeking the guarters allow-
ance at the with dependents rate on account of the child not
claimed as a dependent by the former spouse. It is our view
that only one member may receive an increased quarters
allowance on behalf of ccwrmon dependents who are all in the
custody of one parent. In accordance with existing regula-
tions the member paying child support is entitled to the
increased allowance while the member with custody receives
basic allowance for quarters at the without dependents rate.

The submission also asks whether our answer would
differ if the couple were legally separated rather than
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divorced. It would not. Matter of Doerfer, B-189973,
February 8, 1979.

Air Force member, Joanne M. Haag, requested an
increased quarters allowance upon the finalization of her
divorce from Air Force member Gerald L. Haag. Under the
divorce decree, Ms. Haag was granted custody of the couple's
two children. Mr. Haag was ordered to pay $200 in child
support on behalf of one of the two children. Ms. Haag is
not disputing Mr. Haag's entitlement to the quarters allow-
ance at the with dependents rate but is instead claiming
that she is also entitled to the increased allowance on
behalf of the child for whom she receives no support and
whom Mr. Haag does not claim as a dependent for quarters
allowance purposes.

Under the provision of 37 U.S.C. 403 a member entitled
to basic pay is also eligible for quarters allowance unless
provided with adequate Government quarters., Two rates of
the allowance are the with dependents and without depend-
ents rates. This allowance is intended to partially reim-
burse a member for the expense of providing quarters for
himself and his dependents when Government quarters are not
furnished. B-198818, April 21, 198i1.

Paragraph 30236a of the Department of Defense Military
Pay and Allowances Entitlements Manual deals with cases
involving members who were married but are subsequently
divorced and have dependents of the marriage. These provi-
sions generally provide that a member paying child support
to the member with custody of the child is entitled to the
increased quarters allowance if the support payments are
equal to or greater than the difference in that member's
with and without dependents rates of the allowance. The
member with custody of the child can only claim the
increased allowance if the other member declines to claim
the child as a dependent for quarters allowance purposes.
The eligibility of the member having custody to claim the
child for such purposes is not diminished because the member
paying support is receiving an increased allowance on
account of other dependents.

In effect, the two members have attempted to divide
their class of common dependents and each member now claims
one child to qualify for the increased allotment. However,
the term "other dependents" as used in paragraph 30236a
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refers to dependents not common to the two members. See
B-198818, April 21, 1981, and B-189973, February 8, 1979.
Moreover, in the usual situation a claim for quarters
allowance at the with dependents rate on the basis of one
child constitutes a claim for an entire class of common
dependents. B-189973, February 8, 1979.

The term dependent as used in 37 U.S.C. 403 (1976)
includes a member's spouse and child. See 37 U.S.C. 401.
A child of members married to each other is considered the
dependent of both members. Matter of McDonald, 60 Comp.
Gen. 154 (1981); 54 Comp. Gen. 665, 667 (1975); Matter of
Cruise, B-180328, October 21, 1974. However, only one of
the members may claim the child as a dependent for the pur-
pose of the increased quarters allowance since the law
permits only one payment of the allowance on account of the
same dependents. 51 Comp. Gen. 413 (1972)., Moreover, ordi=-
narily married members (not divorced or separated) with more
than one child are not allowed to divide the children in
order that each member can claim a dependent. All common
dependents are automatically included in one class. Thus,
if a member is entitled to the quarters allowance at the
with dependents rate, such entitlement exists whether that
member has one or more dependents. Matter of Cruise,
B-180328, October 21, 1974.

We find that that rule should also apply to divorced or
separated members with common dependents when the dependents
are all in the legal custody of one parent. The situation
would differ only where the class of common derendents is
divided by court order or separation agreement (each member
receiving custody of one child and no child support being
awarded) or where joint custody required two separate
households. The Haag's class of common dependents has not
been so separated. Both children reside in the same house.
Mr. Haag's parental rights pertain to both dependents. 1In
addition, Ms. Haag is under court order to place the support
payment received while the children are with their father in
a trust fund created in the names of both children. The
fact that Mr. Haag's support payments are on behalf of only
one of the children is not, by itself, enough to divide the
class of common dependents. Therefore, we find that either
Mr. Haag or Ms. Haag (but not both) is entitled to the
increased allowance on account of their children while they
are not residing in Government quarters.
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Paragraph 30236a of the Pay and Allowances Manual
authorizes the increased allowance to the member paying
child support if the amount of child support is sufficient
to qualify under the criteria set forth therein. The member
with custody receives basic allowance for quarters at the
without dependents rate. Accordingly, Ms. Haag's claim for
the difference between basic allowance for quarters at the
without dependents rate and that allowance at the with
dependents rate may not be allowed.
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