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DIGEST: 1 Employee was denied relocation expenses
incident to transfer from San Diego,
California, to Cheyenne, Wyoming, on
the basis of agency anticipation ot
many local qualified applicants and
shortage of funds at the Cheyenne
facility. Although vacancy announce-
ment was not explicitly placed under
agency's merit promotion program,
applicable Office of Personnel Manage-
ment and agency regulations required
that it should have been so included.
Absent agency regulation or provision
in vacancy announcement to the contrary,
merit promotion transfers are considered
to be in the Government's interest, and
relocation enpenses are payable under
5 U.S.C. SS 5724 and 5724a. Budget
constraints do not justify denial of
reimbursemen: of relocation expenses
when transfe;: is in interest of
Government. Employee is entitled
to relocation expenses.

2. Employee claims relocation expenses
incident to transfeL from California
to Wyoming pursuant to selection under
vacancy announcement for position with
higher promotion potential. lie was
notified, after selection, but prior
to transfer, that relocation expenses
would not be paid. Where agency regula-
tions require such assignments to be
made under merit promotion program, we
find his transfer was in Government's
interest and he is entitled to reloca-
tion expenses notwithstanding his
earlier acceptance of no reimbursement
by agency.
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Mr. Conrad R. Hoffman, Assistant Deputy Adminis-
trator for Budget and Finance, Veterans Administration
(VA), requests an advance decision regarding whether
Mr. Bruce E. Stewart is entitled to reimbursement of
relocation expenses incident to his transfer front
California to Wyoming. For the reasons stated herein,
we hold that Mr. Stewart is entitled to be reimbursed
for his relocation expetses.

fr. Stewart, an employee of the VA Regional Office,
San Diego, California, applied for the position of Super-
visory Veterans Claims Examiner, GS-996-11 (Chief, Claims
Unit), with the VA Center in Cheyenne, Wyoming. The posi-
tion vacancy was announced throughout the Western Region
of VA by a vacancy announcement dated February 3, 1978,
which contained the notation:

'NOTE: This is a target position GS-12,
The individual selected will be eligible for
promotion after one year without further
competition, Promotion to the target position
(GS-12) will depend on the progress and perfor-
mance of the selected individual."

Mr. Stewart was competitively selected for the posi-
tion, and on March 6, 1978, he signed an Intra-Agency
Tranesfer Request, which had been prepared by the receiving
station and which clearly showed that travel and transporta-
tion at Government expense were not authorized. This was
a ltteral transfer for Mr. Stewart with a potential for
a noncompetitive promotion of one grade at a later date
as indicated by the above quotation from the vacancy
announcement. Mr. Stewart reported to the new duty station
on March 23, 1978. No travel orders were issued to him.

The vacancy announcement to which Mr. Stewart responded
was not expressly stated to be under the VA's merit promo-
tion program. However, the then controlling provisions of
the Federal Personnel Manual, Chapter 335, Promotion and
Internal Placement (December 31, 1973), specifically
Subchapter 2, Merit Promotion Requirements, requirement
l(a)(l), required such vacancies to be placed under the
merit promotion program. Moreover, VA Personnel Manual
MP-5, Part I, Chapter 335, Promotion and Internal Placement,
provided in section A, paragraph 3c, as follows:
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NC, Promotion, A j-romotion or assign-
ment to a position with known promotion
potential must be gade under the procedures
contained in section D (Merit Promotion
Program] of this chapter."

We specifically requested information from the VA
about what exception to their merit promotion program,
if any, applied to this vacancy announcement. When
requesting that information, we advised the VA that if
Mr. Stewart's reassignment was not covered by a specific
exception to the merit promotion program, we would pro-
ceed on the assumption that it was part of the VA merit
promotion programs In its response, the VA provided no
information to show that Mr. Stewart's selection to the
position in question was not under merit promotion.
The VA did point out that their regulations at that
time did not provide for automatic payment of relocation
expenses in the case of a merit promotion. On the basis
of the record before us, we w/ill treat Mr. Stewart's
reassignment as if it had been under the VA's inerit
promotion program.

The VA states that the employee did not seek
reimbursement for any cost associated with the reloca-
tion until he filed claims totaling $7,814.43 on
October 8, 1980. The authorizing official at the VA
Center in Cheyenne stated that it was not the Agency's
intent to reimburse relocation expenses because of the
feeling that there would be many local qualified appli-
cants,_1/ and because the facility lacked the necessary
funds. It is the agency's position that the transfer
could justifiably be considered primarily for the bene-
fit of the employee, and that the employee evidenced
his acceptance of the arrangement by signing the
Intra-Agency Transfer Request referred to above, which
showed that no relocation expenses would be paid. The
VA is also concerned o'ier the 'ossibility of budgetary
trouble if it ia fOLCdil to pay relocation expense claims
to employees who, at tne Lime they were offered new

/ We note, however, that the area of consideration
was not limited to the locality of the position and
that none of the six highest ranked candidates was from
the Cheyenne area.

-t3-



B-201860

positions, accepted the condition of no reimbursement
of relocation expenses.

Under paragraph 2-1.3 of the Federal Trpvel
Regulations, FPMR 101-7 (Mtiy 1973)(FFT), reimburnement
of tra'el and relocation expenses upon an employee s
change of station under 5 U.S.C, SS 5724 and 5724a
(1976), is conditioned upon a determine cii by the
head of Lhe agency concerned or his designee that the
transfer is in the interest of the Government and is
not primarily for the convenience or benefit of the
employee, or at his request. See Michael .J. DeAngelis,
B-192105, May 16, 1979; Paul J. Walski, B-190487,
February 23, 1979, The VA's Personnel Manual, MP-I,
Part II, Chapter 2, Employee Travel Management, )aragraph
]3c(2), provides as follows:

CJ Determination of Whether Travel
May be at Government Expense

* * * * *

"(2) To authorize payment of
traveling expenees, appli-
cable allowances, and the
transportation costs of
household goods, there must
be a positive administra-
tive deterndnation by the
station requesting the
transfer that the move is
made for the benefit of
the Government."

Neither the regulations nor the statute, however,
furnish any guidance as to the factors to be considered
in making the determination of whether a transfer is for
the benefit of the Government. In Dante P. Fontanella,
B-184251, July 30, 1975, we stated that:

"Generally,, hcwever, if an employee has
taken the initiative in obtaining a transfer to
a position in another location, an agency usually
considers such transfer as being made for the
convenience of the employee or &L -t jq request,
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whereas, if the agency recruits or requests
an emrloyee to transfer to a different loca-
tion it will regard such transfer as being
in the Jntekest of the Government. Of course,
if an agency orders the transfer and the
employee has no discretion in the matter,
the employee is entitled co reinbursement
of moving expenses."

See Rosemary Lacey, B-185077, May 27, 1976, where the
same guidance in set forth.

We have allowed relocation expenses on merit
promotion transfers where an agency's own regulations
provided that such transfers are in the Government's
interest. Our holding in Stephen P. Szarka, B-188018,
Nove!uer 30, 1977, involved an Air Force employee who
was selected for a position in California that had been
advertised by an agerny-wide vacancy announcement under
the merit promotion program. When the selection was;
made, the employee was informed that he would have to
pay his own expenses of transferring from Florida.
We overruled the agency's determination that the transfer
was for the employee's benefit because the Air Force, by
regulation, had determined that transfers under the merit
promotion program were in the interest of the Government.

We further addressed the matter of merit promotion
transfers ire Eugene R. Platt, 59 Comp. Gen. 699 (1980i,
and Recon'ideration of Platt, B-.198761, December 23, 1981,
61 Comp. Gen. (1981). In the first Platt decision
we btated:

"It is evident that the wide dissemination
of vacancy announcements is a means of attracting
qualified eligibles for vacant positions. The
primary purpo3e of the merit promotion program is
'to ensure systematic means for selection for
promotion according to merit.' 5 C.FR. S 335.103
(1979). Through open competition eligible persons
are given thu opportunity to compete for vacancies,
and agencies are able to reach a wider pool of
applicants, and refer the best qualified candidates
to a selecting official. The fact that employees
have to apply for such vacancies, or that the
promotion may be, and urually is, also in the
employee's best interest, does not change the
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fundamental truth that the purpose and !ntent
of merit promotion in to nerve the Government's
interest by obtaining the best qualified persons
fcr vacant positions."

One of the VA's reasons for denying reimbursement
in this particular care was the lack of funds.
However, in our decision David C. Goodyear, 56 Comp.
Gen, 709 (1977), we held that budget constraints cannot
form the basis for denying an employee relocation expenses
if his transfer has been found to be in the Government's
interest. Further, as set forth above in Fontanella, if
the agency recruits or requests an employee to transfer
to a different location we will normally regard such
transfer as being in the interest of the Government.
While we noted in Reconsideration of Platt, above, that
an agency is not precluded froan limiting relocation
benefits in merit promotion transfers by regulation, our
view, as stated in Platt, and Reconsideration of Platt,
is that, absent an agency regulation to the contrary,
when an agency issues an announcement of an opening under
its merit promotion program the action is a recruitment
action within the scope of Fontanella, and employees who
relocate pursuant thereto are considered to be transferred
in the interest of the Government.

We are not aware of any VA regulations governing
merit promotions that contain any limitations on
reimbursement of relocation expenses of employees selected
under the VA merit promotion program, nor are we aware of
any VA policy that would require it to treat merit promotion
transfers as having been accomplished for the convenience
of the employee. As indicated above, since we are treating
Mr. Stewart's transfer as if it had been made pursuant to
the VA's merit promotion program, we conclude that his
transfer was in the interest of the Governmont.

We have also been asked by the VA to specifically
consider the legality of making payments to an employee
who accepts a transfer at no cost to the Government aui
shown by the employee's signature on the transfer request
which shows that relocation expenses are not to be paid.
We do not believe that'an employee is necessarily barred
from reimbursement under those circumstances. The
reimbursement of an employee for relocation expense-
incurred incident to a transfer in the interest of the
Government is a right pursuant to law and regulations.
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Thus, the fact that an employee may evidence his acquies-
cence in the agency's determination that he forgo
reimbursement of transfer expenses does not preclcde
reimbursement if the transfer is found to be in thie
interest of the Governfneuit, Thus, An Reconsileration
of Platt, where the Commission on Civil Right& made the
same argument, we held that, even though Platt held accepted
the job offer with knowledge of the Commission'b decision
not to pay expenses, he wao not barred from claiming reloca-
tion expenses to which he was legally entitled. By the
same token, Mr. Stewart Is not barred from claiming reloca-
tion expenses and, since we hava found he was transferred
in the interest of the Government, he may be paid his
expenses. See James F. Hansard, B-201732, June 30, 1981,
and Rose Inouye, B-194196, November 14, 1979.

Accordingly, Mr. Stewart is entitled to reimbursement
of the relocation expenses authorized under 5 U.s.c. SS
5724 and 5724a.

Acting Comptroll G neral
of the United States
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