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DECISION OF THE UNITED STATES
WASBHINGTON, D.C. 20548
FILE: B-206456 DATE: March 25, 1983
MATTER OQF: James H. Woods - Relocation Expenses -
Dependents Acquired After Employee
Reports to New Duty Station
DIGEST:

One month after an employee transferred
to his new duty station in Panama, he
was awarded custody of his brother's
four children by court order. The
employee incurred travel and temporary
living expenses in moving the children
to his new duty station. Expenses for
the dependents travel to the new station
may not be paid since the children were
not members of the employee's immediate
family within the meaning of FTR para.
2-1.4d4 at the time the employee reported
to his new duty station.

This decision involves the issue of whether James H.
Woods, an employee of the General Accounting Office (GAO),
is entitled to reimbursement for the travel and temporary
living expenses of four children whose custody he was award-
ed after a permanent change of duty station. We hold that
Mr. Woods may not be reimbursed the travel and temporary
living expenses of the four children since they were not
members of his immediate family at the time he reported for
duty at his new duty station.

Mr. Woods, a GAO Evaluator, was selected to fill a
vacancy in the agency's branch office in the Republic of
Panama. He received authorization to travel with his wife
from Atlanta, Georgia, to Panama and to be reimbursed for
necessary expenses relating to the permanent change of

station. Mr. and Mrs. Woods arrived in Panama on June 20,
1980.

On July 31, 1980, a little more than 1 month after
his move to Panama, Mr. Woods was awarded custody of his
brother's four minor children by court order. Mr. Woods
then requested an amendment to nis travel order to cover
the expense of transporting the four children to Panama.
Although his travel order was not amended, the children
arrived in Panama on August 20, 1980, and joined Mr. Woods
and his wife in their temporary quarters. Mr. Woods then
submitted a voucher which included travel and temporary
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living allowances incurred by the children. After the
certifying officer refused to approve the expenses claimed
for the children, Mr. Woods appealed that determination to
the Deputy Chief, Financial Management Branch. The Deputy
- Chief denied his claim because GAO regulations do not allow
payment for expenses of newly acquired dependents.

On appeal from the adverse decision of the Deputy
Chief, Mr. Woods has raised the following arguments to sup-~
port his claim for reimbursement of the expenses in ques-
tion. First, he cites a section of the Foreign Affairs
Manual (FAM) which states that an employee who is a citizen
of the United States and is assigned to a post and acquires
a family member subsequent to the issuance of his orders,
may be authorized travel expenses for the newly acquired
family member. 6 FAM 126.8. Second, he argues that the GAO
has established a precedent by paying travel expenses for
newly acquired dependents of other staff members. He cites
one specific case in which the expense for a shipment of
household goods was paid for a newly acquired dependent of a
GAO employee. Third, he asserts that equitable considera-
tions require the payment of the travel expenses. In this
regard he states that the GAO is paying educational costs
for the children and considers them in determining the
amount of his housing allowance. Finally, Mr. Woods alleges
that the failure to reimburse him the amount in question,
$1,229.13, would be a financial hardship on himself,

We are sympathetic with Mr. Woods' plight, but the
claimed expenses may not be paid under the regulations now
in effect. The Federal Travel Regulations (FTR) define the
term "immediate family" in the following way: '

*(1) Any of the following named members
of the employee's household at the time he/she
reports for duty at the new permanent duty
station or performs authorized or approved
overseas tour renewal agreement travel or
separation travel.,” FTR para. 2-1.44(1),

FPMR 101-7 (May 1973).

Thus, although the regulation expressly includes "dependent
children who are under legal guardianship of the employee

* * *" (FTR para. 2-1.4d(1)(b)), the regulation clearly
requires that the children must be members of the employee's
household at the time the employee reports to the new
permanent duty station.
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Mr. Woods argues that the Department of State regula-
tion concerning newly acquired family members (6 Foreign
Affairs Manual 126.8) provides a legal basis for the payment
of the relocation expenses of the four children. However,
the State Department has specific authority under 22 U.S.C.
§ 1136 (1976) to prescribe regulations for the travel
expenses of officers and employees in the Foreign Service.
These regulations are not applicable to employees of the
GAO, unless Congress specifically makes them applicable.

In recent appropriations acts for GAO, Congress
has specified that GAO employees on duty in foreign
areas may receive certain benefits comparable to those the
Foreign Service enjoys under 22 U.S.C. § 1136(9) and (11),
and 22 U.S.C. § 1157(a). See GAO Order 300.1, Part IV,
Chapter 3, para. 7a (1976). However, these benefits involve
rest and recuperation travel, family visitation travel, and
travel for medical treatment, and the provision concerning
newly acquired members in 6 FAM 126.8 has not been extended
to GAO employees. Therefore, 6 FAM 126.8 does not provide a
basis for payment of expenses for Mr. Woods' children.

We believe that the General Services Administration
(GSA) should amend the Federal Travel Regulations to allow
reimbursement for travel expenses of newly acquired family
members. We have previously recommended that GSA take '
such a course of action and have again written to them con-
cerning this matter. See Edward J. Schlachter, B-206654,
December 6, 1982.

Mr. Woods' other arguments do not provide a basis for
reimbursement of the travel expenses in gquestion. First,
the fact that the agency may have mistakenly reimbursed
another employee in a similar situation, is not a basis for
reimbursement of Mr. Woods' travel expenses. Second, the
fact that Mr. Woods receives both an educational allowance
and a housing allowance for the children does not entitle
him to travel expenses because of the specific language of
the Federal Travel Requlations. Therefore, the only issue
in this case is whether there is a legal basis for the
payment of travel expenses and temporary living allowances
for dependents who were acquired after the employee changed
his permanent duty station. As stated above, no such
statutory or regulatory authority applies to Mr. Woods.
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Accordingly, Mr. Woods may not be reimbursed relocation
expenses for his four dependent children since they were not
members of his immediate family at the time he reported for

duty in Panama. .

Acting Comptroller’ General
of the United States





