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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED SB8TATES

WASKINGTON, D.C. 20548

DECISION

FILE: B-207339 DATE: Fevoruery 8, 1983

MATTER OF: Major Robert L. Robbins, USAF

DIGEST: Air Force reservist who served 355 days of
active duty and 10 periods of inactive duty
training in fiscal year 1981 is entitled to
receive pay for all service performed.
Although active duty pay is paid on a daily
basis inactive duty pay is paid for drill
sessions which may be less than a day. There-
fore, in the absence of regulations to the
contrary the total pay need not be restricted
based on the combined total.

An ‘Accounting and Finance Officer, United States
Air Force Accounting and Finance Center, has requested
a decision on the validity of a military pay order for
active duty pay for Major Robert L. Robbins, USAFR, which
would result in payment to him of more than 360 days'
basic pay for fiscal year 1981. Because the pay is a
combination of less than 360 days' basic pay for active
duty plus 10 days' compensation for inactive duty the
payment is authorized.

The Akir Force declined to pay Major Robbins for 5
days of the active duty he served during 1981, citing
5 U.5.C. § 55C05. This provicsion establishes a general
rule that individuals who perform active duty for a
calendar month or more shall be paid as if the calendar
mon%ih had 30 days. This law was interpreted to mean that
Major Robbins' combined active duty and inactive duty
training pay for 1981 could not exceed pay for 360 days.

During fiscal year 1981, Maior Robbins performed 10
periods of inactive duty treining on 5 days between two
assignments to active duty which covered the rest of the
fiscal year. From October 1, 1980, to March 27, 1981,
and again from Aoril 3 through September 30, 1981,

Major Robbins served under orders in active duty status

at the Consolidated Reserve Personnel Office in Denver,

Colcorado. As indicated, he was not paid for his last

5 days of active duty based upon an interpr=tation of

5 U.S.C. § 5505, that a member may not receive more than
360 days' pay during a fiscal year.
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Members of the Armed Forces are entitled to pay
based on their military status and grade. Once Armed
Forces members have accrued pay, it cannot be taken away
from them, except in accordance with provision of
statute. Bell v. United States, 366 U.S. 393, 401-02
(1961).

Major Robbins was entitled to pay under two differ-
ent statutory provisions. As a member of a uniformed
service on active duty, he was entitled to the basic pay
of his grade under 37 U.S5.C. § 204(a), and we have found
no provision of law or regulation requiring withholding
the pay due him for that service. For completing 10
inactive duty training periods he was entitled to compen-
sation computed at the rate of 1/30 of his monthly basic
pay for each veriod served. 37 U.S.C. § 206(a). These
entitlements 3id not overlap because Major Robbins was
never placed in both active and inactive duty status on
the same day. Department of Defense Military Pay and
Allowances Entitlements Manual, paragraph 80302;

50 Comp. Gen. 868 (1971).

Aside from the gquestion of entitlement to pay,
basic differences in the language and construction of
37 U.S.C. §§ 204(a) and 206(a) suggest that they should
be treated separately in determining reservists' pay.
For example, section 204(a) does not specify a method
of computing basic pay, it merely lists those entitled
to it. To compute basic pay, one must first refer to
5 U.5.C. § 5505 and applicable Comptroller General
decisions. See 54 Comp. Gen. 952 (1975). By contrast,
section 206(a) specifies how inactive duty will be calcu-
lated, i.e., at the rate of 1/30 of a reservist's author-
ized basic pay for each completed training period of at
least 2 hours. It is up to the Secretary concerned %o
prescribe the maximum number of periods performable for
pay in each fiscal year. 37 U.S.C. § 206(b). Conse-
quently, despite the fact that compensation is based on
monthly basic pay, the amount of compensation payable to
an individual depends on how inactive duty training
periods were authorized and performed. B-165244, Octo-
ber 2, 1969. See also B-179882, December 4, 1974, in
which we held that a member must waive only 1 day of
retirement pay in order to receive pay for two inactive
duty training periods.
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Accordingly, we find nothing in the applicable
provisions of law which would prevent payment of pay for
active duty and inactive duty for a total of more than
360 days. We have found no applicable provision of reg-
ulation which would limit inactive duty training pay in
these circumstances, although the Air Force may wish to
consider whether it is appropriate to allow members on
active duty for most of a year to perform several periods
of inactive duty training when relieved of active duty
for a few days. We note particularly that the practice
when authorized for members who are working with Reserve
programs could lead to excessive and unnecessary payments
of drill pay.

For the reasons stated the claim may be paid if

otherwise proper.
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