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RECGISION

WABHINGTON, D,C, BOB848

FILE: A-205584 DATE;: August 2, 1982

MATTER OF: Judi A. Williams - Real FEstate Broker'a
Commission ~ Document Preparfation Fee

DIGEST: 1. Transferred empluyee of the Department
- of the Air Force seeks reimhursement

of tha 7 percenf. real estate broker's
conmission she paid in connscticn with
the sale of her residence at her old
duty station in Vacaville, California,
Based upon para, C14002(1)(a), Volume 2,
JTR, the Air Fcrce determined that 6
percent was the prevalling cammission
rate customarily charged in Vacavilla
and reimbursed the employee at that
rate, The FTR requires that the applic-
able conmission rate is the rate :
generxally charged Dy real aestate brokers
in the area, not the rate ¢harged by the
particular broker used by the employee.
If employee, to expedite sale, pays camn-
mission rate greater than that usually
charged, she cannot be reimbursed for
the extra commission. Her claim is
deniled,

2. I,can document preparation fee required to
ke pald by transferred employee In selling
rasidence at old duty station may be reim-
bursed where FHA guaranteed loan is in-
volved and IFHA regulations prxochibt buyer
from payinyg such fee. Payuent of fee by
employee~seller is considered to be custom-
ary in Vacaville, California, the locality
of the old residence.

The issues presented in this case are whether a trans-
ferred employee is entitled to reimbursement of the 7 per-
cent real estate broker's conmission instead of a 6 percent
canmission reimbursed by the agency, and a lcan document
preparation fee she paid in selling her residence at her old
duty station. For the reasons hereafter wtated, she is not
entitled to reimbursement of the broker's commissimn of 7 per-
cent and is entitled to relmbursement of the loan document
preparation fee.
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At the request of the Per Diem. Travel and Transporta-
tion Allowance Qammittee, Department of Defense, we are
providing an advapce decision on the c¢laim.of Ms, Judi A,
Williams, a civilian employee of the Dapartment of the Air
Force, for reimbursement of the real ectate broker's com-
mission she paid in connection with a permanent change of
duty station, The request for advance devision was made
under authority of 31 U,S8.C, § 74 (1976} and was approved
by the Committee as required by Department ¢f Deranse
Directive 8154.20, July 28, 1978, Ms. ¥Williams' claim was
assigﬁed PDTATAC Control No, 81-34, -

- M8, wid 11iamq was officially transferred frem Travis
Air Force Base, California, to Wright-Patterson Air Force
Base, Ohio, effective January 17, 1980, 1In connectilon
with this transfer Ms, Williams sold her old residence in
Vacaville, California, on May 12, 1981, Two expense items
from this sale are placed in issue here, namely, the real
estate broker's canmission and the loan document preparatiocn
fee,

REAL ESTATE BROKER'S COMMISSION

First, Ms, Wiliiama seeks reimbursement of the full
7 percent real estate broker's camumission she paid in selling
her Vacaville residence, Tho Staff Judge Advocate at Travis
AFB, citinog controlling entitlenient authorities set out at
paragraph (14002(1)(a) of Volume 2, Joint Travel Regulations
(JTR), determined that the prevailing real estate brckers'
camnisaion for Solano County (including Vacaville) was 6 per-
cent, and as such her entitlement was limited to $5,700.15.
Mr. Williams claims she is entitled to the additicnal 1 per-
cent canmission she paid.

The statutory aulhority for reimbursing real estate
exrenses is found in 5 U.8.C. § 5724a(a)(4) (1976), which
provides for reimbursement of exwnenses of the sale of the
residence of an employee at the old station, but limits
reimoursement for brckeruge fees to the amount custemarily
charged in the locality where the reeidence is lceated.

This provision has been implemented by the Federal Travel
Regulations FPMR 101-7 (May 1973) (FTR), in paragraph 2-6.2a
which nrovides:
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"Broker's Fees or Real Estate Cammission.
A broker's fee or real estate caommission paid
by the employee for services in sellinpg his

- residence is reimbursable buf not in excess

of rates generally charged for such services
by-the broker or by brokeras in the locality
of the duty station. No such fee or caommis-
eion is reimbursable in connection with the
purchase of a home at the new duty statjon.”

A similar provision applicable to civilian employecs of
the Department of Defense by paragraph C14002(1)(a) of

In additlon, paragraph C14004(3)(b) of Volume 2, JTR,
provides that agencies may obtain technical assistance in
determining the reasonableness of an expense incurred in a
real estate transaction, including a broker's fee, fram the
local insuring office of the Department nf Houeing and Urban
Davelopment. (HUD) serving the area in which the expense oc-
curred., In provessing the claim under these regulation3,
the Air PForce determined that 6 percent was the prevailing
‘real estate brokers' cammission rate, in Solano County, in-
cluding Vacaville, and that a 6 percent commission was the
proper rate for reimbursement. Calvin T, Westmoreland,
B-196517, February 19, 1980; Donald J. Jolovich, B-190902,
February 14, 1978.

Ms., Williams contends that the rates for repl estate
sales commissions in the area of Vacaville fluctaite between
3 and 10 percent due to prevailing econanic conditions and
the marketability of a particular property. 1In support of
her contention Ms. Williams obtained documentation and
guidance fram her own broker, two other escrow companies
in vacaville, and the Jalifornia State Board of Realtors.
This information, cambined with attendant difficulties in
obtaining a final purchaser, is offered in support os
Ms. Williams' contention that the 7 percent broker's com-
mission "falls within the realm of normalcy presciribed by
the Joint T.avel Regulation and was a necessary expense
for selling my hone."”
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We do not agree, and must depy this portion of
Ms, Williams claim. By showing that real estate cammis-
sions paid in the area ranged from 3 to 10 percent, and
without showing that any rate other than 6 percent was
damipant, Ms., Williams has not rebutted the presumption
established under the JTR that 6 percent was the prae-
valling brokers' cammissicn rate in the Vacaville locality,

We have consistently held that the regulations require
that the applicable conumission rate is the rate generally
charged by all of. the real estate brokers in the area, not
the rate charged by the particular broker used by the em-
ployee to sell his residence, George C. Symons, B-188527,
January 26, 1978; Robert W, Freundt, B-181129, August 19,
1974, Thus, it is clear that the comunission rate reimburs-
able under these provisions, "the rates yenerally charged",
is an area average rate which is not rendered invalid by the
fact that some brokers charge a higher or a lower cammissgsion
rate, Doss H. White, Jr, B-197908, April 21, 1980, Further,
these provisions do not allow reimbursement for saley com-
missione above the general area rate, even where the higher
canmission rate was needed to expedite the sale. Calvin T,
westmoreland, supra. )

LOAN DOCUMENT PREPARATION FEE

Ms., Williams also seeks reimbursement of the loan document
preparation fee of $60 which she paid in selling her residence.
The Staff Judge Advocate at Travis AFR determined that the fee
is not a normal closing cost for a seller in the Vacaville
locality and thus was not reimbursable under paragraph C14002
of Volume 2, JTR.

Under 5 U.5.C. § 5724(a)(4)(1976), paragraph 2-6.2c
of the FTR and paragraph Cl400Z(1l)(c)(3) of the JTR, the
seller may pay and be reimbursed for certain expenses
usually,K paid by the purchaser, provided that such expenses
are customarily paid by the seller in that locality and
then only to the extent they do not exceed the amount
custamarily paid in the locality.

Ms. Williams contends that the document was a benofi-
clary statement prepared in her behalf and necessary to
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canplete the loan, She points out that escrow instructions
provided by the buyers' mortgage company precluded payment
of the fee by the buyer., In this regard we independently
contacted the Security Mortgage Group, of San Rafael,
California, for an explapation of the entry on the escrow
instructiois to the First American Title Company dated May 8,
1981;: ‘"Document Preparation Fee (Cannot be paid by Buyer)",
e were advised that Federal Hnusing Administration regula-
tions prahibit the buyer from paying the document prepara-
tion fee and therefore the seller must pay the fee. 1In
theiy opinion, since the loan here was guaranteed by the
FHA and payment therecf by the buyer is prohibited, the
payment made by the seller is custamary.

In our decision James C., Steckbeck, NB-196263,
February 13, 1980, we stated that, in detdrmining whether
the seller or purchaser customarily pays éhe particular real
eatate expense in question, employing offices should obtain
technical advice fram the lncal or area HUD offlce. The re-
cord does not disclose that Air Force officials contacted
the local insuring offige of HUD concerning this interprets-
tion of the loan document prepartticn fee. We therefore
informally requested HUD's opinion in the matter., We have
been advised that the practice of the seller paying the
loan documentation fee is custoumary in the circumstances
of Ms, Williams' case. Inasmuch as the loan to Ms. Williams
was guaranteed by the FHA and FHA regulations prohibit the
buyer from paying the loan document preparation fee, the
payment made by the seller would be custamary in the Vacaville
area, William I. Massengale, B-1£5863, August 25, 1976,

Accordingly, the claim by Ms. Williams for additional
reimbursement of the real estate broker's caumission at the
rate of 7 percent, instead of the 6 percent commission pre-
viously reimbursed by the Alr Fovce, ‘nay not be certified
for payment. Howerer, the loan document preparation fee in
the amount of $60 may be certified for payment.
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