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MATTER OF: RS maintenance and repairs of occupied butlding

DIGEFT: Since Treasury Department lacks specific statutory
authorization or a delegation of authority from .
GSA, ‘freasury Department may not itself procure
building services by entering into a service con-
tract with an independent third party contractor.
Any bullding services Treasury Department desires
would have to be provided or otherwise arranged
by GSA which has the statutory authority and
responsibility to make repalrs, ecc., to public
buildings,

The Acsistant Secretary (Administration) of the Department of
the Treasury has requested our opinion regarding the legallty of a
Federal agency expending its appropriated funds for maintenance,
repairs, or services to bulldings assigned to it by the General
Services Administration (GSA).

Specifically, the Assistant Sceretary poses two questions:

1. Whether a Federal agency, absent a delegation
of authority from GSA, may cnter into contracts with
third parties for maintenance, repairs, or services
to buildiugs in instances where GSA is unwilling or
unable to provide services adecquate to protect the
health and safety of the apgency's employees, and

2, 1f so, whether Treasury Department nmay with-
hold from its standard level user charge payments to
GSA for amount which Trcasury Department * .. paid to
a third party contractor for services rendered.

For reasons stated below, we hold that GSA has the exclusive
statutory authority to provide or otherwise to arrange for maintenance,
repairs, und necessary services required to house occupant apgencies,
Therefore, the issue of whether Trzasury Department can make deduc-
tions froh the standard level user charge it pays to GSA ls moot.

Also, compare 57 Comp, Gen. 130 (1977).
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Under Reorganization Plan No, 18, effertive July 1, 1%50,
15 Fed, Reg. 3177, 64 Stat, 1270, (40 U.S.C., § 490 note), any
authority of other Government #gencies to lease and asaign
space in federally-occupied buildings outside the District of
Columbia was transferred to the Administrator of General
Services., Section 1 of Reorganization Plan No. 18 provided
for transfer to CSA of leasinpg authority in pertinent part
as follows:

"Transfer of space assiygnments and leasing
functions-~All functions with respect to acquiring
space in buildings by lease, and all furnctions with
respect to assigning and reassigning space in kbuild-
ings for use by agerciss (4ncluding both space in
buildings acquired by leuse and space in Covernment-
owned buildings), are hereby transferred fron the
respuctive agencies in which such functions are now

vested to the Administrator of General Services
k Kk &Y

To further effectuate this transfor of functions and authorities
to GSA, Section 2 of Reorganization Plan No. 18 placed the responsi-
bility of providing building maintenance in GSA. 1t provided in
pertinent part as follows:

"All functions with respect to the operation
maintenance, and custody of office bhuildings owned
by the Government and of any of office buildings or
parts thercof acquired by lease * * * are herchy
transfecred {rom the rvespective agencies in which

now vested tr the Ainministrator of General Scrvic s
k &k kW

In response to Reorganization Plan No, 18, Congress enactod the
Federal Property and Administrative Services Act of 1949, as amended,
(Property Act), ch., 288, approved June 30, 1949, 63 Stat. 377, 4V
v,8.C. §§ 47! et seq. (i976). The 1950 amendment to the Property
Act, now located at 40 U,8,C, § 490, vas intended by Congress to
provide continuing statutory authority to do essentially what the
Reorganizativn Plan had contemplated. See S. Rep. 81-2140, 8lst
Cong., 2d Sess. (1950). The Property Act provided that GSA shall
perform centralized property management functions for agencies of
the Federal Governnent, It charged GSA with the maintenance,
operatiov, and protection of Federal facilities under its jurisdic-
tion. See generally 40 U.5.C. § 490 (1976). Sece alsu the Public
Buildings Act of 1959, as amended, 40 U.S8.C. §§ 601 ct seq. (1976).
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It was the intent of Congress to siuplify the management
and utilization of Government properties, to eliminate competition
among various Federal agencies, to redece waste and duplicative
actions, and to realize savings through merger of common sorvices,
See H. R, Rep. No., 670, 8lst Cong., lst Sess, pp. 4,7 (1949) and
S. Rep. No., 1625, 8lst Cong., 2d Sess. 7 (1950), Therefore, in
view of the intent of Congress to mandate GSA to perform centralizeld
leasing and management functions on buildings assigned by GSA to
an occupant. agency, we are unable to accept the proposition
advanced by the Treasury Department that it has implied inherent
procurement authority, independent from GSA, to enter into service
contracts with a third party {n instances where Treasury feels
the service normally provided by GSA is inadequate,

Although Treasury Department acknowledges that it was the intent
of Congress to centralize in GSA the authority and responsibility
for providing focilities and incidental services to occupant agencies,
it contends that Executive Order No. 12196, 45 Fud. Reg., 12769 (1980}
has created an "inherent authority” in thie head ~f the occupant
agency to enter into service contracts with an independent contractor
to maintain and repair jte building in order to protect tha health
and safety of the agency's employces, We accept the Treasury Deparvt-
ment 's contention to the exvent that the Lxecutive Order has ploced
a du.y on the head of cach occupant agency to furnish to cmployees
an environment that is frae frea recognized hazards that are likely
to cause serious hodily harm >r decath to its employees. llowever,
we cannot agree with the proposition that the Executwve Order vests
any authority In the head of the occupait ageney to contract for
independent building services,

Executive Ordes 12197 oentitled "Oncupntional Safety and Health
Progrums for Federal fmple,ces,” provides in pertinent part as follews:

"The head of each agency shall:

"(a) Furnish to employees places and
conditions of employment that are free from
recognized hazards that are causing or cre
likely to cause death or serious physisal
harm."  (§ 1-+201(a) (1980))

It further states thact the head of cach agency shall:
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"(e) Assure prompt abatement of uns.fe or -
unhealthy working conditiona. * * * When a
hazard cannot be abated without assistance
of the Gereral Services Administration or
other Federal lessor agency, an agency shall
act with the lessor agency to sccure ahate- S
ment." Id. § 1-201(ec),

In our view, this Executive Order places a duty on the head of
the occupant agency to consult and to coordinate occupational safety —
and health programs with GSA in accerdance with section 19 of the
Occupationai Safety and Health Act of 1970, ay amended, 29 U,S.C, §
668 (1976). 1t provides an orderly scheme for on occupant agency
to notity GSA of deficiencies in building services rormally provided
by GSA. Secction 1:602(b) of the Executive Qrder clearly mandates
the Administrator of GSA to

"assure prompt attention to reports fron agencies
of unsafe or unhealth conditions of facilities subject
to the authority of the General Services Administration;
vwhere abatement cannot be promptly cffected, |the Adminis-
trator of General Services shall] submit to the agency
head a timetnble for actfon to correct the conditions;
and give priority in the allocation of resources avaflable
to the Mdministrator for prompt abatement of conditions.”

Our reading of this Fxecutive Order {s that 1t explicitly continues
GSA'r responsibility to provide or otherwise to arranpe for bullding
services in bulldinge 1t nesigns to other Federal Government acencies,
Nuwhere does the Executive Order give authority to the occupant age ey
to maintain or repair these bulidings,

Further, the Treasury Department does not nave speceific statutory

authorfty which would authorize it to contract independently for bullding .
services. Sce B-162021, July 6, 1977. lor docn the Treasury Department !ﬁ

have an appropriate delegation of authority from GSA to contract for
csuch cervices. Thercfore, any building scivices the Treasury Departnent
desires would have to be provided or otherwise arranged by GSA.

In view of the answer to your first quostion that Treasury may
not encer into contracts for building mervice ani repeirs, we need
not answer your second question concerning Treatury's withholding
from its SWLUC payments to GSA those amounts it pays to contractors
for these services. TFor a general discussion of SLUC payments, -
compare 57 Comg., Gen, 130 (1979). .
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