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MATTE R OF: SIdney C. Smith - Real estate expenses

DIGEST; A transferred employee who purchased
a residence at his new offficial station
claims reimbursement for real estate
broker's fee, loan transfer fee, and
cost of obtaining "certificate of taxes
due," None of the expenses claimed are
reimbursable since: (1) the broter's
fee was incurred incident to purchase
and covers services customarily performed
by real estate brokers; (2) the loan
transfer fee is a finance charge within
the meaning of Regulation Z, 12 C.F.R.
§226.4(a) (1981); and (3) the fee for
certification of taxes is not customarily
paid by the buyer in the relevant locality.

Elizabeth A. Allen, en authorized certifying officer
of the Internal Revenue Service (IRS), Southwest Region,
Dallas, Texas, requests a decJsion on the reclaim voucher
of Mr. Sidney C. Smith }fr certain real estate expenses
incurred in connection with the purchase of a residence
in Denver, Colorado, incident to a permanent cehange of
station. Specifically, ir., Smith requests reimbursement
in the amount of $540 representing fees paid to a real
estate broker ($500), a loan transfer fee ($35), and the
coat of obtaining a "certificate of taxes due" ($5). Based
on the provisions of paragraph 2-6.2 of the Federal Travel
Regulations, FPMR 101-7 (May 1973)(FTR), we hold that the
reclaimed expense3 may not be reimbursed.

The IRS denied Mr. Smith's claim for broker's fees
allegedly representing costs of corntract preparation and
"miscellaneous exponsea" because Mr. Smith failed to
provide an itemized account of the broker's 1orvicea.
Reimbursement for the loan transfer feo was denied on the
basis that such fee is similar to a loan origination fee
wnich is classified as a finance charge under Regulation Z,
12 C.oP.. §226.4(a)(1981). The atgentcy denied Mr. SmIrth's
claim for the cost of obtaining a "certificate of taxes due9 "
based on information received from the Denver, Colorado,
area office of the Dopartment of ITusing and Urban
Development (HUD), indicating that in Colorndo it is
customary for the seller to pay for a tax certificate.
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Mr. Smith reclaimed the disallowed amounts and submitted
with his voucher the real estate broker's statement itemizing
services performed, Further, Mr. Smith disputed the agency's
determination that a loan transfer fee is nonreimbursable
on the basis that it is similar to a loan origination fee,
contending that a loan transfer requires less processing
time and effort than does loan origination, With respect
to the tax certification fee, Mr. Smith stated that he
was required to pay for the certificate and-that, "different
parts of the country have different rules as to what the
buyer and seller pay."

IRS denied reimbursement of the reclaimed amounts for
the same reasons as in its original. determination. In
addition, the agency noted that thea activities described
in the broker's statement are services customarily performed
by real estate brokers and, therefore, are not reimbursable.

With respect to reimbursement of broker's fees and
real estate commissions, paragraph 2-6.2a of the FTR
provides:

"A broker's fee or real estate commission
paid by the employee for services in selling
his residence is reimbursable but not in excess
of rates generally charged for such services
by the broker or by brokers in the locality of
the old official station. No such fee or
commission is reimbursable in connection with
the purchase of a home at the new offdcial
station." (Emphasis added.)

The above provision precludes reimbursement of a purchaser's
claim for the fee charged by a real estate agent except
to the extent, if any, that the services performed are
separable from brokerage services and are otherwise
reimbursable.

The statement prepared by Mr. Smith'b broker listing
the services covered by the $500 fee indicates that he
accompanied Mr. Smith on several trips to the property,
performed a market value analysis, prepared several purchase
offers, negotiated contract terms with the seller, and
participated in transactions closing the sale. Since
these services are customarily performed by real estate
brokers, there is no basis for reimbursing any portion of
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the charges Mr. Smith was required to pay his broker.
Compare Edwin M. Wood, B-184063, June 15, 1976.

With respect to Mr. Smith's claim for reimbursement
of the loan transfer fee, paragraph 2-6.2d of the FTR
delineates miscellaneous reel estate expenses to which a
transferred employee is entitled. This provision states
that costs determined to be part of the finance charge
under the Truth in Lending Act, Title I, Public Law 90-321,
and Regulation Z, 12 C.F.R. {226.4(a), are nonreimbursable
expenses. Regulation Z provides as follows:

"226.4 Determination of finance charge.

"(a) General rule, ExcepL as otherwise
provided in this section, the amount of the
finance charge in connection with any trans-
action shall be determined as the sum of all
charges, payable directly or indirectly by
the customer, and imposed directly or in-
directly by the creditor as an incident to
or as a condition of the extension of credit,
whether paid or payable by the customer, the
seller, or any other person on behalf of the
customer to the creditor or to a third party,
including any of the following types of
charges;

* * * * *

"(2) Service, transaction, activity, or
carrying charge.

"(3) Loan fee, points, finder's fee,or
similar charge.***"

our Office has long held that a loan transfer fee
or loan assumption fee is not reimbursable because it is
regarded as a finance charge under Regulation Z, despite
the fact that such a fee merely reflects administrative
coets. See Lawrence F. Roth, B-194203, May 7, 1979, and
cases cited therein. Also, a loan transfer fee is not
reimbursable because it is incident to the extension of
credit from the lender to the purchaser. Bernard C. Zbcha,
B-187363, December 21, 1976. On this basis, MrWSith'18s
claim for reimbursement of the loan transfer fee may not
be allowed.
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Regarding the employee's claim for the cost of
obtaining a "certificate of taxes due", paragraph 2-6.2c
of the Fmt provides for reimbursement of miscellaneous
expenses incurred in connection with the purchase of a
residence if such costs ara customarily paid by the
purchaser at the new official station. These expenses
include, among other things, costs of preparing credit
reports, mortgage and transfer taxes, State revenue stamps,
and similar fees and charges.

HUD's schedule of standard closing costs for use in
Colorado, forwarded to us by IRS, indicates that in Colorado
it is customary for the seller to pay tax certification
charges. Since there is no evidence indicating that the
custom in Denver differs from the state-wide practice re-
flected in the HUD schedule, the certification charge paid
'by Mr. Smith is not reimbursable. Additionally, we have
held under similar circumstances that the cost of obtaining
a "certificate of taxes due" paid by the purchaser of a
residence to a lending institution constitutes a nonre-
imbursabl'a finance charge. See Wayne B. Holt, B-189295,
August 16, 1977, and cases ctted therein,

For the reasons stated, the voucher may not be
certified for payment.

Comptroll eneral

2 of the United States
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