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MATTER OF:

DIGEST: The Office of Personnel Management has

found that certain air traffic con-
trol specialists who worked 8-hour
shifts were not afforded lunch

breaks., 1o lunch break was estab-
lished and because of staffing
shortages lunch breaks were either not
taken or employees were frequently
interrupted while eating by being
called back to duty so that no bona
fide lunch break existed. This Office
accepts OPM's findings of fact unless
clearly erroneous., Therefore, since
the employees worked a 15-minute pre-
shift briefing thevy are entitled to
overtime compensation under the Fair
Labor Standards Act, 29 U.5.C.

§§ 201 et seq., for ncurs worked 1in
excess of 40 in a week as no offset
for lunch breaks may be made.

Mr. Don E, Hansen, Chief, Fiscal Standards
Branch, Financial Systems Division, Cffice cf
Accounting, Federal Aviation Administraticn ({(Faa},
has requested our decision as to whether six FAA
Air Traffic Control Specialists mayv be rnaid overtime
compensation under the Fair Labor Standards Act
(FLSA), 29 U.S.C. 8§ 201 et sec. {(1976). ~TFor the
reasons which follow we hold that che employees mnay
be compensated for overtime work under FLSA insorar
as their claims are not barred by 31 U.S.C. § 7ia
(1976).

Mr. Hansen has forwardel
Messrs. John I, Sverceir, Georg
Johnston, Joseph G. Keller, Valla
Arthur V. TeAlfi for overtime com;
attending pre-duty briefings prior to tha beglnning

of their scheduled shifts a2t FAA's Binghamton,

lew York, facility. Thes2 claims had been investigated

aLmes

Spenceyr, Stanley G.
E. Hawe1 and
Sé

H235L1
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by the Office cof Personnel Management's (OPHM)

New York Regional Office. Under 29 U.S.C. § 204(£)
(1976), the Civil Service Commission, now OPM, is
authorized to administer FLSA with respect to
individuals employed by FAA. '

After an investigation into the employee's
claims, OPM's New York Regional Office issued
compliance orders to the FAA finding that the
pre-duty briefings were compensable work periods
under FLSA and requesting that FAA pay overtime
compensation for such work where appropriate. The
FAA now forwards a rebuttal of OPM's compliance
orders and has asked us to review the matter.

The New York Regional Office of OPM found that
during the period May 1, 1974, to July 1, 1976, FAA
policy, as expressed in FAA Facility Operations
Handbook 7230.1c, required that air traffic
controllers report for a pre-duty briefing prior to
the beginning of their scheduled shift. The FAA did
not prescribe the length of the briefings but the
briefings varied in length from 5 to 20 minutes. The
employees here did not report to or depart from the
facility at the same time, and they were permitted to
depart prior to the scheduled end of the shift if
" they were proverly relieved.

The OPM then found that an average of 15 minutes
for the pre-shift briefings was a reasonable claim
and that the time in these pre-shift briefings meets
the FLSA definition of "work" that is suffered or
permitted and which should have been compensated
under the provisions of 29 U.S.C. § 207(a)(1l).

In reaching its decision, OP!M's New York
Regional Office considered FAA's contention that time
spent on lunch breaks should have been used to offset
the compensable pre-shift work. The FAA submitted a
memorandum from the current Chief of the Binghamton
Tower stating that for the period September 1975,
through July 1976, "[ilt was standard practice that
all employees received approximately 30 minutes for
lunch break." The FAA further contended that all of
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the employees spent their lunch breaks away from the
work site in a cafeteria which was physically located
in the same building but on a different floor and
that, although the employees were on call while at
lunch in the cafeteria, they were never actually
recalled to their post of duty during a lunch break.

In response to the FAA's contentions, the
employees asserted that they did not routinely have a
lunch break because of staffing shortages during the
day shift, which meant that there were not enough
Controllers to relieve those on each position and
that the nonsupervisory Controller often acted as
Controller-in-Charge, and because the midnight shift
was staffed by only one employee.

After reviewing the facts, the New York Regional
Office of OPM found that the FAA had not adequately
supported its contention that the employees were
given and in fact took a bona fide meal period. The
compliance order states that:

"* * *Under the FLSA for a bona
fide meal period the enmployee must be
completely relieved from duty for the
purposes of eating regular meals.
Ordinarily thirty minutes or more is
long enough for a bona fide meal
period, although a shorter period may
be long enough under special condi-
tions. An employee is not completely
relieved from duty and cannot use
the time effectively for his own pur-
poses unless he is definitely told in
advance that he may leave the job and
that he will not have to commence
work until a definitely specified
hour has arrived. However, it is not
necessary that an employee be per-
mitted to leave the premises if he is
otherwise completely freed from
duties during the meal period. 1In
this case, we note that the official
policy of the FAA is that Air Traffic
Controllers work a straight eight-
hour tour of duty with no time off

-3 -
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for a duty-free meal period.

Although the employees may be re-
lieved from their work positions,
they are subject [to] callback.

When contacted by this office, the
Chief of the Binghamton Tower stated
that his policy was to discourage the
employees from eating at the work
station, that this policy was never
formally promulgated in writing, that
he took no special measures to
enforce it, that the length of the
meal period was never definitely
established but was approximately
thirty minutes on the average but was
sometimes more and sometimes less,
that the employees remained subject
to recall although this happened
infrequently, that the Facility was
short staffed during the period in
question after his arrival in
September of 1975, and that he could
not speak to the policy in effect for
the rest of the pericd (May, 1974, to
September, 1975). Since the meal
period did not have a fixed length
and since the employees remained
subject to recall, the employees were
not completely relieved from duty and
the time does not constitute a bona
fide meal period under the FLSA."
(Underscoring added.)

In challenging OPM's analysis, the FAA relies on
the statement from the Chief of the Binghamton Tower
that "[i]t was standard practice that all employees
received approximately 30 minutes for lunch break."
The Chief also stated that his policy was to dis-
courage employees from eating at the work station and
that although the employees did remain subject to
recall during the meal periods, they were actually
recalled quite infrequently. FAA also takes issue
with the principle enumerated in the above-quoted
compliance order which we have underscored. Rather,
FAA relies on our decision Raymond A. Allen, et al.,
B-188687, September 21, 1977, (modified at
Raymond A, Allen, et al., B-~188687, May 10, 1978),
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in which we held that where an agency can establish
that an employee was afforded a lunch break away from
his post, the mere fact that the employee was on call
and not permitted to leave the building or premises
will not defeat a setoff for the lunch breaks unless
the employee demonstrates that the break was substan-
tially reduced by responding to calls. The FAA
states:

"It was our agency's position
that the line of reasoning demon-
strated in this CG decision where-
by breaktime must be substantially
reduced by actually responding to
calls, was applicable in these
cases. This differs significantly
from the line of reasoning demon-
strated by OPM in their compliance
orders where they state that the
employees were not completely re-
lieved from duty since they remained
subject to recall."

The FAA notes that Raymond A, Allen, above,
involved employees claiming overtime under 5 U.S.C.
§ 5542 and not FLSA. Since, however, FAA was unaware
of any decision under FLSA addressing the concept of
offsetting compensable pre-shift cvertime work by
meal breaktime, FAA concluded that the above title S
concept was applicable here.

OPM'S COMMENTS

In view of OPM's responsibility to administer
FLSA we requested a report on the compliance order
and FAA's question on the validity of the crder from
OPM's General Counsel, We were particularly
interested in the General Counsel's views on the
validity of the compliance order's statement that
since the meal period did not have a fixed length,
and since the employees remain subject to recall, the
employees were not completely relieved from duty, and
that time does not constitute a bona fide meal period
under the FLSA.
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The General Counsel reported that the above
statement incompletely recapitulated the discussion
preceding it as it did not reflect the finding that
the employees did not routinely have a lunch break
because of staffing shortages., He states that when
the employees had no lunch break, they of course,
were not recalled, thus partially explaining the
infrequency of recalls to duty. He explained further
that:

"% * * in addition to the absence of
certainty with respect to whether there
would be a lunch break, there was no
certainty of when it could be taken,
or for how long. The perception of the
employees that the lunch time was uncer-
tain and not to be regarded as free time
was reinforced by the fact that they are
scheduled to work a straight eight-hour
tour of duty with no time off for a
duty-free meal period. This fact, along
with the lack of definiteness as to the
establishment or promulgation of the meal
period policy, suggests that neither the
agency nor the employees regarded the
lunch break as bona fide; it was not recog-
nized in the scheduling of work, nor in any
agency writing.

"* * * [Moreover] there were additional
facts which support the findings but which
are not reflected in the report. * * * the
'lunch breaks,' -on the sporadic and infre-
quent occasions that they were taken -were not
generally taken at the 'cafeteria [in reality
the airport coffee shop] located away from the
work-site.' There was rarely opportunity for
doing so. Rather, the meals, when not taken
at the work-site itself, were taken in the
‘ready room' (also called the 'hot plate' or
‘radar range' room), right near the work-site,
so that the employee could resume his duties
at a moment's notice. * * * the 'lunch
periods,' so called, were so subject to



B-205348

desultory interruption that they did
not even amount to 'rest periods’',
which FAA recognizes to be 'work time'.

"The agency 'policy' of dis-
couraging the eating of meals at the
work-site was not enforced by those
who made the policy, simply because it
was rare that there was anyone to
relieve the employee so that he could
go any appreciable distance from the
work-site,

* * * * *

"There was no suggestion cr pretense
that the 'lunch break' was 'free time,'
and the characterization of it as such,
* * * was 'very much an afterthought on
the part of FAA.' * * * as a result of a
compliance order dated July 11, 1980, the
agency paid, under identical circumstances,
overtime compensation to another employee,
[omitted], and raised no question what-
ever about free meal periods."

In view of the above recitation of the facts, it
seems clear that OPM did not reach its decision that
the lunch periods were work solely because the breaks
did not have a fixed length and because the employees
were subject to recall. Rather the cumulative
evidence that no lunch breaks in fact existed and the
employees actually worked through their "breaks"
stimulated OPM's decision.

FAA'S POSITION

The FAA does not appear to object to the finding
that the pre-duty briefings were compensable hours
of work under FLSA but rather FAA contends that the
employees did regularly take meal periods which
should offset the pre-duty work time performed by the
employees. The question therefore, is whether the
employees did in fact have bona fide lunch breaks
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which are not compensable hours of work and which
would serve to offset the work done in the pre-duty
briefings.

OPINION

We note initially that Federal agencies must
compute an employee's overtime benefits undexr both
FLSA and Title 5 of the United States Code and the
employee is to be paid according to the computation
most beneficial to the employee. 54 Comp. Gen., 371
(1974). Title 5 concepts do not govern the method
of computing entitlements under FLSA. Paul G.
Abendroth, et al., 60 Comp. Gen. 90 (1980). There-
fore, to the extent that our decision Raymond A.
Allen, prescribes rules of entitlement to overtime
compensation under Title 5, such rules are not to be
applied to questions of entitlement to overtime
compensation under FLSA.

The courts have held that under FLSA, the
essential consideration as to whether a meal period
is bona fide is whether the employees are in fact
completely relieved from work for the purpose of
eating regularly scheduled meals 1 / and whether the
mealtime is free and uninterrupted. 2 /

We have held that we will not disturb OPM's
findings of fact on FLSA claims unless clearly
erroneous and the burden of proof lies with the party
challenging the findings. Paul Spurr, 60 Comp. Gen.,
354 (1981). Considering OPM's further explanation of
the facts in this case, that the employees either
could not leave their work sites for lunch or that
they were frequently interrupted if they did leave
their work sites, we accept OPM's £f£inding that the
employees did not have bona fide lunch breaks and
were therefore performing compensable work during
their supposed lunch breaks.

1l / Blain v, General Electric Co., 371 F. Supp. 857

———

(W. D. Ky. 1971)

2 / Fox v. Summit King Mines, Ltd., 143 F. 24 926
(9th Cir. 1944)
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Since these employees did not have bona fide
meal periods which would allow an offset, we agree
with OPM that these employees are entitled to over-
time compensation under FLSA for hours worked in
excess of 40 in a week when the employees were
engaged in pre-shift briefings.

le note, however, that these claims are
partially barred by the Barring Act, 31 U.S.C. § 7la,
which precludes our Office from considering a claim
not received here within 6 years after the date such
claim first accrued. 57 Comp. Gen. 441 (1978).
Mr. Svercek's claim was first received in this Office
on October 1, 1981, the claims of Messrs. Spencer,
Keller, Hamel and DeAlfi were received on August 27,
1981, and Mr. Johnston's claim was received on
October 21, 1980. Accordingly, payments may be made
to the above claimants as to the portions of their
claims not barred by 31 U.S.C. § 7la.

Comptroller General
of the United States





