
THE COMPTRCLLUR GENERAL
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FII3: B-206699 * DATE: September 20, 1982

MATTER OF: Lieutenant General Ernest
Graves .re, USA (Ret,)

DIGEST: Subsection 5532(c) of title 5, United
States Code, requires that combined
military retired pay plus Federal civilian
salary not exceed the rate of basic pay
for Level V of the Executive Schedule for
any "pay period." The term. "pay period"
means the biweekly pay period fixed under
title .5 for civilian employees, whether
employed full time or intermittently,
Hence, the military retired pay of a
retired Army officer employed intermit-
tently as a civilian consultant is subject
to reduction each biweekly pay period in
which the amount of his combined retired
pay and civilian salary exceeds the
biweekly rate of pay prescribed for
Level V of the Executive Schedule.

This action is in response to a request for a
decision from Lieutenant Colonel F. N.
Christophersen, FC, a disbursing officer of the
United States Army Finance and Accounting Center,
concerning the proper computation of the military
retired pay of lieutenant General Ernest
Graves, Jr., USA (Retired). The request was for-
warded here by the Office of the Comptroller of the
Army after being assigned control number DO-A-1385 by
the Department of Defense Military Pay and Allowance
Committee.

The question presented is whether the reduction
of military retired pay required under the dual
compensation restriction imposed by 5 U.SvC.
S 5532(c) (Supp. III 1979) shoulnd be computed on a
daily, a biweekly, or a monthly basis in the case of
retired military personnel who are employed Intermit-
tently in a civilian capacity as consultants by
executive agencies. We conclude that the reduction
is properly for computation on a biweekly basis.



imp

9~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

B-206699

General Graves was retired as an officer of the
Regular Army on August i, 1981, He has since been
employed in a civilian capacity by the Defense
Security Assistance Agency as a consultant, with
salary accruing on a daily basis for those days when
he is called upon to serve,

The disbursing officer notes that because
General Graves is a retired Regular offiter, the
provisions of 5 U.S.C. § 5532 required a reduction of
his retired pay based on his intermittent employment
in 2 separate computational steps, following the
expiration of the initial 30-day exemption period
prescribed by 5 U.S.C. § 5532(d)(2), The first step
involves a reduction of his military retired pay on a
daily basis for each day of his intermittent civilian
employment under the formula prescribed by 5 U.S.C.
§5 5532(a) and (b), which applies only to retired
Regular officers of the uniformed services, The
second step involves a further reduction under the
general requirement imposed by 5 U.S.C. § 5532(c)
that combined military retired pay plus Federal
civilian salary not exceed the rate of basic pay for
Level V of the ExecuLive Schedule for any "pay
period. N

The disbursing officer indicates that doubt has
arisen concerning the proper application of the term
"pay period" as used in 5 U.S.C. S 5532(c) in the
computation of General Graves' net military retired
pay entitlements. Uncertainty exists because his
civilian salary accrues only on the days he is
actually employed, and the first-step computation
under the formula Qf 5 U*S.C. S5 5532(a) and (b)
involves a reduction of his retired pay on a daily
basis; but he is paid civilian salary on a biweekly
basis and military retired pay on a monthly basis.
The disbursing officer notes that the net amount of
his retired pay entitlements may vary somewhat
depending upon whether a daily, biweekly, or monthly
"pay period" is used in the computation of the
retired pay reduction under 5 U.S.C. S 5532(c), and F
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sampla computations are presented to illustrate
this, The disbursing officer therefore asks whether
the "pay period" to be used for the reduction
referred to in 5 U*S*C9 S 5532(c) for intermittent
employees is each day worked, the normal biweekly pay
period for civilian emp.oyees, or the normal monthly
pay cycle for retired military personnel. The
correctness of the applicable sample computation
presented is also questioned.

The provin'ons of 5 U.SC, SS 5532(a) and (b),
prescribing a formula for the Leductio:2 of the
military retired pay of retired Regular officers
employed in a civilian capacity with the Government
are derived from section 201 oC the Dual Compensation
Act, Public Law 88-448, approved August 19, 1964,
78 Stat. 484, Those provisions expressly require a
daily reduction of the military retired pay of a
retired Regular officer holding intermittent Federal
civilian employment only on "the days for which he
actually" earns civilian salary. Thus, 5 U.S.C.
SS 5532(a) and (b) require a reduction on a daily
basis of the retired pay of an officer intermittently
employed, in the amount computed under the prescribed
formula or the amount of daily civilian salary,
whichever is less. See 47 Comp. Gen. 185 (1967); and
50 Comp. Gen. 604, 606 (1971).

The provisions of 5 U.S.C. S 5532(c), on the
other hnnd, ale derived from subsection 308(a) of the
Civil Service Reform Act of 1978, Public Law 95-454,
approved October 13, 1978, 92 Stat. 1149, Those
provisions were designed to change the pay limitation
so that retired military personnel, either Regular or
Reserve, who were appointed to civilian positions in
the Federal service would be subject to an absolute
maximum rate of combined civilian salary and military
retired pay equal to the rate payable for Level V of
the Executive Schedule. See H.R. Rep. No. 95-1403,
95th Cong., 2d Sess. 25 (1978). Under 5 U.s.C.
S 'i532(c) a reduction of military retired pay is
required for each "pay period" in which the amount of
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a retired service member's combined civilian salary
and military retired pay exceeds that maximum. rate,
and the statutory language makes no distinction
between a retired member holding full-time civilian
employment and one employed intermittently. See,
generally, Matter of McFarlane, B-204119, January 27,
1982, 61 Comp. Gene _,

Although the provisions of statutory low
governing the payment of military active duty and
retired pay contained in titles 10 and 37 of the
United States Code generally call for entitlements to
be computed on a monthly basis, the term "monthly pay
period" is not used. See, e.g., 10 U.S.C. SS 1401,
39911 37 U.S.C. S 1004. Further, the provisions of
title 5 of the United Staktes Code relating to the pay
of civilian employees contain no reference to a
'daily pay period" for persons employed intermit-
tently as consultants on a per diem basis,

However, a "biweekly pay period" is established
under title 5 of the United States Code for employees
of executive agencies, regardless or whether their
employment is full time or intermittent. See
5 U.S.C.S 5504. And we have consequently held that a
person employed intermittently by an agency as a con-
sultant, as well as a full-time employee, may not
receive compensation within any "biweekly pay period"
in excess of the biweekly rate of the basic pay of
Level 5 of the Executive Schedule, under the pay
limitation imposed by 5 U.S.C. 5 5308. See Matter of
Bass, 58 Comp. Gen. 90 (1978).

Our view is that the provisions of 5 U.S.C.
5 5532(c) here in question were designed for appli-
cation in a manner consistent with the other
provisions of title 5 of the United States Code,
described above, which relate to the pay limitations
and "pay periods" of civilian employees. We
therefore conclude that the term "pay period" used in
5 U.S.C. 5532(c), as it applies to a retired
service member employed in a civilian capacity by an
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executive agency, means the biweekly pay period fixed
under 5 U.S.C. 5 5504 for all of the agency's
employees. We conclude further that any retired
member so employed, whether on a full-time or an
intermittent basis, is subject to a reduction of
military retired pay under 5 U.S.C. 5 5532(c) each
biweekly agency pay period in which the amount of his
combined military retired pay and civilian salary is
in excess of t!he biweekly rate of basic pay
prescribed for Level V of the Executive Schedule.

In the case of General Graves, therefore, a
reduction of military retired pay on a daily basis is
required under the formula prescribed by 5 U.S.C.
SS 5532(a) and (b) for each day he earns salary as a
consultant through intermittent employment with the
Defense Security Assistance Agency, since he is a
retired officer of the Regular Army. His mrlitaiy
retired pay may then be subject to a further
reduction under 5 U.S.C. S 5532(c) if the amount of
his remaining retired pay when combined with his
civilian salary for any biweekly agency pay period
exceeds the rate of basic nay prescribed for Level V
of the Executive Schedule. The compztation under
5 U.SOC. 5 5532(c) presented by the disbursing
officer covering a sample biweekly pay period appears
to be correct, i.e., the amount of the reiuction is
determined by (1) combining the biweekly civilian
salary with biweekly military retired pay (as reduced
under 5 U.S.C. S5 5532(a) and (b), and (2) subtract-
ing from that sum the biweekly rate of Level V
Executive Schedule basic pay.

C

The question presented is answered accordingly.

/YCLL.s, Ic' (,/d : *.s
/ Comptroller General

of the United States
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